• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2023

18:40

Sastanak ministara Vučevića i Krozeta

www.mod.gov.rs

Politika

Sastanak ministara Vučevića i Krozeta

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas u Rimu, u okviru dvodnevne zvanične posete Republici Italiji, sa ministrom odbrane te zemlje Gvidom Krozetoom. Dvojica zvaničnika razmenili su stavove o mogućnostima prevazilaženja aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, a teme razgovora bile su i unapređenje saradnje u oblasti odbrane te vojnoekonomska i vojnotehnička saradnja između Srbije i Italije.


Ministar Krozeto priredio je doček ministru Vučeviću uz državne i vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak dveju delegacija i tet-a-tet razgovor dvojice ministara.

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posete Republici Italiji, nakon što je ministar Krozeto novembra prošle godine boravio u Beogradu. Vučević je naglasio da je poseta italijanskog kolege bila prva od njegovog stupanja na dužnost, što je pokazatelj značaja saradnje između Srbije i Italije u oblasti odbrane i razvoja ukupnih bilateralnih odnosa.
 Prema rečima ministra Vučevića, Srbija ceni dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u operaciji KFOR. On je istakao značaj njihovog angažovanja kao jednog od najbrojnijih kontingenata u toj misiji.

Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a su, kako je ocenio ministar Vučević, dobri, a u interesu naše zemlje je da oni budu još bolji, budući da Srbija KFOR vidi kao jedinu legitimnu oružanu silu na prostoru Kosova i Metohije i kao garant bezbednosti srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Bezbednost pripadnika KFOR-a, naglasio je ministar Vučević, je neupitna i predstavlja prioritet za Republiku Srbiju.

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

Ministar Vučević upoznao je ministra Krozeta sa stavom Republike Srbije u vezi sa agresivnom politikom privremenih prištinskih institucija koja je, uz podršku pojedinih zemalja, dovela do eskalacije krize na Kosovu i Metohiji. On je preneo zahtev Beograda za hitno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih snaga takozvane kosovske policije, kao i hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Dvojica zvaničnika saglasili su se da se saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Italije kvalitetno razvija i izuzetno visoko ocenili saradnju u oblasti mirovnih misija, budući da pripadnici Vojske Srbije i pripadnici Oružanih snaga Italije zajedno učestvuju u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu. Obostrano je iskazana spremnost za unapređenje saradnje u toj misiji UN.

Ministri Vučević i Krozeto konstatovali su da postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje u oblasti zajedničke obuke, vojnog obrazovanja i vojnog zdravstva, kao i u domenu vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje. Na sastanku je inicirano formiranje zajedničke radne grupe ministarstava odbrane Srbije i Italije koja će razmotriti mogućnosti i modalitete razvoja vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

Foto: www.mod.gov.rs

 

 

Planirano je da se, tokom drugog dana posete Italiji, ministar Vučević sastane i sa potpredsednikom Vlade te zemlje Mateom Salvinijem, a delegacija Ministarstva odbrane posetiće i kompaniju „Leonardo“, koja je jedan od evropskih lidera u oblasti odbrambenih tehnologija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija