• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.07.2023

22:14

Iz SAD stigao ključni izveštaj! Stej department: Investiciona klima u Srbiji umereno poboljšana poslednjih godina

Reuters

Politika

Iz SAD stigao ključni izveštaj! Stej department: Investiciona klima u Srbiji umereno poboljšana poslednjih godina

Podeli vest

Podstaknuta makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom, investiciona klima u Srbiji umereno je poboljšana poslednjih godina, a američki investitori generalno pozitivno gledaju na poslovanje u Srbiji, navodi se u američkom Izveštaju Stejt departmenta.

Ukazuje se na to da je Srbija svoj 30-mesečni instrument za koordinaciju politike (PCI) zamenila novim dvogodišnjim stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u decembru 2022. godine, koji obezbeđuje direktnu pomoć srpskom budžetu za pokrivanje visokih troškova uvoza energije.

Navodi se da stend-baj aranžman ''umiruje izdavaoce državnih obveznica'', kao i da će Srbija verovatno imati koristi dobijanjem povoljnijih stopa nego što bi inače.

Kada je reč o investitorima iz SAD, u Izveštaju se navodi da američki investitori generalno imaju jednake uslove i da mogu da iskoriste prednosti različitih programa dizajniranih da privuku direktne strane investicije (SDI).

Napominje se da ambasada SAD u Beogradu često pomaže investitorima kada se pojave problemi, a da srpski lideri reaguju na probleme ulaganja i podseća da su SAD i Srbija 2021. godine potpisale Sporazum o podsticanju investicija koji je omogućio garantnu šemu za kreditiranje banaka malim i srednjim preduzećima.

Dodaje se da je Vlada Srbije prepoznala ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i donela značajne reforme u Zakon o radu u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacija.

Ističe se da su te reforme pomogle u poboljšanju poslovnog okruženja.

- Ako vlada ispuni obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi trebalo da nastave da rastu. Sektori koji imaju koristi uključuju poljoprivredu i poljoprivrednu preradu, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizaciju, zaštitu životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivu energiju, zdravstvenu zaštitu, rudarstvo i proizvodnju - navodi se u izveštaju.

Stejt department je objavio i izveštaj o poslovnoj klimi na tzv Kosovu, u kojem se navodi da su spor sa Beogradom i korupcija glavne prepreke za privlačenje investicija.

Ističu se i brojna strukturna pitanja koja ograničavaju potencijal tzv Kosova da privuče dodatne strane direktne investicije (SDI), među kojima su ograničena regionalna i globalna ekonomsku integracija, političko mešanje u privredu i pravosuđe, nepouzdano snabdevanje energijom, korupcija i slaba vladavina prava, uključujući nedostatak sprovođenja ugovora. 

Ukazuje se na to da se sposobnost prištinskih vlasti da održe rast značajno  oslanja na međunarodnu finansijsku podršku i doznake.

- Tekući spor Kosova sa Srbijom i nedostatak formalnog priznanja od strane mnogih zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije, takođe ometa ulaganja i stvara prepreke za poslovanje - navodi se u izveštaju za ovu godinu.

Navodi se da neke investitore, međutim, privlače mlada populacija tzv Kosova, niski troškovi rada, blizina tržištu EU i prirodni resursi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija