• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.12.2023

10:51

Imenovano pet novih ambasadora Srbije!

ATA Images

Politika

Imenovano pet novih ambasadora Srbije!

Podeli vest

U Službenom glasniku objavljeni su ukazi predsednika Republike Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Mirjane Živković za ambasadora u Danskoj, Irene Šarac u Španiji, Danijele Čubrilo Martić u Keniji, Veljka Lazića u Argentini i Branislava Žeželja u Iraku, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Mirjana Živković je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima položen pravosudni ispit. Nakon diplomiranja, radila je u Saveznom sekretarijatu za pravosuđe i državnu upravu, odnosno Saveznom ministarstvu pravde, kao i u Saveznom ministarstvu za spoljnu trgovinu.

U Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. godine i obavljala je, između ostalog, funkcije generalnog sekretara i pomoćnika ministra za konzularne poslove od 2022. godine. Službovala je kao šef Konzulata u Malmeu, a od 2011. do 2019. godine bila je generalni konzul u Generalnom konzulatu u Njujorku. Govori engleski i švedski jezik.

Irena Šarac je zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova od 2005. godine. U više navrata je radila u Sektoru za bilateralnu saradnju i u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik, u kojem je obavljala i funkciju načelnika. Službovala je u ambasadama Srbije u Pekingu i Atini. Na mesto ambasadora Srbije u Madridu odlazi sa mesta pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju, funkcije koju vrši od juna ove godine. Diplomirala je na Odseku za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a završila je i specijalističke akademske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, završnom tezom sa temom „Multilateralizam 21. veka – odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim nacijama“. Govori engleski i kineski jezik i služi se španskim i francuskim jezikom.

Danijela Čubrilo Martić je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i magistrirala na istom fakultetu u oblasti međunarodne politike. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2004. godine. Radila je u različitim organizacionim jedinicama Ministarstva i, između ostalog, obavljala funkciju načelnika Odeljenja za Ujedinjene nacije. Službovala je u Misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Stalnoj delegaciji pri UNESKO u Parizu. Govori engleski i španski jezik.

Veljko Lazić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. godine. Radio je u Odeljenju za Evropu, u više navrata bio angažovan u Generalnom sekretarijatu Ministarstva, na poziciji pomoćnika generalnog sekretara, i bio načelnik Odeljenja za Severnu i Južnu Ameriku. Službovao je u ambasadama u Lisabonu, pri Svetoj Stolici, u Rimu, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Republike Srbije u Federativnoj Republici Brazil. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Govori engleski, portugalski, italijanski i španski jezik.

Branislav Žeželj je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postdiplomske studije je završio u SAD i Holandiji i stekao doktorate Univerziteta u Bagdadu i Megatrend univerziteta. Tokom karijere je obavljao više funkcija u PKB, radio u privatnom biznisu u zemlji i inostranstvu, bio angažovan kao profesor na više univerziteta i kao konsultant na projektima u zemlji i više desetine država u inostranstvu i međunarodnim organizacijama, između ostalog i za Organizaciju za hranu i poljoprivredu UN. Radio je i kao specijalni savetnik ministra poljoprivrede. Autor je više naučnih i stručnih radova i publikacija. Govori engleski, francuski i arapski jezik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Crvena zvezda otpisala još trojicu fudbalera
Crvena zvezda

Crvena zvezda otpisala još trojicu fudbalera

Šampion Srbije Crvena zvezda do kraja prelaznog roka pokušaće ili da proda ili da pošalje na pozajmice trojicu fudbalera, a prema pisanju "Mocart sporta", u pitanju su Uroš Kabić, Lazar Nikolić i Viktor Radojević.

06.07.2024

19:02

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija