• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.06.2023

09:02

SRBI SE I DANAS OKUPLJAJU NA SEVERU KIM! Noć protekla mirno - KFOR uklonio žicu oko opštine Leposavić

printscreen/"Kosovo onlajn"

Politika

SRBI SE I DANAS OKUPLJAJU NA SEVERU KIM! Noć protekla mirno - KFOR uklonio žicu oko opštine Leposavić

Podeli vest

Pripadnici KFOR-a su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika tzv. kosovske policije i njenih specijalaca.

Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave.

Foto: prinstscreen/"Kosovo onlajn"

Prištinski specijalci se, kako saznaju mediji, još uvek nalazi u zgradi, ali su vozila sklonjena iza zgrade, dok se ispred nalaze samo vozila KFOR-a.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, noć je protekla mirno, a građani su, kao i prethodnih dana, počeli da se okupljaju, zahtevajući odlazak specijalne policije.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rade

pre 10 meseci

Mi ne odustajemo, proteste nastavljamo mirno i dostojanstveno do ispunjenja nasih zahteva.

Slavka

pre 10 meseci

Još jedna mirna noć na barikadama, žice oko zgrade opštine su uklonjene, KFOR rai normalno svoj posao samo Kurti i Prištinske vlasti sr ne oglašavaju.

Rada

pre 10 meseci

Građani na KiM složni, i mirni putem protestvuju.

Ena

pre 10 meseci

Nema predaje! Borićemo se dok se sve ne vrati u normalu!

Rade

pre 10 meseci

KFOR je popustio pod našim pritiskom! Tako se to radi, bravo braćo i sestre!

Hana

pre 10 meseci

Srbija se tako lako ne predaje! Branićemo naše teritorije od zla!

Jana

pre 10 meseci

sve se odvija mirno bez ikakvih incidenata, protesti se nastavljaju.

Djole

pre 10 meseci

Srbi na severu Kosova i Metohije su istrajni u svojim zahtevima... Žele da se poštuju njihova prava i da vode miran i dostojanstven život.

Ana

pre 10 meseci

Srbi mirnim protestima i širenjem zastava nikog ne ugrožavaju, a Albanski predstavnici dozvoljavaju da nasilno uzimaju institucije, upadaju i unose nemir medju srpski narod sa severa KiM

Neca

pre 10 meseci

Svaka cast nasim gradjanima koji su mirnim putem resili da se njihovi zahtevi cuju i rese...

Sara

pre 10 meseci

Nadamo se da će tako i ostati da bude u miru.

Dragan

pre 10 meseci

Srbi neće odustati dok im se ne ispune uslovi.

Ana

pre 10 meseci

De je Rada Trajković da podrži Srbe na KiM? Njoj su bitniji protesti protiv Vučića u Beogradu.

Uroš

pre 10 meseci

Čuvacemo mir i stabilnost na balkanu to je od ključnog značaja

lara

pre 10 meseci

Ohrabrujuće je videti da se Srbi na severu Kosova i Metohije okupljaju mirno kako bi izrazili svoje zahteve za očuvanje stabilnosti i mira.

maki

pre 10 meseci

Uklanjanje žice oko zgrade opštine u Leposaviću od strane KFOR-a predstavlja korak ka smirivanju tenzija i otvara put za dijalog i pregovore.

Jela

pre 10 meseci

Srbi su dokazali da su hrabri, civilizovani i istrajni da mirnim putem brane svoja prava.

Jela

pre 10 meseci

Srpski narod na KiM mirnim putem nastavljaju svoju borbu za mir i opstanak u svojim ognjištima!

darko

pre 10 meseci

Miran protek noći u svim četiri opštine na severu Kosova i Metohije pruža nadu da će se situacija rešavati putem diplomatskih sredstava i dijaloga.

Iva

pre 10 meseci

Svih ovih dana Srbi su mirno i dostojanstveno pokazivali neslaganje sa jednostranim odlukama koje donosi Pristina, ali i sa nereagovanjem medjunarodne zajednice na njih.

Jela

pre 10 meseci

Podrška za narod na KIM. Poslušajte i vodite se mirom.

lazar

pre 10 meseci

Građani koji se okupljaju i zahtevaju odlazak specijalne policije pokazuju svoju posvećenost mirnom rešavanju problema i zaštiti svojih prava.

zoki

pre 10 meseci

Važno je naglasiti da je mirno okupljanje Srba na severu pokrajine pokazatelj njihove odlučnosti da se bore za pravdu, ali na miran način.

Rada

pre 10 meseci

Koliko god da jesmo za dijalog, ne mozemo da se slozimo sa postupcima Pristine. Na medjunarodnu zajednicu se ne mozemo osloniti, a zelimo da mirno spavamo. Nas nacin protesta je ispravan, nikoga ne ugrozavamo.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17