• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.01.2024

14:49

Odložen početak suđenja optuženim Srbima na KiM zbog 'terorizma' - Sudski spisi im dostavljeni samo na albanskom

informer.rs

Politika

Odložen početak suđenja optuženim Srbima na KiM zbog 'terorizma' - Sudski spisi im dostavljeni samo na albanskom

Podeli vest

Suđenje četvorici Srba osumnjičenih za terorizam, Milunu Milenkoviću Lunetu, Dejanu Pantiću, Aleksandru Vlajiću i Miomiru Vakiću, odloženo je za 30. januar, jer spisi predmeta nisu prevedeni na srpski jezik. Sudija je Tužilaštvu dao rok od pet dana da odbrani dostavi kompletne spise.

Advokat Aleksandra Vlajića, Miloš Delević, naveo je da su danas primili optužnicu na srpskom jeziku i da su se danas prvi put suočili sa spisom dokaza koje je predložilo tužilaštvo. 

- Nismo dobili vremena da uporedimo priložene dokaze sa spisima predmeta koje smo dobili. S obzirom da je moj branjenik optužen za teško krivično delo tražim dodatno vreme da se pripremimo za odbranu. Tražim kratko odlaganje pripremnog ročišta kako bi uporedili priložene dokaze sa spisima predmeta koje smo dobili i utvrdili da li su spisi potpuni i da li su prevedeni na srpski. Daćemo pisani odgovor u kratkom roku - rekao je Delević.

Advokat Dejana Pantića, Ljubomir Pantović, složio se sa Delevićem i dodao da član 240 obavezuje Tužilaštvo da učini sve napore da se optužnica dostavi optuženom i odbrani pre pripremnog ročišta. 

On je naveo da je Specijalno tužilaštvo stvorilo takvu situaciju koja nije omogućila da pripravno ročište danas bude održano.

- Mesec dana je prošlo od podizanja optužnice, odbrani nisu dostavljeni kompletni spisi prevedeni na srpski jezik, i nije bilo moguće da se okrivljeni danas izjasne po optužnici, da li su je prvenstveno razumeli, jednostavno nije bio uslova da se sednica održi. Morali smo na tome da insistiramo i pored činjenice da se jedan okrivljeni nalazi u pritvoru, ali zaista nisu postojali elementarni usovi da ročište bude održano - rekao je Pantović. 

Prema njegovim rečima, u optužnici koju je odbrana danas dobila, četvorica osumnjičenih terete se za delo "izvršenje terorističkog akta".

- Tužilaštvo tvrdi da su sva četvorica okrivljenih kao saizvršioci izvršili krivično delo "izvršenje terorističkog akta". Rekao bih da nema nikakvih dokaza u tom pravcu, ono što sam pročitao su stvari koje po meni ne predstavljaju elevantne dokaze - zaključio je Pantović.

Sa njima se slažei i advokat Nebojša Vlajić.

- Zato smatram da ne postoje uslovi da danas održimo pripremno ročište. Najveći problem su spisi predmeta. Ja nisam dobio sve spise predmeta. Najveći deo spisa nije preveden na srpski tako da smo onemogućeni da podnesemo adekvatne zahteve za odbacivanje optužnice i prigovore na dokaze - rekao je Vlajić.

Advokat Miomira Vakića Dejan A. Vasić ističe da se tužilaštvo prema Srbima odnosi selektivno.

- Ova selektivnost koje tužilaštvo primenjuje prema Srbima postaje zastrašujuća, a ovo danas je vrhunac - rekao je Vasić.

Takođe, i advokat Miluna Milenkovića Predrag Miljković je istakao da je primio neke spise predmeta koji su na albanskom jeziku i zatražio da tužilaštvo u skorijem roku prevede sve dokaze.

Miljković je zatražio da se Milunu Milenkoviću mera pritvora zameni merom jemstva za kućni pritvor, a sudija je naveo da će o toj meri odlučiti sudsko veće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija