• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kossev, Informer.rs

02.07.2023

08:49

Traže smenu lažnog premijera! Abdidžiku i Haradinaj zahtevaju izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

A.G.

Politika

Traže smenu lažnog premijera! Abdidžiku i Haradinaj zahtevaju izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

Podeli vest

Sinoć je preko prištinskih medija obelodanjeno da je Evropska unija donela mere protiv Prištine zbog izostanka deeskalacije krize na severu, te da je o tome već 28. juna obaveštena tzv. kosovska vlada.

Bio je to dan kada je lažni premijer posluživao tzv. kosovske specijalce u Severnoj Mitrovici sa baklavama i zadovoljno se smešio.

Ni vlada, ni njen tzv. premijer se nisu oglašavali u vezi sa vešću o primeni mera, niti su još uvek iste potvrdili.

Međutim, stižu prve ali intenzivne reakcije opozicije.

Dvojice lidera ključnih opozicionih stranaka – LDK i AAK snažno optužuju Aljbina Kurtija za odgovornost zbog oštrih sankcija koje je uvela EU prema Prištini.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku poručuje da je ovo „poslednji put za novi put bez Kurtija i njegove politike izolacije“.

- Obustava EU fondova; Obustava SSP-a, Obustava sastanaka na visokom nivou, Obustava bilateralnih poseta. Sankcije za Kosovo, napredak za Srbiju. Kakva nam je bila ova pobeda? Pošto smo isključeni iz vojnih programa sa NATO; Srbija sa njima nastavlja mirovne misije. Kako gubimo na 7,5 milijardi programa za digitalni razvoj, zemlje regiona prave velike korake. Stalno sam upoznavao kompanije iz IT zajednice, neverovatne poslodavce, potencijale i još mnogo toga. Danas gube oni i mlade koji bi stalno zapošljavali - napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

Prema Abdidžiku,  lažna država nikada nije bila gore na međunarodnom planu nego danas i Srbija nikada nije imala veću podršku nego sada.

Abdidžiku je inače pre nekoliko dana pozvao na „novi put”.

A novi put je put bez Aljbina Kurtija.

Najavio je sastanke sa društvenim akterima za izgradnju „pravog puta“.

- Aljbin Kurti i njegova politika ne mogu učiniti Kosovo evropskom državom - poručio je lider LDK.

Kritičan je bio i Ramuš Haradinaj.

"Svestan da Kosovo sa ovim premijerom ulazi u ćorsokak, pre nekoliko dana zatražio sam predlog za smenu Aljbina Kurtija", podsetio je svoje pratioce na Fejsbuku.

„Koliko je opasna i beznadežna situacija, koja će se, nažalost, sve više pogoršavati, dokazuju sankcije EU Kosovu i upozorenja SAD da je Vlada Kosova na pogrešnom putu“, naglasio je Haradinaj preko iste mreže.

„Nespremnost da se deluje u vreme tako duboke krize sa nezamislivim posledicama po zemlju je saučesništvo. Predlog za smenu Aljbina Kurtija danas je od nacionalnog interesa!“, dodao je. 

Što se sankcija tiče, iako EU ne koristi ovaj izraz, već „mera“ ili „restriktivna mera“, prištinski mediji pišu i da je obustavljeno programiranje sredstava za KiM u okviru IPA 2024, dok predlozi koje je Priština predstavila u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje Odboru Investicionog fonda na sastanku održanom 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mera u petak je potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije uključeno u izdvajanje fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije Zapadnog Balkana.

Navodno su mere privremene i reverzibilne u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Evropska unija očekuje od Prištine da deluje na deeskalaciji i da izmesti specijalne, i uopšte – policijske jedinice iz opštinskih zgrada u Zvečanu i Leposaviću da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da se hitno raspišu novi izbori budu u četiri opštine na Severu, ali uz „puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba“.

Nakon toga se očekuje nastavak primene Ohridskog sporazuma, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

- Nažalost, Kosovo još nije preduzelo potrebne korake. Stoga je EU – kao što je prikazano u izjavi (visokog redstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednst Žozepa) Borelja, u ime država članica od 3. juna, odlučilo da primeni mere na Kosovo - kazao je portparol EU u Briselu, javila je Beta.

A analitičar i univerzitetski profesor, Nedžmedin Spahiju, inače iz Mitrovice, i donedavno smatran umerenim glasom, u intervjuu za Kohu sinoć je kazao da vlada u Prištini treba da „deluje brzo“, kako bi „izbegla sankcije“.

A hitno delovanje, prema njegovom uputstvu podrazumeva to da lažni premijer što pre treba da „uhapsi sve pripadnike paralelnih struktura“, što bi onda, kako kaže, „normalizovalo situaciju“.

Pri tom, on iznosi da se očekivalo da Evropska unija upozori na sankcije jer lažna država pokušava da vodi „nezavisnu politiku“.

- Sve dok pokušavate da se bavite nezavisnom politikom, da menjate stvari na terenu, onda morate biti spremni na međunarodne mere protiv vas. Koliko će ovo trajati, zavisi. U interesu Kosova je da se što pre obavi posao na terenu i uklone ove mere. Pohapsiti sve nasilne strukture da niko ne zateže situaciju na severu. U trenutku kada nema nikoga sa tenzijom, ove sankcije padaju. Onda može biti slobodnih izbora. Samo tako možemo da normalizujemo situaciju - rekao je Spahiju u emisiji KTV „Interaktiv“.

Spahiju je upozorio da je jul mesec u kojem Priština "mora da radi". U suprotnom će, kako kaže analitičar, „mere štednje biti veće i položaj teži“.

Spahiju je stav opozicije po ovom pitanju nazvao „veoma detinjastim“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14