• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2024

13:53

Petković: Pravi razlog odluke o ukidanju dinara je proterivanje Srba!

ATA Images

Politika

Petković: Pravi razlog odluke o ukidanju dinara je proterivanje Srba!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas u razgovoru se ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad da je jasno je da je pravi razlog odluke Prištine o ukidanju dinara u Pokrajini proterivanje Srba iz i ukidanje institucija Srbije na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao na to da je "providna" namera Prištine da tom odlukom potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), s obzirom na to da je u do sada potpisanim sporazumima finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda.

Poručio je da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da je tema razgovora u Briselu bila "potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija" da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini. 

On je skrenuo pažnju da ova odluka takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

Petković je ukazao i na to da je nedolaskom glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija u Brisel Priština nastavila da opstruira dijalog i ugrožava  napore u normalizaciji odnosa u Pokrajini, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Naglasio je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

U tom smislu, kako je naveo, neophodno je da Banka Poštnska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na KiM, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja.

Prema uredbi koju je usvojila tzv centralna banka u Prištini, od 1. februara na KiM je jedina valuta u kojoj se mogu vršiti gotovinska plaćanja evro, što znači zabranu dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija