• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.05.2023

15:01

Sabor SPC: Crkva nije protiv žena, ravnopravnost je od Boga data!

spc.rs

Politika

Sabor SPC: Crkva nije protiv žena, ravnopravnost je od Boga data!

Podeli vest

Ovogodišnje redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve započelo je svetom sabornom arhijerejskom liturgijom i prizivom Svetog Duha u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru u nedelju, 14. maja 2023. godine, uz načalstvovanje patrijarha Porfirija, navodi se u saopštenju SPC.

 

Na početku prve radne sednice, po ustaljenoj praksi, prisutnim episkopima obratio se pozdravnim slovom patrijarh srpski Porfirije ukazujući na suštinu služenja Crkve kroz delatnu propoved Jevanđelja savremenom svetu i njenu misiju svedočenja Božje ljubavi i Božjeg prisustva u vremenu velikih duhovnih izazova i iskušenja.

Foto: spc.rs

 

Ovogodišnje zasedanje Sabora proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti našeg društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu. Tim povodom Sabor upućuje izraze saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima. Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla.

Tokom svog zasedanja Sabor je detaljno saslušao izveštaj o stanju Crkve na Кosovu i Metohiji. I ovom prilikom Sabor naglašava da je Кosovo i Metohija zavetna srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije i da samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji (a o pravdi Božjoj i ljudskoj da i ne govorimo). Da nije tako, ne bi iz poznatih centara moći bio vršen pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju tog integralnog dela svoje teritorije i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne.

Foto: spc.rs

Tekst potpisa

Sveti Arhijerejski Sabor se tokom svog zasedanja osvrnuo i na pojavu da se Crkva posmatra kao potcenjivački raspoložena prema ženi. Odbacujući ovu optužbu kao neosnovanu i besmislenu, Sabor podseća na ravnopravnost i jednako, od Boga dato, dostojanstvo žene kao bogolikog bića sa muškarcem kao bogolikim bićem. Sabor poziva poznate krugove da ženama ne nameću kompleks niže vrednosti. Žena, bilo kao majka, bilo kao bezbračna žena u svetu, bilo kao monahinja, vrši službu od neprocenjivog crkvenog, duhovnog, društvenog i civilizacijskog značaja. Upravo ove godine proslavljamo 120 godina postojanja Кola srpskih sestara, organizacije koja u najlepšem svetlu svedoči o takvom služenja žene hrišćanke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mike

pre 11 meseci

Kako ravnopravni kad nisu. Zena je prokleta a za njom i čovek. Ona prva, jer ga je nagovorila da joj ubere jabuku sa drveta znanja. I tada kreće njeno zlo. Da ima mesecnicu, svaki mesec da bude krvava. A muškarac, da u znoju lupa i udara po zemlji celi zivot, gajeci plodove da bi ih jeli i živeli od toga. I kaze, "da prati svoga muža i slusa ga"...znači, nije ravnopravna. Nemojmo se lagati...nije ni praktično ravnopravna. Muško se uzdize vremenom, da bude jače, fizički. Trenirao ili ne. I to da bi branio porodicu - ne zaboravimo da smo mi kao zivotinje, samo inteligentnije - sve je ovo zbog opstanka i produzenja vrste.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija