• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti.rs

23.10.2023

10:30

Sednica Skupštine - Parlament nastavio rad posle pauze (VIDEO)

printscreen

Politika

Sednica Skupštine - Parlament nastavio rad posle pauze (VIDEO)

Podeli vest

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog budžeta za 2024. godinu, kao i predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima

Parlament nastavio rad

Skupština Srbije nastavila je, nakon jednosatne pauze, rad.

Pauza sat vremena

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio je pauzu od sat vremena u radu parlamenta.

Predlog budžeta za 2024. godinu

Ministarka Đedović o energetskoj efikasnosti

Ministarka Dubravka Đedović govorila je, pre svega, o merama energetske efikasnosti.

- Mere energetske efikasnosti koje se sprovode više nego ikad u poslednje dve godine. Upravo prijave koje su počele u zadnjih meseca dana, u okviru ovog poziva 2023., rekordne. Time se zatvaraju pozivi već posle nekoliko dana. Želim da pojasnim da smo u zadnje tri godine 20.000 domaćinstava sanirali merama energetske efikasnosti. To je bio početni talas, 2,5 puta više domaćinstava je od ove godine ušlo u taj program. Cilj nam je da se u narednih godinu i po dana preko 60.000 domaćinstava energetski efikasno osnaže. Do sada je uloženo 2, 7 milijardi dinara za građane u mere energetske efikasnosti. Oni su to zaista iskoristili, skoro su svi radovi završeni, reč je o 20-30 domaćinstava. Dodeljeno je ove godine, na poslednjem javnom pozivu u junu mesecu, 1,9 milijardi dinara, ove godine kao u zadnjih tri godine. Veoma smo prepoznali neophodnost. Ovo je samo prva faza ukupne investicione vrednosti, od 50 miliona dolara. Biće uskoro objavljen novi poziv, očekujem već početkom iduće godine  - kazala je Đedović.

Odgovor Radomiru Lazoviću

Ministar Mali odgovorio je Radomiru Lazović, koji poziva građane na smenu „štetne vlasti“.

- Moje pitanje je kako je kada vam glavni Kurtijev čovek, Haki Abazi, kupuje odela i vina? Kako je to da ste u Srbiji pozvali da se odustane od proizvodnje uglja, baš kada je krenula energetska kriza? Kako je to da nikada niste rekli ništa na sve zločine prema srpskom stanovništvu na KiM. Kako? Jednostavno. Ne daje Viola Fon Kramon, ne daju oni koji ih plaćaju. Ima jedna nevladina organizacija zove se "Pravo na grad", uvaženi narodni poslanik i njegov pajtos, 2017. imali su prihode 517.000 dinara, 2021. godine 15 miliona dinara, 2.100 posto su uvećali prihode. Rokfeler fondacija i svi oni koji rade protiv Srbije. To su oni koji finansiraju uvaženu gospodu. A onda na to dobijamo i Dragana Đilasa, najvećeg tajkuna Srbije, koji je sam priznao da je opljačkao 619 miliona evra od građana Srbije, dok je bio gradonačelnik Beograda. To vam je slika i prilika Đilasove koalcije. To su oni koji žele da se vrate na vlast, ne zbog toga što im je stalo do Srba i Srbije, stalo im je samo do novca i fotelja - istakao je Mali.

Mali odgovorio Zelenoviću

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na optužbe Nebojše Zelenović na njegov račun, kao i na račun današnje vlasti.

- 26. decembar 2008. godine Mirko Cvetković moli poslanike da glasaju za budžet, danas je 23. oktobar, ništa hitno, nema kraja godine. Nikada ranije ovaj budžet nije bio pred poslanicima. Kada govorite o auto-putu do Šapca, mi bi baš toliko novca i uštedeli da ste ga vi izgradili. Vaša koalicija je koalicija Dragana Đilasa, a za mandata dok je bio gradonačelnik Beograda, njegove firme su imale direktne ugovore sa gradskim preduzećima. Naš BDP biće preko 68 milijardi, u vreme ovog gospodina bio je 33, 4 milijarde. Minimalna zarada bila je 15.700 dinraa, od 1. januara biće preko 400 evra. Kada je inflacija u pitanju, 2011. godine bila je 11 odsto, prosek inflacije u EU bio je 2,9 odsto, danas je 12,4 odsto, ali je u Evropi 7,4 odsto. Za razliku od vas, koji tada niste imali nikakvu krizu, a imali ste dvostruku inflasciju. Od kada je SNS došao na vlast, 142 zdravstvene ustanove su što izgrađene što obnovljene, a u njihovo vreme nijedna - rekao je Mali.

Mali o državnim obveznicama

- Kod nas i pravna i fizička, i domaća i strana lica, imaju pravo da učestvuju u kupovini državnih obveznica. Na takav način smo i regulisali tržište. Ono što bih želeo da najavim kao nešto novo, od 1. januara očekujem izdavanje velikog broja korporativnih obveznica, jer će država podržati takvu inicijativu. Oni neka izdaju korporativne obvezne, a država će pokriti troškove emitovanja - istakao je ministar finansija.

Veroljub Arsić: Samo jedan čovek zaradio je toliko novca, koliko košta jedan most

Poslanik Veroljub Arsić obratio se poslanicima:

- Možete da zamilite da je samo jedan čovek zaradio toliko novca, koliko košta jedan most. Dragan Đilas zaradio je 600 miliona evra, koliko košta most na Adi. Mi hoćemo da otvaramo nove fabrike, podižemo plate i penzije, podižemo subvencije u poljoprivredi...Nemojte verovati onima koji su postajali sve bogatiji dok su bili na vlasti, koji su ostavili zakatančene fabrike, koji su pustili Kurtija i braću Mazreku...Svi bi oni kada bi došli na vlast, priznali nezavisno Kosovo i uveli sankcije Rusiji - poručio je Arsić.

Ministri o zakonima

Ministri Maja Gojković, Aleksandar Martinović, Maja Popović, Jelena Tanasković, Slavica Đukić Dejanović, Danica Grujičić, govorili su o izmenama zakona u njihovim resorima.

Ostavka poslanice Sanje Lakić

Narodna skupština konstatovala je ostavku Sanje Lakić, na funkciju narodnog poslanika.

- Skupština konstatuje da je prestao mandat pre isteka vremena poslanice Sanje Lakić. Izvršiće se popunjave upražnjenog mesta - saopštio je predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Gojković obrazložila zakone iz oblasti kulture

Ministarka Maja Gojković obrazložila je set zakona iz resora kulture.

Foto: printscreen

 

Jovanović obrazložio set medijskih zakona

Ministar informisanja Mihailo Jovanović obrazložio je set četiri medijska zakona, na kojima se, kako kaže, radilo uz učešće Radne grupe i novinarskih udruženja.

Mali obrazložio Predlog budžeta: Srpska ekonomija raste - plan da se tako nastavi i u narednoj godini

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini.

Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Ministar kaže da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14, 8 odsto, a minimalna zarada za 17, 8 odsto.

Penzioneri krajem novembra mogu da računaju i na jednokratnu pomoć od 20.000 dinara.

Prema rečima ministra, prosečna penzija od 1. januara već biti 390 evra.

Istovremeno je istakao da će se nastaviti sa kapitalnim investicijama.

Siniša Mali je, dok je obrazlagao predlog budžeta, rekao da će pomoć penzionerima od 20.000 din. biti isplaćena 30. novembra. 

Poslanike je ispred zgrade parlamenta dočekala Garda Vojske Srbije i crveni tepih, a sednica je počela intoniranjem himne "Bože pravde".

U Skupštinu Srbije stigla je većina ministara, među kojima su Siniša Mali, Ivica Dačić, Bratislav Gašić, Jelena Tanasković, Slavica Đukić Dejanović, Danica Grujičić, Đorđe Milićević.

Na dnevnom redu je ukupno 60 tačaka, a među njima su i izmene i dopune Zakona o državnom premeru i katastru, Zakona o duvanu, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Predlogu zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 27.

Takođe, poslanici bi trebalo da raspravljaju o podsticajima u poljoprivredi, o porezu na dohodak građana i imovinu, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o javnim nabavkama, o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o udžbenicima.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, o Ustavnom sudu, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu.

Parlamentarci će birati i članove Nadzornog odbora za izbornu kampanju, članove Republičke komisije za energetske mreže i jednog člana Veća Agencije za sprečavanje korupcije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija