• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kosovo-online.com

11.01.2024

15:09

11 godina ugnjetavanja Srba na KiM - Petković: Kurti jedini krši sporazume!

Tanjug

Politika

11 godina ugnjetavanja Srba na KiM - Petković: Kurti jedini krši sporazume!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti jedini koji krši sporazume, i da ne može niti ume da napiše nijednu rečenicu, a da pritom ne napadne Srbe na Kosovu.

- Jedini koji krši sporazume jeste Aljbin Kurti koji je i u 2024. godinu ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine preuzetu i potpisanu još 2013. godine u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i time započeo jedanaestu godinu sistemskog i institucionalnog obespravljivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu - podvukao je Petković.

Dodaje da Kurti ne može iznova da piše sporazume koji su potpisani i verifikovani u Briselu, pre 11 godina i čiji je garant sprovođenja Evropska unija, niti ume da napiše ili izgovori jednu rečenicu, a da pritom ne napadne Beograd i Srbe na Kosovu, jer to je jedina politika za koju zna i za koju živi.

- Kad mu je već do brojanja, neka prebroji da je 3.919 dana prošlo od kako nije formirana Zajednica srpskih opština, a da 211 dana traje blokada uvoza srpske robe na KiM i gaženja svih postulata slobodnog protoka. Neka prebroji da je samo prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo 178 etnički motivisani incidenata, a od njegovog dolaska na vlast ukupno 458 različitih napada na srpski narod, srpske crkve, ambulante, škole... Može da nabroji i šest tačaka Osnovnog sporazuma iz Brisela kojim se garantuje ZSO, kao i 21 tačku opštih principa za formiranje ZSO. Brojevi govore i da je šestoro Srba na Kosovu i Metohiji upucano samo prošle godine, desetine pohapšeno, a preko 10 odsto Srba se iselilo zbog njegove antisrpske politike - istakao je Petković.

Naglašava da su to brojevi koji govore najbolje o Kurtiju i njegovoj vladavini, a koje on sam ne sme da pomene, ali će ga Beograd uvek podsećati na sve njegove obaveze i eskalatorne poteze kojima, kako kaže, potkopava mir i stabilnost na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, zbog čega je glavni izvor nestabilnosti, tenzija i kriza, kako na Kosovu, tako i šire.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da Srbija krši Evropski predlog sporazuma Beograda i Prištine, i da nije obećao da će napisati nacrt Zajednice sprskih opština.

Kurti je, na konferenciji za medije posle sastanka sa premijerom Irske Leom Varadkarom, pozvao EU da "reaguje na kršenje Sprazuma od strane Srbije", istakavši da Kosovo insistira na potpisivanju kao garanciji za njegovo poštovanje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija