• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.09.2023

16:36

Mir je postao zabranjena reč! Odjekuju Vučićeve reči iz Njujorka: Svi imaju svoje favorite i svoje krivce

Tanjug

Politika

Mir je postao zabranjena reč! Odjekuju Vučićeve reči iz Njujorka: Svi imaju svoje favorite i svoje krivce

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, a sada drži govor.

Obraćanje Vučića

Ekspo 2027.

- Na kraju želim da iskoristim priliku da pozovem predstavnike svih zemalja članica UN da uzmu učešća u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu. Glavni grad Srbije, kosmopolitska metropola sa dva miliona stanovnika je i vaša kuća i pružamo vam ruku dobrošlice za učešće na najslobodnijoj i najraznolikijoj međunarodnoj izložbi do sada. Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost - kazao je na kraju govora predsednik Srbije.

Digitalizacija i obrazovanje

- Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima - rekao je Vučić. 

O Otvorenom Balkanu

- "Otvoreni Balkan" popravio je i političku atmosferu. Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike - rekao je Vučić.

O dijalogu sa Prištinom

- Moja zemlja će nastaviti da se bori za dijalog i iznalaženje kompromisnog rešenja za odnose na Kosovu i Metohiji čije sve stanovnike bez obzira na nacionalnost podjednako uvažavamo. Republika Srbija, njena Vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. To jeste naš zadatak.Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema.  Naprotiv. Neretko nam se čini da razgovor sa Kurtijevom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština - kaže predsednik Vučić.

Foto: printscreen

 

 

O miru kao najvišoj vrednosti

- U savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući.  Još jedna važna stvar, mir je postao zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce. I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe. Danas, na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava se ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija - ocenio je Vučić.

O teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine

- Svi oni koji su počinili agresiju protiv Republike Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom,  Nama je svako nasilje isto, obrisano svako kršenje Povelje UN isto, bez obzira na snagu sile koja ga vrši ili neminovno slične izgovore koje daje za svoje protivpravno i nemoralno ponašanje - ističe šef države. 

Foto: printscreen

 

- Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta- ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak. O teritorijalnom integritetu i Ukrajine i Srbije, i svake druge zemlje, stoga svi mi ostali imamo prava da sa ovog podijuma govorimo makar malo više nego što oni imaju.

O ilegalnoj secesiji Kosova

- Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica Ujedinjenih Nacija, ali i Saveta Evrope, Oebsa i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje (a mogao bih da upotrebim i oštriji termin) upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice.   Nemušta i besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti provodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio - navodi predsednik Srbije.

O Bajdenovom govoru u UN

- Ovde, u ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I, činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži. Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tom je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale inače secesijom od teritorije Republike Srbije - kaže šef države.

O Kosovu i Metohiji

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim - kaže predsednik govoreći o Kosovu.

Foto: printscreen

 

 

Talas ratova posledica napuštanja Principa Povelje UN

Obraćanje predsednika Srbije počelo je analizom međunarodnog javnog prava.

- Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Republike Srbije, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i sampostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN - rekao je predsednik.

***

Obraćanje predsednika građani mogu da prate na RTS 1.

– Glavna tema mog govora biće principi međunarodnog javnog prava, kao politički veteran, želim da ostavim pečat i tim govorom i molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle 17 sati, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti. Možda ću da govorim i nešto duže, možda će da me prekinu, neki su govorili i duže, njih nisu prekidali – kazao je Vučić i rekao da je popisao sve velike lidere koji su govorili duže te da će te činjenice iskoristiti ukoliko ga budu prekinuli.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15