• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.12.2023

14:26

I, šta ćemo sad?! Savet Evrope: Kurti teroriše Srbe na severu KiM!

EPA/Shutterstock

Politika

I, šta ćemo sad?! Savet Evrope: Kurti teroriše Srbe na severu KiM!

Podeli vest

Objavljen je izveštaj eksperata Saveta Evrope u kojem se kritikuju pojedini potezi i odluke "vlasti" u Prištini - konkretno zbog prekomerne upotrebe "policijskih snaga" na severu KiM, a konstatuje se i da prištinski režim nema volju za osnivanje Zajednice srpskih opština i ne poštuje međunarodne sporazume.

Kritikuje se i nesprovođenje sudske odluke o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.
"U slučaju nasilnih i nelegalnih protesta ili blokada puteva, kosovske vlasti favorizuju brzu i nasilnu upotrebu specijalnih snaga za uspostavljanje javnog reda, čak i ako postoji veliki rizik da će upotreba policijske sile dovesti do nasilja i masovnog krvoprolića. Samo zahvaljujući snažnom stavu Kfora, izbegnuta je veća eskalacija nasilja u nedavnim događajima", navodi se u izveštaju zvaničnika Saveta Evrope, objavila je "Koha".

Grupa njih boravila je na Kosovu i Metohiji krajem septembra, baveći se prilagođavanjem lokalnog pravnog sistema standardima organizacije kojoj su vlasti u Prištini prošle godine podnele zahtev za članstvo.

Priština nema volju za osnivanje ZSO

U izveštaju se konstatuje da režim u Prištini nema volju da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.
"Ustavni sud je zaključio da predloženi zakonski okvir ‘nije u potpunosti ispunio ustavne standarde’. Međutim, sud načelno i uopšteno nije isključio mogućnost takvog udruživanja", navodi se u dokumentu i ističe da zabrinjavaju pojedini neodređeni termini.

Eksperti Saveta Evrope konstatuju da u trenutku njihove posete aktuelna vlast nije želela da osnuje takvo udruženje, a političari su presudu Ustavnog suda iskoristili da proglase da je osnivanje ZSO samo po sebi neustavno i da nije postignut novi dogovor o mogućem statutu takvog udruženja.
Zvaničnici SE ocenjuju da je tumačenje političara odluke ustavnog suda uznemirujuće, iako je sud bio kritičan prema konkretnom dokumentu.

Odmah vratiti imovinu Manastiru Visoki Dečani
U izveštaju se pominje i nesprovođenje druge odluke ustavnog suda u Prištini o imovini manastira Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani.
"Iako sud igra važnu ulogu čuvara ustava, u politički osetljivom slučaju vlasti do sada nisu sprovele sudsku odluku iz 2016. godine. Sud je odlučio da 24 hektara spornog zemljišta pripada Manastiru Visoki Dečani. Ovu odluku su kritikovali političari i, uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice, ona nije sprovedena. Ovo je jasno kršenje vladavine prava. Kosovske vlasti moraju bez daljeg odlaganja da sprovedu presudu ustavnog suda u slučaju Manastira Dečani", ističe se u izveštaju.

Zastrašivanje svedoka na suđenjima za ratne zločine

Veliki problem je i zaštita svedoka u osetljivim slučajevima kao što su ratni zločini, kojima se bave specijalizovana veća u Hagu.
"Zaštita svedoka je već identifikovana kao veliki problem za suđenja za ratne zločine na Kosovu od strane Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Rezoluciji 1784 (2011). Kasnije je, u septembru 2011, usvojen zakon o zaštiti svedoka, ali je zaštita svedoka veoma teška u tako maloj zemlji kao što je Kosovo. Najosetljiviji slučajevi se sada vode u Hagu, a kosovski tužioci koje smo sreli tokom posete nisu izrazili nikakvu posebnu zabrinutost u vezi sa tim. Međutim, čini se značajnim, kako je istakla poverenica za ljudska prava u svom memorandumu 56, da su se u suđenju Specijalizovanim većima bavili slučajem zastrašivanja svedoka", navodi se u izveštaju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kurti poslao svoju policiju na građane koji su pokušali da predaju zahtev za razrešenje lažnih gradonačelnika!
Politika

Kurti poslao svoju policiju na građane koji su pokušali da predaju zahtev za razrešenje lažnih gradonačelnika!

Aljbin Kurti poslao je svoju policiju na građane koji su jutros pokušali da u odeljenju optine Zvečan u naselju Lipa predaju zahtev za razrešenje njegovih lažnih gradonačelnika i to upravo u skladu s procedurom koju je Priština propisala svojim administrativnim uputstvom. Umesto da obrazloženi zahtev prime, na građane je poslata policija koja ih je legitimisala, ispitivala, slikala dokumenta...

05.12.2023

11:58

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija