• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.12.2023

15:55

Gradonačelnik Bakić: Grad Subotica daje ogroman značaj oblasti socijalne zaštite

Subotica

Politika

Gradonačelnik Bakić: Grad Subotica daje ogroman značaj oblasti socijalne zaštite

Podeli vest

Centar za socijalni rad grada Subotice obeležio je danas 60 godina od osnivanja.

Svečanosti upriličenoj tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće, prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, čestitajući rukovodstvu i zaposlenima Centra jubilej – šest decenija postojanja i rada, podsetio na važnost sistema socijalne zaštite, kao i na značaj svih radnika zaposlenih u socijalnoj zaštiti u ovom gradu i društvu, jer je, kako je rekao, mnogo truda, posvećenosti, razumevanja i humanosti zaposlenih uloženo u prethodnim decenijama u rad Centra za socijalni rad u Subotici. 

„Svesni smo činjenice da se suočavate sa velikim izazovima i ulažete velike napore u pružanju podrške i pomoći našim sugrađanima. U tom smislu, lokalna samouprava je bila značajan partner u svim godinama za nama, jer je zajednička težnja svih nas da unapredimo međusobnu saradnju, kako bismo poboljšali položaj onih kojima je pomoć i podrška danas najpotrebnija“, istakao je Bakić.

Foto: Subotica

 

Grad Subotica će, kazao je, i u narednom periodu oblast socijalne zaštite stavljati u svoje prioritete. 

„Budžetom za 2023. godinu predviđena su višestruko veća izdvajanja za socijalnu zaštitu, odnosno za dnevne usluge u zajednici. Naime, u oblast socijalne zaštite i mera socijalne politike opredelili smo 433,4 miliona dinara, što je čak 13,6 odsto više sredstava u odnosu na 2022. godinu. Sa značajnije opredeljenim sredstvima u budžetu grada nastavićemo podršku našim sugrađanima kroz sva novčana davanja koja se realizuju putem Centra. Jednokratne novčane pomoći 2023. iznosile su ukupno 11,5 miliona dinara, a u 2024. godini 13 miliona dinara, za nabavku ogreva plan za 2024. je šest miliona dinara, a za izuzetne i interventne novčane pomoći u 2024. planirano je 2,73 miliona dinara“, naveo je Bakić. 

Nastavljamo sa podrškom i za ostale usluge koje pružate u Centru – u Centru za savetovanje i prevenciju problema u ponašanju dece i omladine, kao i u Centru za savetovanje i podršku porodici – naglasio je on i dodao da će Grad nastaviti da pruža podršku i kroz pomoć realizaciji programa Crvenog krsta: za Narodnu kuhinju u iznosu od 41,2 miliona dinara, a za Prihvatnu stanicu za  beskućnike u iznosu od milion dinara. 

Foto: Subotica

 

„Ne smemo da zaboravimo  činjenicu da smo obezbedili 12 stanova za korisnike usluge socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima, u okviru Regionalnog stambenog programa - Potprojekat VIII. Dvanaest novoizgrađenih stanova ostaju trajno u vlasništvu Grada Subotice, a nastanjuju ih korisnici kroz uslugu socijalnog stanovanja pod zaštićenim uslovima. U svim navedenim uslugama i programima podrške, zaposleni u Centru imaju veliku ulogu i značaj“, istakao je Bakić.

Prema njegovim rečima, Grad Subotica će, osluškujući potrebe i probleme građana i udruženja, nastaviti sa pružanjem usluge personalnog asistenta i ličnog pratioca deci sa invaliditetom ili razvojnim smetnjama. 

„Za uslugu ličnih pratilaca i personalnih asistenata 2023. godine izdvojili smo čak 90 miliona dinara, a plan za 2024. je povećanje na 100 miliona dinara. Kroz konkurs za društvene i humanitarne organizacije i uslugu pomoći i nege u kući u iznosu od 15 miliona dinara, ali i kroz  svakodnevnu i čvrstu saradnju sa ustanovama u ovoj oblasti, uspeli smo u nameri da Subotica bude primer dobre prakse u oblasti socijalne zaštite, i kroz institucije, ali i vaninstitucionalno“, istakao je Bakić.

Podvukao je da je Grad Subotica u oblasti socijalne zaštite od ove godine uveo novu uslugu –stanovanje uz podršku, i da je za tu namenu obezbeđeno 20,78 miliona dinara. 

Foto: Subotica

 

„Ova usluga dostupna je osobama sa fizičkim invaliditetom, intelektualnim ili mentalnim teškoćama, sa navršenih 15 godina, i u potpunosti se finansira iz budžeta Grada Subotice“, naglasio je Bakić.

Napomenuo je da Subotica nastavlja sa podrškom uslugama u oblasti socijalne zaštite, jer želi da i u budućnosti bude primer dobre prakse. 

„U tome smo do sada imali značajnu podršku sa republičkog nivoa, a zahvaljujući toj podršci naš grad će, završetkom rekonstrukcije Gerontološkog centra, uz Dom za decu ’Kolevka’, imati dve reprezentativne ustanove socijalne zaštite u Srbiji“, rekao je Bakić.

On je pozdravio saradnju Centra za socijalni rad sa ostalim ustanovama, instuticijama i organizacijama socijalne zaštite u Subotici u cilju pružanja podrške i zaštite dece, žena, osoba sa invaliditetom i starijih  sugrađana. 

„Iako  je podrška koju ste tokom svih ovih godina imali od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bila veoma transparentna, čvršće veze sa resornim ministarstvom daće ovako značajnoj ustanovi još više snage da u misiji koja nije nimalo laka izađe snažnija i efikasnija. Na kraju, želim svim zaposlenima u Centru da čestitam jubilej, i da nastavite sa neprekidnim usavršavanjem i edukacijama u cilju što kvalitetnijeg obavljanja poslova javnih ovlašćenja Centra“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Foto: Subotica

 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Marina Vidojević je, čestitajući jubilej, između ostalog kazala kako je Centar za socijalni rad grada Subotice tokom proteklih šest decenija bio nepresušeni izvor empatije, razumevanja i pomoći onima koji su se suočavali sa izazovima i teškoćama. 

„Ponosno mogu da istaknem da je ovaj centar bio neumorni čuvar osnovnih vrednosti ljudskog dostojanstva, jednakosti i pravde. Njihov doprinos u pružanju podrške porodicama, deci, osobama sa invaliditetom i svima koji su se našli u teškoćama je neizmerno važan za našu državu. Gledajući unazad na proteklih 60 godina s ponosom možemo da kažemo da je Centar za socijalni rad postao simbol solidarnosti i zajedništva“, istakla je Marina Vidojević.

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiji, Mirko Janić, takođe je čestitao 60 godina od postojanja Centra za socijalni rad grada Subotice i poželeo mnogo uspeha u daljem radu. 

„Znam da vaš posao nije lak, da zahteva mnogo strpljnja, mnogo humanosti, razumevanja i truda. Hvala vam što svojim radom i angažovanjem pružate pomoć onima kojima je potrebna, što život činite lakšim i lepšim koliko je to moguće. Verujem da ste mnogim porodicama bili oslonac i podrška kada im je to bio jedini put. Želim da i dalje budete sigurno utočište za one kojima ste potrebi i da odgovorno i savesno radite svoj posao. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju biće i dalje vaš siguran partner na tom putu, jer naš zajednički cilj jeste da nam porodice u Srbiji budu srećne i da imaju što bolje uslove za život“, naglasio je Janić.

Prisutnima na svečanosti obratili su se i zamenik gradonačelnik Subotice, Imre Kern, i direktorka Centra za socijalni rad grada Subotice, Brigita Janošič Barati.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija