• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.07.2023

12:56

Šta je sve zaključeno posle sastanka Vučića i Milatovića!? Uskoro imenovanje ambasadora

TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Politika

Šta je sve zaključeno posle sastanka Vučića i Milatovića!? Uskoro imenovanje ambasadora

Podeli vest

Posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Crne Gore Jakova Milatovića u Palati "Srbija" u Beogradu najavljeno je skoro imenovanje ambasadora u Beogradu i Podgorici. Kako je rekao predsednik Vučić, Srbija će svog diplomatskog predstavnika u Podgorici imenovati u narednih 10-12 dana.

- Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora, dobio sam uverenje i od Vučića da će Srbija napraviti brzo korak u tom pravcu, a Crna Gora nakon formiranja nove vlade u Crnoj Gori - rekao je Jakov Milatović.

Crnogorski predsednik rekao je da je, s obzirom na obim i značaj ekonomske saradnje, paradoksalno da dve zemlje nemaju diplomatski odnos na nivou ambasadora, nemaju zajedničke granične prelaze, a platni promet između Srbije i Crne Gore je ozbiljna poslovna barijera, kao i da nikada nije održana zajednička sednica naših vlada.

Srbija je u ekonomskom smislu možda i najvažniji partner Crne Gore, rekao je predsednik Milatović i dodao da je Crna Gora najviše izvozila u Srbiju.

- Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru, gosti iz Srbije su samo u prošloj godini imali udeo od 25 odsto ukupnih noćenja stranih gostiju. Srbija je bila najveći strani investitor u Crnoj Gori i to sa udelom od 12 odsto od ukupne vrednosti stranih direktnih investicija - istakao je Milatović.

Današnji i jučerašnji razgovori su potvrda da je jačanje bilateralnih veza Srbije i Crne Gore od ogromne uzajamne koristi, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Naši dobri odnosi su važni zbog građana naših zemalja, oni treba to da osete. Postoji velika trgovinska razmena imajući u vidu veličinu zemalja, proporcionalno broju stanovnika, imamo najveću trgovinsku razmenu sa Crnom Gorom - naglasio je Vučić.

On je dodao da je Crna Gora važan partner ne samo zbog ekonomije, već i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti.

Vučić je rekao da su razgovori bili dugi, sadržajni i otvoreni, a da se govorilo o brojnim pitanjima, infrastrukturnim, energetskim.

- Srbija je zainteresovana da kupuje deo LNG gasa od Crne Gore koja je najavila da će izgraditi terminal u Baru. Kupovali bismo oko 2,7 miliona kubnih metara na dnevnom nivou, to nam nije dovoljno, ali bi pomoglo daljoj sigurnosti gasnog snabdevanja Srbije u budućnosti - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je i da je za 16 odsto viša trgovinska razmena sa Crnom Gorom u prvih šest meseci ove godine, kao i da se očekuje da ona do kraja godine bude milijardu i 600 miliona evra, što je apsolutni rekord.

- Znam da u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu strah od Srbije, da ona traži ili očekuje nešto od Crne Gore. Rekao sam ni na senku nećemo da vam stanemo, ako želite da učestvujemo, hoćemo, ako ne, nećemo - rekao je Vučić.

On je dodao i da se dana da će u narednih dva-tri meseca biti organizovana prva zajednička sednica vlada dveju zemalja, a Crnoj Gori obećao da će imati istaknuto mesto na beogradskom "EKSPO 2027", kao što su i zatražili.

Dvojica predsednika odgovarala su na novinarsko pitanje o izručenju bivšeg crnogorskog predsednika Svetozara Marovića. Milatović je rekao da su se u razgovorima složili da svako ko je osuđen treba da odsluži zatvorsku kaznu i dodao da je dobio uveravanja od predsednika Vučića da će se Srbija odgovorno prema tome odnositi.

Vučić, odgovarajući na isto pitanje, rekao je da će Srbija pružiti odgovarajuće, na ozbiljan način utemeljene odgovore.

- Kod mene se nameće kao pitanje nešto drugo: zašto se u našim odnosima uvek traži razlog da bi se onaj drugi okrivio za nešto ili za nepoštovanje nekog. A što je Crna Gora priznala otcepljenje dela teritorije Srbije? Što se ne zapitate kakav je naš stav prema tome - rekao je Vučić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, crnogorski predsednik naveo je da Crna Gora jeste priznala nezavisnost tzv. Kosova, ali razume i pozicije Srbije.

- Prijateljski podržavamo dijalog Beograda i Prištine i nadamo se da će uskoro doći do deeskalacije tenzija na KiM. Predsednik Vučić je uradio dosta da dođe do smirivanja situacije, ali za tango je potrebno dvoje - naveo je Milatović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija