• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

05.02.2024

14:23

Ukidanje dinara ugrožava opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda! Rektor Antić: Ovo su najteža vremena za nas i naše studente!

Informer

Politika

Ukidanje dinara ugrožava opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda! Rektor Antić: Ovo su najteža vremena za nas i naše studente!

Podeli vest

Odlukom o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa, nastoji se da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, poručio je rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić, dodajući da ukoliko ta odluka Centralne banke Kosova ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. On je ocenio da se radi o situaciji "bez presedana".

Arsić je obavestio medije da je rektorski kolegijum Univerziteta danas održao vanrednu sednicu povodom novonastale situacije u vezi sa odlukom Prištine o ukidanju platnog prometa, kao i da su konstatovali, između ostalog, da je Univerzitet stub opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Univerzitet je, kao državna institucija, jedan od najvećih poslodavaca u našoj Pokrajini. U okviru Univerziteta, na deset fakulteta i tri nivoa studija, obrazovanje stiče oko 9.000 studenata, a radi i ostvaruje prihod 1.123 zaposlenih. Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, pa je kao i 200.000 Srba prognan iz Prištine. Od tada ovo su najteža vremena za nas i naše studente - kazao je Arsić.

Foto: Informer

 

Navodeći da se odlukom o ukidanju dinara nastoji da institucije srpskog naroda koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene, Arsić je podsetio da je sredinom prošle godine nelegitimni gradonačelnik opštine Severna Mitrovica zaustavio izgradnju zgrade Univerziteta.

- To pokazuje da nekome smeta obrazovanje visokostručnih kadrova. Gde to još postoji da se političkom odlukom zabranjuje unapređenje uslova za rad studenata i nastavnika. Takođe, podsećamo da svaki upisni rok prate problemi koje izazivaju institucije iz Prištine, čime se pokušava da se studenti odvrate od upisa na naš Univerzitet. Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg Univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucija koje nemaju alternativu i koje uspešno opstaju u nemogućim uslovima - naveo je.

Foto: Informer

 

Dodaje da je pitanje kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti, školarine, kolokvijumi, diplomski i master radovi, odbrane doktorskih disertacija ukoliko ta uredba ostane snazi.

Takođe, kako navodi Arsić, pitanje je i kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukida isplata plata, penzija, stipendija.

- Shodno tome, tražimo reakciju demokratskog i civilizovanog sveta. Primena odluke o ukidanju dinara vodi u egzodus i nestanak našeg naroda pred očima sveta. Čitav civilizovani svet mora da ustane protiv ovoga. Podržavamo odluku našeg državnog rukovodstva, predsednika i Vlade da se pred Savetom bezbednosti UN raspravlja o ovom pitanju - poručio je Arsić nakon danas održane vanredne rektorkske sednice povodom odluke Prištine o ukidanju dinara. 

Foto: Informer

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija