• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ "Kosovo onlajn"

27.06.2023

11:01

OSLOBAĐANJEM TZV. KOSOVSKIH POLICAJACA OTKLONJENA ODGOVORNOST SRBIJE ZA SITUACIJU NA KIM! Milivojević o trenutnoj situaciji na severu pokrajine

printscreen

Politika

OSLOBAĐANJEM TZV. KOSOVSKIH POLICAJACA OTKLONJENA ODGOVORNOST SRBIJE ZA SITUACIJU NA KIM! Milivojević o trenutnoj situaciji na severu pokrajine

Podeli vest

Bivši diplomata Zoran Milivojević, povodom puštanja iz pritvora trojice tzv. kosovskih policajaca, rekao je da je tom sudskom odlukom otklonjena mogućnost da Srbija na bilo koji način bude odgovorna za eskalaciju na Kosovu i Metohiji.

Milivojević je ocenio da je sud dobro postupio, ali da će dalji postupak pokazati koliki je stepen njihove odgovornosti.

- Mislim da je to dobra odluka suda, čime se ne dovodi u pitanje sudski postupak u Srbiji i njihova odgovornost. Pušteni su na slobodu i time je na neki način otklonjena mogućnost da Srbija bude optužena za bilo šta - rekao je Milivojević za Tanjug, a prenela je "Politika". 

Kada je reč o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i učestalom hapšenju Srba, Milivojević ukazuje da se ne dešava ništa novo i da je na delu politika prištinskih vlasti koja traje već dve godine "da se po svaku cenu potvrdi državnost tzv. Kosova".

- Težnja je da se ostvari dominacija na severu KiM. Pokušaj je bio i sa tim nelegitimnim izborima i sa rezultatima koje smo videli kakvi su i sa pokušajem da se instaliraju ti gradonačelnici, a da se posle primenom mehanizama vlasti ostvari puna kontrola na severu KiM, to je bio cilj od kojeg Kurti ne odustaje i u tom smislu nema nikakve promene. Kao što nema promene ni kada je reč o merama koje preduzima, tenziju diže i podiže stepen eskalacije skoro do samog sukoba - rekao je Milivojević.

Kometarišući nedavnu izjavu komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozefa Borelja da je potrebno održavanje novih izbora na severu tzv. Kosova, Milivojević ukazuje da tokom njegovog govora nije bilo reči o obavezama Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

To, dodaje, govori da se prištinska i srpska strana ne tretiraju podjednako u podeli odgovornosti za dešavanja na Kosovu i Metohiji i da je Srbija i dalje pod nekom vrstom pritiska.

- Na Srbiju se vrši pritisak kako bi i ona participirala u odgovornosti zajedno sa prištinskom stranom, a time da se na neki način amnestira prištinska strana od mera i poteza koje čini. Ponovo imamo na sceni dvostruke standarde, imamo pokušaje da se i srpska strana dovede u istu ravan kao i kosovska. Nemamo mere, imamo verbalna zalaganja - naveo je Milivojević.

Na pitanje da li misli da će se ipak održati izbori na severu, Milivojević ocenjuje da je jasno da će EU u narednom periodu insistirati na tome i ponavlja da je to teško prihvatljivo za srpsku stranu, jer nema ni reči o ZSO, niti garancija za normalan život Srba na Kosovu i Metohiji. 

- Bojim se da je ovo teško prihvatljivo za Srbe na KiM, jer bez ZSO nemaju ključne garancije za svoj normalan život, za učešće u političkom životu, izlazak na izbore. Smatram da bez ZSO i vraćanje u prethodno stanje, uključujući i angažman prištinskih vlasti sa policijom, snagama bezbednosti i represijom teško da može biti deeskalacije i normalizacije stanja i vraćanje dijalogu - ocenio je Milivojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15