• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.03.2024

13:16

Dačić: Svaki dan da bude posvećen ženama

Masha Bandjur

Politika

Dačić: Svaki dan da bude posvećen ženama

Podeli vest

Ministar spoljnih poslava Srbije, Ivica Dačić čestitao je danas svim pripradnicama ženskog pola Međunarodni praznik žena, 8. mart i istakao da je 8. mart, iako bi trebalo ženama biti posvećeni svakog dana, od izuzetnog značaja kako bi nas stalno podsećao na borbe koje su žene kroz istoriju vodile za jednaka prava.

- Od Kristine De Pizan, preko Žorž Sant i Klare Cetkin, Roze Parks pa do heroina savremenog doba, žene su svojim postupcima menjale tok istorije i borile se za svoja, nepravdeno uskraćena, prava - rekao je Dačić na prijemu kome je prisustvovalo više od 140 žena iz 60 zemalja.

Dačić je istovremno rekao i da nas Međunarodni dan žena opominje da je borba daleko od gotove i da su pred nama mnoge stavari koje treba uraditi kako bi žene u "Ovom prilikom želim da pomenem samo nekoliko žena koje su obeležile savremenu istoriju naroda kome pripadamo. Sa ponosom mogu da kažem da je i UNESCO obeležio 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ta velika umetnica, borac za ženska prava, altruista, rodoljub i ratna bolničarka zauzima posebno mesto u istoriji srpske kulture i kultnog nasleđa naše zemlje", naveo je on.

Dačić je podsetio i na Milunku Savić, ženu ratnicu, a napomenuo je i da su Marija Maga Magazinović, Jelisaveta Nacić, Draga Ljocić kao i tri prve žene u srpskoj diolomatiji Stana Tomašvić Arnesen, Ljubica Stoimirović i Sonja Dapčević Oreščanin, samo neke od naših sunarodnica čija su dela dala nemerljivi doprinos našoj zemlji.

- Na ovaj dan posebno treba da se prisetimo da je, ne tako davno bilo nezamislivo da žena može biti inženjer, doktor ili pilot i ne zaboravimo da je borba za jednak polazak žena u društvu i dalje veoma aktivno - naveo je Dačić i dodao da je važno da ne zanemarimo činjenicu da i danas veliki broj žena trebi razne vidove diskriminacije i da je na muškarcima da jasno stave do znanja da tome nema mesta u društvu.

Dačić je istakao da u MSP ima veći broj žena na rukovodećim položajima nego ikada ranije.

- Ponosni smo i na činjenicu da u državi sve više žena obavlja najodgovornije poslove - rekao je on. Dačić je, na prijemu organizovanom u Muzeju srpske diplomatije poklonio ruže pripadnicima ženskog pola.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija