• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.03.2024

15:14

Vredne donacije Republike Turske za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite u tri lokalne samouprave u Srbiji (FOTO)

Tanjug

Politika

Vredne donacije Republike Turske za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite u tri lokalne samouprave u Srbiji (FOTO)

Podeli vest

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Ambasadom Republike Turske u Republici Srbiji, organizovalo je danas u Palati Srbija svečanu ceremoniju dodele donacija Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) gradu Kikindi i opštinama Bosilegrad i Bujanovac.

U cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite građana ovih lokalnih samouprava, Kikindi je dodeljena donacija u vidu inkubatora za prevremeno rođene bebe, dok su za zdravstvene centre Bosilegrada i Bujanovca obezbeđena ambulantna vozila.

Napomenuvši da današnji događaj ujedno predstavlja i prvi put da MDULS uspostavlja stratešku saradnju sa Republikom Turskom, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović istakao je da su Srbija i Turska istinski prijateljske zemlje, te da su bilateralni odnosi na najvišem nivou u istoriji, što je, pre svega, rezultat uzajamnog poštovanja, razumevanja i ličnih prijateljskih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Foto: Foto: Tanjug

 

„Sanitetska vozila donirana Bosilegradu i Bujanovcu omogućiće bržu, kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu zaštitu za sve građane, kao i unapređenje uslova rada za sve zaposlene u hitnim službama u ovim opštinama, dok će se nabavkom novih inkubatora za Kikindu značajno poboljšati uslovi lečenja i briga za najmlađe stanovnike ovog grada. Verujemo da je ovo samo početak, odnosno prva u nizu zajedničkih aktivnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Vlade Republike Turske, koje za cilj imaju poboljšanje životnih uslova svih naših građana, što celokupan državni vrh Srbije smatra svojim najvažnijim zadatkom“, naglasio je Martinović.

On je poručio da ovakve inicijative, u širem smislu, doprinose i ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti, kao i društvenom razvoju naše zemlje, te dodao da je dalje jačanje dijaloga i saradnje Srbije i Turske u svim oblastima obostrani interes.

Osvrnuvši se na sastanak koji je krajem prošle godine održao sa ministrom Martinovićem, ambasador Republike Turske u Beogradu Hami Aksoj izrazio je zadovoljstvo što su zahtevi izneti tom prilikom ispunjeni u veoma kratkom roku.

„TIKA je u Srbiji sprovela 363 projekta i aktivnosti, čija ukupna vrednost iznosi gotovo 40 miliona američkih dolara. Ovi projekti obuhvataju veliki broj sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo, poljoprivredu, stočarstvo i infrastrukturu. Turska pridaje posebnu važnost podršci lokalnim samoupravama u Srbiji, a saradnja sa srpskim opštinama i gradovima nesumnjivo donosi vidljive koristi u svakodnevnom životu lokalnog stanovništva. Izuzetno smo zadovoljni što će današnje donacije direktno uticati na poboljšanje kvaliteta života stanovnika Bosilegrada, Bujanovca i Kikinde“, istakao je ambasador, te dodao da će TIKA nastaviti sa sprovođenjem projekata koji za cilj imaju dobrobit građana Srbije.

Foto: Foto: Tanjug

 

Direktor TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Muhamed Unal naglasio je da je blagostanje ljudi prioritet ove turske agencije, zbog čega već 32 godine neumorno nastavlja sa svojim aktivnostima, kao organizacija koja reflektuje globalni humanitarni stav Republike Turske sa konkretnim razvojnim projektima na terenu.

„TIKA je od osnivanja kancelarije u Beogradu 2009. godine realizovala više od 60 projekata u sektoru zdravstva. Renovirali smo nekoliko bolnica i domova zdravlja, opremili laboratorije za medicinske analize, pružili hardversku podršku, donirali vozila hitne pomoći, te održali niz zdravstvenih obuka. Današnjom primopredajom sanitetskih vozila za transport pacijenata omogućeno je pružanje kvalitetnije i lakše zdravstvene usluge stanovnicima Bosilegrada i Bujanovca“, izjavio je Unal.

Sertifikate o donacijama ambasador Aksoj uručio je danas gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču i predsednicima opština Bosilegrad i Bujanovac Vladimiru Zaharijevu i Nagipu Arifiju, a događaju su prisustvovali i predstavnici Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija