• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.02.2024

13:45

Još jedna opomena za Kurtija! Stano: Priština da izbegava jednostrane korake, Lajčak radi na povratku dijaloga!

Reuters

Politika

Još jedna opomena za Kurtija! Stano: Priština da izbegava jednostrane korake, Lajčak radi na povratku dijaloga!

Podeli vest

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak radi na povratku dve strane za pregovarački sto, ali da trenutno nije moguće najaviti bilo kakav datum bilo kakvih predstojećih aktivnosti.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu ponovio da su uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu i "policijska operacija protiv nekih srpskih entiteta" na severu KiM zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije i apelovao na prištinske vlasti da se uključe u proces konsultacija i izbegavaju jednostrane korake jer oni imaju "veoma kontraproduktivne efekte".

On je istakao da je važno vratiti se dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU i poručio da se svakog dana nastavlja rad na tome. 

- Specijalni izaslanik EU Lajčak radi sa partnerima, kako u regionu tako i u EU, i, naravno, sa širom međunarodnom zajednicom, kako bi se omogućilo da obe strane počnu da se ponašaju konstruktivno, vrate se za pregovarački sto i razgovaraju o pitanjima koja su zaista važna, bez (preduzimanja) jednostranih koraka - rekao je Stano.

On je istakao da trenutno ne može da najavi bilo kakav datum bilo kakvih predstojećih aktivnosti.

Stano je dodao da se nada da će "u jednom trenutku" EU moći da najavi sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine, kojem obično prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremeniih prištinskih institucija Aljbin Kurti. 

- U ovoj fazi nema šta da se najavljuje, mi zaista apelujemo, posebno u ovom slučaju, na kosovske vlasti da se uključe u proces konsultacija i izbegavaju dalje jednostrane korake jer oni imaju veoma, veoma kontraproduktivne efekte - poručio je Stano.

Foto: printscreen

 

On je ponovio da su uredba centralne banke u Prištini i "policijska operacija protiv nekih srpskih entiteta" na severu KiM dva primera akcija koje su izazvale zabrinutost EU i podsetio da je EU reagovala na oba događaja.  

- Ovi koraci su zabrinjavajući jer ne doprinose deeskalaciji situacije - rekao je Stano.

On je  naglasio da je reč o akcijama koje obično nisu koordinisane, već jednostrane ili preduzete bez neophodnog nivoa prethodnih konsultacija kako bi se sprečio negativan uticaj koje bi mogle da imaju po ljude na terenu. 

- Zabrinjavajuće je videti da bi redosled jednostranih koraka mogao da dovede do nečega što ne želimo da vidimo, a to je pogoršanje situacije na terenu. Jer jedno je sigurno, to ne doprinosi smirivanju situacije i da ljudi osete da će im životi postati bolji. Sasvim suprotno. Zato je važno da se vratimo na dijalog uz posredovanje EU, da se tamo veoma ozbiljno angažujemo. Radovi na tome se nastavljaju svakog dana - poručio je Stano. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija