• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.11.2023

20:41

Brnabić sa Žiofreom i ambasadorima država EU! O daljim koracima u procesu evropskih integracija i napretku Srbije!

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Politika

Brnabić sa Žiofreom i ambasadorima država EU! O daljim koracima u procesu evropskih integracija i napretku Srbije!

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ambasadorima država članica EU o daljim koracima u procesu evropskih integracija, ostvarenom napretku Srbije i preporukama Evropske komisije za otvaranje Klastera 3, saopšteno je iz vlade. Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Srbiji tokom prethodne godine.

On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi, navodi se u saopštenju.

Brnabić je istakla je da Srbija kontinuirano radila na otvaranju Кlastera 3, koji je u potpunosti spreman, dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje.

Ona je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala jasan napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama, navodi se u saopštenju.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

 

Кada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sistema zemlje, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Premijerka je informisala ambasadore da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će saržati sve GREКO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Ona je obavestila ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, koji će garantovati slobodu medija i javnog informisanja i osigurati bezbednost i pluralizam medijske scene u Srbiji, a u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope.

Brnabić je zaključila je da će Srbija nastaviti rad na sveobuhvatnim reformama u najboljem interesu društva i građana Srbije i izrazila posebno zadovoljstvo činjenicom da je, kada su u pitanju ekonomski parametri, u Izveštaju sada po prvi put konstatovano da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti za članstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija