• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2024

09:09

Vučić iz Skoplja - Nadam se da će vlada biti do 15. marta, Skupština pre Sretenja (VIDEO)

Printscreen/Informer

Politika

Vučić iz Skoplja - Nadam se da će vlada biti do 15. marta, Skupština pre Sretenja (VIDEO)

Podeli vest

U Skoplju je danas počeo susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski.

- Imali smo nekoliko stvari za koje mislim da su važne, ovde bude i nekoliko neprijatnih detalja, ali ne želim o tome... U 14 sati se potpisuju dva protokola koje smo mesecima čekali, a reč je o stupanju na snagu potpuno slobodnog tržišta rada - Srbija, Albanija i S. Makedonija, a to je za nas važno zbog prevazilaženja problema s radnom snagom što znači da je to reč o 11 miliona stanovnika kad dodate broj stanovnika Albanije i S. Makedonije.

Foto: printscreen

 

- Posle sinoćnjeg sastanka s liderima Z. Balkana imali smo susret sa O Brajanom i večeru kojoj su prisustvovali svi - i Kurti i Rama, predstavnika Albanaca iz S. Makedonije Alji Ahmeti - rekao je Vučić.

- Ukoliko budemo uspeli da do aprila uskladimo legislativu, da do kraja marta izglasamo važne zakone, to prvo raspoređivanje novca moglo bi da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora koji se održavaju 9. juna. Ono što je za nas još važnije jesu zelene linije za naše kamione, to bi smanjilo naše operativne troškove sa EU, o tome ćemo sa Hrvatskom i Mađarskom - istakao je Vučić.

Na računu imamo 4 milijarde

Vučić je rekao da na računu imamo 4 milijarde i da nemamo potrebe da se zadužujemo. Predsednik Vučić je dodao je i da je ovde ponovljeno kao i u Davosu da je prošla godina bila najlošija u svetu kad je reč o privrednom rastu a za nas nije bila tako loša, ali mi moramo da ubrzamo naš rast da bude 3,6, 3,8...

Vučić je naglasio da se razgovaralo isključivo o ekonomskim temama što je dobra stvar.

- Kad je reč o slobodnom tržištu radne snage to nam je sad sve rešeno sa S. Makedonijom i Albanijom a to smo mogli samo kroz Otvoreni Balkan (Open Balkan) - rekao je Vučić.

Foto: printscreen

 

O formiranju nove vlade

- Nadam se da će biti formirana do 15. marta, a Skupština pre Sretenja 10, 11, 12 februar, poslednji dan. Od 1. očekujte konstitutivnu sednicu.  Žuri nam se, za koji dan pobadamo šipove za EXPO - rekao je Vučić dodajući da će naša nacionalna lepotica - nacionalni stadion biti lepši od svih osim možda onog Reala.

O ukidanju dinara na KiM

- Razgovarao sam sa O’Brajanom i o tome i narednih dana nastavljamo konsultacije. 

- Od 2021. godine 10 važnih dogovora kroz CEFTU nije moglo da prođe. Deset odluka imate na usvajanje, zato što jedna članica to blokira. Pogodite koja. Ono što je važno što su Kopman i O Brajan rekli da onaj ko zaustavlja druge u narednom periodu, zaustavljaće u stvari sebe - rekao je Vučić.

- Imamo rasprave gde nam je izvor rasta. To je kao kod nas, kad go ko štrajkuje, ajmo da mu pomognemo, a od koga da uzmemo? Hoćete li svakom da date novac kada mu je potreban. Stopa rizika od siromaštva je niži kod nas nego u Italiji. Moraćemo mnogo da uradimo, posebno za one koji imaju niže plate i penzije. Mnog oenergije imamo, zato je važn oda sve probleme rešavamo na miru, da strukturalno reformišemo zemlju. I u ovome će biti problema za nas. Kažu da se odreknemo subvencija za investitore. Do 2025, 2026, pa vi kažete ne možemo ni do 27, jer naša je obaveza da se to desi dok ne uđemo u EU. Ako iumate investitora koji je dugoorčno obezbedio i koji će vam biti du10, 20 50 godina onda ste napraivl idoabr rezulčtat i pare vam se višestruko vraćaju. Tu je i njihova borba protiv Kineza. Biće borba, spremni smo za argumentaciju, ali mi uvek imamo u vidu svoju zemlju - rekao je Vučić.

O litijumu

- To je belo zlato, to je naše blago, oduvek sam govorio isto, jedino ako smo mi potpuno ludi i jedini u svetu da ga se odreknemo, što se mene tiče sutra ujutru bismo počeli ali uz najvišu zaštitu ivotne sredine i građana, ali da nam Nemci uz svoje nemačke standarde garantuju da će tako biti... Hoće li biti ili neće nažalost ne zavisi od mene, da sam premijer, rekao bih kad me izaberete, sutra ujutru počinjem - rekao je Vučić.

Vučić je pitao da mu navedu jednu sferu društvenog života u kojoj su danas lošiji rezultati.

Novinar N1 je dobacio - mediji.

- Kako mediji kad imamo vas tako slobodne? Mi nismo nikoga tako slobodnog imali 2011. i 2012. Kako 2012. nije bil oslobodnih i hrabrih, a gledajte kako vas sad imamo - rekao je Vučić.

Kurti o "međusobnom priznanju" i "terorističkim napadima" na panelu

Lažni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti provocirao je tokom svog govora na panelu rekavši da u cilju ekonomske integracije regiona i zbližavanja građana moraju zaustaviti bezbednosne pretnje.

- Dublja integracija i povećan promet robe i ljudi zahtevaju međusobno poverenje i normalne odnose naših zemalja, institucija i ljudi. To se ne može desiti ako se slobode prometa robe koriste za kretanje oružja i municije ili za sponzorisanje terorističkih napada - rekao je Kurti rekavši da je normalizacija odnosa na osnovu međusobnog priznavanja ključna.

Rama na panelu

- Imali smo večeru gde smo shvatili da mi možemo imati civilizovan razgovor i možemo pričati o ekonomiji i ljudima, a ne uplitati u to ratove - rekao je Rama.

- Morate zamisliti gde bismo bili da je EU ozbiljnija po pitanju regionalnih integracija - rekao je Rama.

On je naglasio da je „važno shvatiti da je integracija veliki izazov i velika dobit ako to zaista želimo, pa žrtvujete i gubite sve”.

- Šef albanske vlade je rekao da „moramo zaboraviti boju zastava sukoba. Naša zastava treba da  bude zastava EU - istakao je Rama.

- Dok nas EU ne učini svojim delom, hajde da napravimo zajedničko tržište na Balkanu - rekao je Rama.

Rama je naglasio da "Albanija nije toliko patriotska".

- Spremni smo da radimo sa svima, da vam svima pomognemo - zaključio je Rama.

Vučić na panelu

- Hvala na gostoprimstvu Dmitre, hvala i ostalima. Čuli smo od Kopmana i O Brajana sve što smo hteli da znamo. Ne vidim realni poltiički rizik ni za jednog od učesnika ovde, osim za nas - rekao je Vučić.

On je izjavio da je jako važno da region bude povezan, da funkcionisanje tzv. zelenih traka na prelazima ima najveći značaj za ZB, i poručio da će kada je reč o zajedničkom regionalnom  Srbija će biti otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

- Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone (Single European Payment Area), što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region - rekao je Vučić na sastanku o evrposkom Planu rasta za ZB.

Kada je reč o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

- Imam veliku molbu za sve vas iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije da nam pomognete u nekim pitanjima, jer ćemo morati da rešimo neke teške probleme sa kojima ćemo se suočiti. Moramo da se uskladimo kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđemo u EU - rekao je predsednik Srbije.

Što znači, kako je dodao, da "ako postoje neke mere koje su države ili entiteti već preduzeli, recimo, ako želimo da podstaknemo kompanije koje ulažu u Srbiju, ne možemo se obavezati da će ta podrška stati pre 2025. ili 2026. jer ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije ili već znamo da nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

Naglasio je da u godinama ne možemo sebi da pucamo u nogu kada je o tome reč i da su to pitanja koja ćemo morati da rešimo.

Vučić je pomenuo i odlične uspehe koje je doneo "Otvoreni Balkan".

Foto: printscreen Tanjug

 

Vučić se obratio na Instagramu

- Današnji sastanak je važan za napredak celog regiona. Razgovarali smo sa američkim i evropskim predstavnicima o Planu rasta i o zajedničkom evropskom tržištu. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje susretu „Zapadni Balkan i EU“ i sastanku o Planu rasta za Zapadni Balkan u Skoplju - napisao je predsednik Vučić na svom instagram profilu "buducnostsrbijeav".

 

 

Počela panel diskusija

Panel diskusija lidera počela je nakon obraćanja lidera i otvaranja susreta.

O Brajan pozdravio otvaranje skupa

Glavni izaslanik SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O Brajan stigao je na skup i pozdravio otvaranje skupa.

Gert Jan Kopman iz EK na skupu

Gert Jan Kopman, generalni direktor Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju obratio se novinarima. 

Spajić stigao na skup

Premijer Crne Gore Milojko Spajić takođe je stigao na skup i kratko se obratio. 

Obratio se Rama

Albanski premijer Edi Rama takođe se kratko obratio nakon stizanja na skup. Istakao je koliko je važna međusobna saradnja zemalja Zapadnog Balkana. 

Predsednik Srbije obratio se iz Skoplja

- Pre svega da pozdravim braću Makedonce, u našoj prijateljskoj Severnoj Makedoniji, da se zahvalim na gostoprimstvu. Verujem da su sastanci koje smo imali sinoć i danas važni za napredak i razvoj celog regiona. Razgovarali samo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta. Nastavićemo danas da razgovaramo. Razgovarali smo o dve važne stvaru - jedna je zajednično evropsko tržište i učešće u zajedničnom evropskom tržištu. Ono što je za nas najvažnije to su one zelene linije, pre svega za naše ka,mione, da mogu da prolaze slobodno preko granice zemalja EU, da dalje snižavamo njihove operativne troškove, da snažimo našu trgovinu, našu industriju. Za to je neophodno da uradimo i mi sami u celom regionu, bez obzira na sve prepreke koje smo i sami podizali, iz zemalja Otvorenog Balkana, mi smo dobar deo toga postigli verujem. Ono što je važna vest da ćemo u narednim danima potpisati dva protokola koja su važna za funkcionisanje sporazuma o slobodnom tržištu radne snage u Tiranu, Skoplju i Beogradu - rekao je Vučić. 

Foto: Informer

 

- Prvi put da se sastanemo, a da se govori samo o ekonomiji - rekao je srpski predsednik. 

 Mi ćemo dati sve od sebe da dobijemo pristup finansijskim sredstvima EU - istakao je Vučić.

Foto: Printscreen/Informer

 

Kovačevski otvorio skup

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski otvorio je kratkim obraćanjem skup.

Stigao Rama

Albanski premijer Edi Rama stigao je na Samit. 

Foto: printscreen Novosti

 

Prvo će se održati panel diskusija lidera, kojoj će osim Kovačevskog, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, dok će se putem video poruke obratiti predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanku će prisustvovati i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan.

Panel diskusija počeće u 9.40 sati. Potom je u 11 sati, predviđen plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na skupu o Planu rasta za Zapadni Balkan učestvovaće i predstavnici Saveta za regionalnu saradnju, CEFTA-e i Investicionog foruma komora Zapadnog Balkana, USAID-a, kao i nekih međunarodnih finansijskih institucija.

Evropska komisija je u novembru prošle godine predstavila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi evra bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socijalnog i ekonomskog približavanja Evropskoj Uniji. Kako je najavljeno, u 12.15 biće održana pres konferencija lidera Zapadnog Balkana. Za praćenje događaja akreditovalo se 100 medijskih ekipa iz celog regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15