• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ "Kosovo onlajn"

27.05.2023

11:51

Grenel: Ne treba nagrađivati Kurtija, već primenjivati sporazume u dijalogu između Beograda i Prištine

Politika

Grenel: Ne treba nagrađivati Kurtija, već primenjivati sporazume u dijalogu između Beograda i Prištine

Podeli vest

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, izjavio je da je važno da se primene postignuti sporazumi, uz fokus na formiranje Zajednice srpskih opština.

Grenel je poručio da tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne treba nagrađivati, jer odbija da primeni te sporazume.

- Zajednica (srpskih opština) je dogovarana više puta i odavno. I to bi trebalo da bude fokus. Trebalo bi da primenjujemo ranije postignute sporazume. A to da Kurti odbacuje postignute sporazume jer mu se ne sviđaju, nije dobro za narod Kosova, nije dobro za Albance, nije dobro za Srbe - rekao je Grenel.

Grenel je, na pitanje da li Priština može da se natera da sprovede obaveze iz sporazuma, rekao da ne misli da neko može da se natera da nešto uradi.

- Ako nemaju političku volju da to urade, onda jednostavno neće biti urađeno. I to je tužno stanje stvari i nije od pomoći ljudima na Kosovu - konstatovao je Grenel.

Na pitanje da prokomentariše to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi američki predstavnici trebalo da ponovo pročitaju Briselski sporazum gde jasno piše na koji način bi ZSO trebalo da se formira, a povodom izjave Gabrijela Eskobara da bi Priština trebalo da da svoju verziju statuta, kao i nedavna izlaganja u Senatu i pisanje Njujork tajmsa, Grenel je rekao da je važno da se ne pregovara ponovo, o već postignutim sporazumima, već da se oni primenjuju.

On je ocenio da je opasno da Evropljani ili, kako je naveo, u ovom slučaju, Amerikanci govore o tome da treba da se preispituje ili ponovo pregovara o onome što je ranije dogovoreno.

- Ne verujem da bi trebalo da nagradimo Aljbina Kurtija jer ne želi da primeni prethodne sporazume - naglasio je Grenel.

Na konstataciju da međunarodna zajednica čini sve više ustupaka Prištini, iako ona ne ispunjava svoje obaveze i pitanje da li očekuje da onda napravi neke ustupke Beogradu, Grenel je rekao da ne treba nikome činiti ustupke ukoliko se ne poštuju ranije postignuti sporazumi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stršljen

pre 10 meseci

Samo glupi Srbin može verovati ovim dvadesetim ili tridesetim kancelariskim amerikancima i ovom jadnom i bednom Lajčaku. Svi su oni u dogovoru sa Kurtijem ovo isplanirali, KFOR treba proterati iz Srbije i ako dodje do sukoba znajte da su oni medjunarodna UČK i da ih Srbi moraju prvo eliminisati. Zašto? Pa juče se i iz Niša videlo da šiptarski teroristi grupišu snage, sedaju u vozila i kreću na S. Mitrovicu. Samo se glavnokomandujući FAŠISTIČKOG KFORA pravio da nezna šta se dešava ili je pokazao koliko takva budala može biti glupav da čak ni dve ovce ne ume da sačuva.

Stršljen

pre 10 meseci

Ne verujte ovom lažovu. Znamo kako je amerika nastala od ubica, lopova i kurvi. Gen ubica pokazali su svuda gde su mogli Koreja, Avganistan, Irak, Sirija, Srbija, Libija... a to što lažu i ne poštuju ništa što su dogovorili je gen kurvi koje su ih radjale,. jeste li ikada videli poštenu kurvu, kurvu koja je iskrena poštena i drži reč, nema takve pa onda od takvog gena i oni su nastali, ništa lično i ništa novo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija