• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.05.2023

07:10 >> 16:12

ŠTA SE KRIJE IZA VOJNE VEŽBE U PRIŠTINI POD KOMANDOM SAD? Lažna država na kvarno ulazi i u NATO?!

AP Photo

Politika

ŠTA SE KRIJE IZA VOJNE VEŽBE U PRIŠTINI POD KOMANDOM SAD? Lažna država na kvarno ulazi i u NATO?!

Podeli vest

Lažna država "Kosovo" krenula je ka svom glavnom cilju - članstvu u NATO alijansi!

Ne samo što je u Prištini počela najveća međunarodna vojna vežba "Difender 23", predvođena vojnicima NATO, već je istog dana prištinska delegacija prisustvovala sednici Parlamentarne skupštine NATO, na kojoj je svoju lažnu državu uspela da ubaci u ovogodišnji izveštaj koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana!? Iako se sve odluke u NATO donose konsenzusom, nakon rasprave i političkih konsultacija između država članica, od kojih četiri ne priznaju lažnu državu, postavlja se pitanje - da li je, nakon nelegalno prihvaćene aplikacije tzv. Kosova za Savet Evrope, moguć isto takav nelegalan ulazak nepriznate države u najmoćniji vojni savez?!

Jasan put

Vežba "Difender 23", na kojoj pod vođstvom američke vojske i NATO snaga učestvuju i trupe iz Albanije, lažne države Kosovo i Severne Makedonije, otvorena je u nedelju, 21. maja, ceremonijom na trgu Skenderbeg u Prištini. Svečanom otvaranju je, pored prištinskih zvaničnika, prisustvovao i ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, koji je rekao da na vežbi učestvuje 9.000 američkih vojnika i pet visokih oficira. Takozvani "kosovski ministar odbrane" Armen Mehaj na ceremoniji je istakao da vežbi prisustvuje i takozvana "vojska Kosova", s novom vojnom opremom koju je dobila od saveznika, i potvrdio da je "Difender 23" deo pripreme "Kosova" za ulazak u NATO?!

Foto: desktop

Aljbin Kurti i Vjosa Osmani sa NATO oficirima na vojnoj vežbi u Prištini

- Pripremamo se već godinu dana za ovu vežbu i spremni smo da izvršimo svaki zadatak kako bismo postali deo NATO! Naš put je jasan: vojska "Republike Kosovo" spremna je da se pridruži velikoj NATO porodici. To je naša vizija od početka - poručio je Mehaj.

Nemanja Starović
Ministarstvo odbrane

Vežba NATO u Prištini apsolutno je u suprotnosti sa i dalje važećom Rezolucijom 1244 SB UN, budući da ona propisuje da su jedine legalne snage na KiM snage misije Kfora.

Uporedo sa vojnom vežbom Priština vrši i diplomatsku ofanzivu na Alijansu, pa je tako prištinska delegacija prisustvovala sednici Parlamentarne skupštine NATO, gde je imala sastanke s delegacijama SAD, Kanade, Danske, Nemačke, Slovačke, Holandije i Finske.

- Poslanik Driton Hiseni, koji je predvodio delegaciju, na sednici Odbora za politiku pokrenuo je pitanje konkretnog uključivanja Kosova u izveštaj 'Budućnost politike otvorenih vrata NATO', koji obuhvata i druge zemlje Zapadnog Balkana. Posle razgovora saopšteno je da će Kosovo biti uključeno u ovogodišnji izveštaj - saopštila je prištinska delegacija.

Komentarišući ove navode, politički analitičar Aleksandar Pavić kaže da je potpuno izvesno da NATO na čelu sa SAD namerava da pošto-poto ugura lažnu državu "Kosovo" u svoje redove.

- Konstantno se vrši pritisak na četiri zemlje članice NATO koje nisu priznale "Kosovo". Zbog toga zapadne sile toliko insistiraju na "pravno obavezujućem sporazumu" između Srbije i njene južne pokrajine, jer smatraju da će to biti dovoljno jak argument za te četiri države da bar daju zeleno svetlo za integraciju "Kosova" u Alijansu - kaže Pavić i dodaje da je dokaz za to upravo i vežba "Difender 23", kao i ogromna pomoć celokupnog Zapada kada je reč o naoružavanju i obuci "kosovske vojske".

Interna pravila

Urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić takođe upozorava da je scenario ulaska lažne države u NATO veoma moguć jer na tome rade najmoćnije zemlje, SAD i Nemačka.

- Jedino ih muče interna pravila jer se sve odluke donose jednoglasno, pa zbog stava Španije, Kipra, Rumunije, Slovačke i Grčke, koje ne priznaju "Kosovo", to ne može formalno da se sprovede. Ipak, ne treba se zavaravati da oni ne mogu da nađu način da to učine, ako procene da je došao trenutak za takvu odluku. Ne zanima njih da li je to legalno, a još manje da li je moralno i u skladu s međunarodnim pravom. Njima je važna prisutnost i dominacija u celoj Evropi, a ove vežbe koje sprovode na prostoru Kosova koriste i kao opomenu Srbiji, jedinoj preostaloj državi u ovom delu sveta koja vodi svoju samostalnu politiku i vojno je neutralna - zaključuje Garić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 11 meseci

Srbija je nekoliko carstva rasturila a bogami rasturićemo i NATO, zato gospodo izučavajte istoriju a ne mislite samo na sutra i vaše interese.

Mile lala

pre 11 meseci

Na TV sa javnom frek, objavljeno je da VBA nije znala da će nato vežbati na Kim. Ako je istina da VS nije znala o ovoj vežbi sve detalje, onda to ništa nije dobro. HITNO da se preduzmu potrebne mere da se to ne ponovi, i da se utvrdi šta nije bilo dobro, te da se to promeni.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija