• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.02.2024

14:25

Vujović u Sokobanji: Novi sistem grejanja značajno će unaprediti kvalitet vazduha u centru opštine (FOTO)

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Politika

Vujović u Sokobanji: Novi sistem grejanja značajno će unaprediti kvalitet vazduha u centru opštine (FOTO)

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novi sistem grejnja - toplotne pumpe koje koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa za grejanje dve škole u opštini Sokobanja. Puštanjem u rad novog sistema, stavljeni su van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unapređen kvalitet vazduha u samom centru ove opštine.

Objekat u kojem su smeštene obe škole, srednja „Branislav Nušić“ i osnovna „Mitropolit Mihailo“, ministarka Vujović obišla je zajedno sa Nikolom Bertolinijem iz Delegacije EU, stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišem i predsednikom opštine Miodragom Nikolićem.

„Projekat u Sokobanji je fantastičan primer kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali što je još važnije i kao odlična mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Više od 1.000 đaka u ove dve škole, zahvaljujući ovom projektu, ima čistiji vazduh i bolju životnu sredinu, kao i ljudi koji žive i rade u blizini. Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne voda, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, što je važan stub Zelene agende.

„Ovaj inovativan projekat čija vrednost premašuje 23 miliona dinara smo odmah prihvatili, a Ministarstvo koje vodim je uložilo 16,5 miliona dinara. Ostatak je obezbeđen iz sredstava EU. Hvala našim partnerima iz EU i UNDP, uz čiju pomoć i podršku realizujemo dosta projekata koji su važni za unapređenje životne sredine. Hvala i opštinskom rukovodstvu koje je imalo snage da ovakav projekat realizuje. Volela bih da se o ovom projektu priča, kako bi poslužio kao primer drugima. U ovom momentu sličan primer imamo u Vranjskoj Banji, a pozivam i druge lokane samouprave da koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal“, rekla je Vujović.

Projekat je deo krovne inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa MZŽS, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatno finansiranje vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17