• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.02.2024

15:37

Rat nikad bliži Srbiji! Dramatično upozorenje rumunskog ministra - Ako Putin pobedi...

Reuters

Politika

Rat nikad bliži Srbiji! Dramatično upozorenje rumunskog ministra - Ako Putin pobedi...

Podeli vest

Rumunija pod hitno mora da usvoji zakonodavni okvir koji bi omogućio vojnu obuku za civilne dobrovoljce, jer zemlja mora da bude bolje spremna u slučaju da se ruski rat protiv Ukrajine proširi, rekao je novi vrhovni komandant tamošnje vojske Georgica Vlad.

Ovo upozorenje o širenju rata stiže i do Srbije, jer Rumunija jedna od država sa kojom se naša zemlja graniči.

Rumunija nije spremna za potencijalni rat s Rusijom i mora se pripremiti, poručio je Vlad i dodao:

- Da, stanovništvo Rumunije, kao i celo stanovništvo Evropske unije, Evrope, mora biti zabrinuto - rekao je u intervjuuVlad.

- Ako (Putin) pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci napetosti na Zapadnom Balkanu - dodao je rumunski general.

- Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti - upozorio je rumunski ministar odbrane.

Vlad se založio za uvođenje dobrovoljne vojne obuke za muškarce i žene do 35 godina. General je naveo ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji kao razlog slabe spremnosti vojske.

On je takođe pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila za odbranu od ruskih dronova.

Foto: Reuters

 

 

Krhotine jedne od bespilotnih letelica Kremlja pale su u Rumuniju u septembru prošle godine, a bespilotna letelica nije mogla biti oborena jer rumunski zakon to ne dopušta, rekao je general.

- Nismo imali borbene sisteme - dodao je.

Njegov poziv na akciju podseća na slična nedavna upozorenja drugih zapadnih vojnih i odbrambenih čelnika, uključujući zapovednika britanske vojske generala Patrika Sandersa. Prošle sedmice je pozvao britanske vlasti da “mobilišu naciju” kako bi se pripremile za mogući rat s Rusijom.

Nedavno je i nemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao da je ruski napad na NATO vojni savez “moguć” za “pet do osam godina”. Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO-a, rekao je da se vojni blok suočava s “najopasnijim svetom u decenijama”.

- Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju - rekao je Vlad.

- Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svetom. Ovo nije rat s Ukrajinom.

Moskva pak umanjuje značaj zapadnih optužbi. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije ove nedelje nazvao je tvrdnje da Rusija neće stati u Ukrajini “apsurdnim”.

- NATO je instrument konfrontacije - rekao je porparol Kremlja Dmitrij Peskov, ponavljajući dugoročnu rusku retoriku, dodajući da Moskva vojne vežbe saveza smatra prijetnjom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17