• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.01.2024

16:35

''Otvoreno i iskreno'' - Vučić: Sa O'Brajanom o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

printscreen

Politika

''Otvoreno i iskreno'' - Vučić: Sa O'Brajanom o Kosovu i drugim temama, razgovor nije bio lak

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imao dug razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajanom o Kosovu i drugim temama.

- O'Brajan je inteligentan čovek. Vodili smo izuzetno dug razgovor, oko dva i po sata, od čega sat vremena o Kosovu, a ostalo o drugim temama. Na pažljiv način je saslušao sve što sam imao da kažem. Razgovor nije bio lak, govorio sam veoma otvoreno i iskreno - rekao je Vučić novinarima.

On je ocenio da je Forum u Davosu, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski samit, ispao "par ekselans" politički samit, na kome prisustvuju najvažniji svetski lideri.

- Ovde dominiraju četiri teme. Prva je odnos Kine i Amerike, koje čine 45 odsto svetske ekonomije. Druga se odnosi na arapski i islamski svet, treća na Ukrajinu, a četvrta na američke i evropske izbore - rekao je on. 

Vučić je rekao da je razgovarao sa svima i da popravlja poziciju naše zemlje.

- Nije lako. U Srbiji su izbori završeni, vreme je mira i stabilnosti i mi guramo zemlju napred. Spremamo se za subotu kada ćemo predstaviti sve ono što ćemo da uradimo u narednom periodu, a za to nam je potrebno i sve ono o čemu pričamo i ovde. Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju - istakao je Vučić.

On je naveo da je na forumu u Davosu dominirala i tema o veštačkoj inteligenciji i dodao da je sinoć i osnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts govorio o tome da oni očekuju da će u prvom trenutku nepripremljene zemlje da izube 40 do 60 odsto zaposlenih ljudi u narednih pet ili šest godina.

- Rekao je i da moraju svi da se spremaju jer će to otvoriti nove mogućnosti za posao, a mi moramo o tome da brinemo. Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji nikada više ne sme da pređe 10 odsto, moramo da držimo taj nivo ispod 10 odsto jer nam je i to jedan od uslova kako bismo mogli da isporučimo sve do 2027. godine - rekao je Vučić novinarima nakon niza sastanaka na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Istakao je da Srbija hoće da za Ekspo ima autonomna vozila, da bude šampion u električnim vozilima i najavio je da firma Stelantis u Kragujevcu kreće sa proizvodnjom električne "fijat pande" već od juna.

- Hoćemo da imamo stanice za punjenje električnih vozila na svakom mestu u Srbiji, da razvijemo kompletnu mrežu i da budemo prvi u regionu po svim tim pitanjima - istakao je Vučić i dodao da će videti da li će u svemu tome uspeti, a da pri tome sačuvaju srpsko stanovništvo na KiM i mir.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija