• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2023

20:40

Zahtev Linte Dačiću: Srbija da od Hrvatske traži da se Lalić pusti na slobodu!

Shutterstock, youtube

Politika

Zahtev Linte Dačiću: Srbija da od Hrvatske traži da se Lalić pusti na slobodu!

Podeli vest

Miodrag Linta, predsednik saveza Srba iz regiona, poslao je otvoreno pismo ministru Ivici Dačiću u kom je izneo svoje zahteve zbog haprešenja pevača Rajka Lalića, koji je od strane ustaškog režima odveden u zatvor u Šibeniku jer je pevao patrriotsku pesmu.

- Poštovani gospodine Dačić, tražim od Vas da Ministarstvo spoljnih poslova hitno zatraži od Hrvatske da se krajiškom Srbinu i poznatom estradnom umetniku Rajku Laliću (1960) ukine mera zadržavanja u istražnom zatvoru u Šibeniku i da se odmah pusti na slobodu - napisao je Linta i dodao:

- Opštinski sud u Šibeniku je doneo sramno rešenje kojim je Rajku Laliću određeno zadržavanje u istražnom zatvoru u vremenu od 21. avgusta do 4. septembra do konačne odluke suda sa sramnim obrazloženjem da je izvodio pesme koje su veličale Republiku Srpsku Krajinu i na taj način, tobože, povredio ugled Hrvatske!

Hrvatska policija uhapsila je Rajka Lalića na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci u nedjelju 20. avgusta prilikom njegovog povratka iz rodnog Knina u Beograd.

- Takođe, tražim od Vas da naš konzul koji radi u Ambasadi Srbije u Zagrebu hitno poseti Rajka Lalića u zatvoru u Šibeniku jer se radi o državljaninu Srbije i da vidi kakvi su uslovi, da li se žali na postupanje prema njemu i da mu pomogne u svakom pogledu - nastavio je Miodrag Linta u svom zahtevu, gde dalje kaže:

- Opštinski sud u Šibeniku je donio antievropsku i etnički motivisanu odluku čiji je cilj da se zastraše krajiški Srbi da odustanu od odlaska u svoj zavičaj i da se spreči svečano obiležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama. Aposlutno je neprihvatljivo da se krajiški Srbi optužuju, hapse i presuđuju zbog pevanja nacionalnih,  patriotskih i zavičajnih pesama. U pitanju je jedan od brojnih dokaza da Hrvatska brutalno i sistematski krši ljudska prava krajiških Srba a u ovom slučaju njihovo pravo na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta - završio je Linta.

Podsetimo, Rajko Lalić (63) uhapšen je u Republici Hrvatskoj, zbog, kako su naveli tamošnji mediji, navodne pogrede ugleda. On je uhapšen u Kninu, a pevač je grupe "Srpska tromeđa", kojoj je baza Strmica kod Knina. Rajko je, kažu, izvodio pesme iz 1995. godine u kojima se navodno Republika Hrvatska izvrće ruglu i omalovažava. Dalje su naveli da je nosio odevne predmete i znakove kojima je pokazivao pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini. Ovo je završilo na društvenim mrežama, čime je prekršan član pet zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija