• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2024

11:03

Kurti izmiče kontroli svojim zapadnim mentorima! Amerika polako gubi kredibilitet! (VIDEO)

Informer

Politika

Kurti izmiče kontroli svojim zapadnim mentorima! Amerika polako gubi kredibilitet! (VIDEO)

Podeli vest

U Briselu je juče održan sastanak delegacije eksperata Beograda koju predvodi glavni pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i delegacije EU na čelu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčak. O ovome su u "Info jutru" govorili Nemanja Starović, državni sekretar MO i Miroslav Bjegović, profesor bezbednosti.

Kako je nedavno rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, Lajčak je pozvao glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovore o odluci takozvane Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom, ali najavio i da će se razgovarati i o drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Profesor bezbednosti Miroslav Bjegović rekao je da je totalno poražavajuće to što Brisel traži od Prištine da ponudi rešenje problema.

Foto: Masha Bandjur

Miroslav Bjegović

-Reakcije su samo na rečima, a što se tiče dela, to nismo videli. To je poraz Brisela, s obzirom da su oni garant sporazuma. Kurti povlači jednostrane akcije, ali to radi uz podršku njihovih mentora. Krajnje je vreme da se sa reči pređe na dela. To je jedini način da se izbegne taj strašni scenario koji priželjkuje Aljbin Kurti. On želi etnički čisto Kosovo, a u tome sarađuje i evropska zajednica. Amerika aludira na to da postoji mogućnost da Kosovo do kraja ove godine postane nezavisna država. Ne znam na šta oni misle i kako zamišljaju da se to izvede. Gospodin Hil i gospodin Hovenijer govore istom retorikom. Prošle nedelje smo imali posetu Eskobara koji kaže da Kurti nije za saradnju i izmiče kontroli. Te scene gledamo godinama, a Kurti ide dalje i dalje- rekao je Bjegović.

Državni sekretar MO Nemanja Starović rekao je da mi ne smemo da ustanemo od pregovaračkog stola.

Foto: Tanja Andric

Nemanja Starović

-Ja ipak ne gajim nade da će se naći rešenje za ovaj novi problem. Vreme curi, situacija je sve teža i sve smo bliže da se suočimo sa humanitarnom katastrofu. Ono čemu svedočimo poslednjih nekoliko sedmica je uvreda za zdrav razum. Potez vraćanja zemlje Visokim Dečanima je vrlo mali i vrlo zakasneo. Bez konkretnih mera protiv Prištine mi nećemo moći da rešimo ovaj problem. Čak i u nekom najpozitivnijem scenariju, za formiranje ZSO su potrebni meseci. Mislim da niko nema prava da se u Međunarodnoj zajednici sakriva iza neutralnosti. Retorika Vašingtona je vrlo oštra, ali nema akcije koja bi tu retoriku propratila. Amerika dolazi u situaciju da će izgubiti svoj kredibilitet u celom regionu- rekao je Nemanja Starović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)
Live TV

Makron bi da bude lider cele Evrope! Da li će Francuska slati vojsku u Ukrajinu? (VIDEO)

Rusija ima informacije da Francuska već sprema kontingent od 2.000 vojnika za slanje u Ukrajinu, kaže Sergej Nariškin, direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije. On je poručio da će francuski vojnici postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije i da će doživeti sudbinu svih Francuza koji su ikada sa mačem došli na teritoriju ruskog sveta. Da li sa ovim planovima postaju jasnije namere Evrope, kada je reč o ratu u Ukrajini, preti li opasnost od proširenja konflikta u Evropi? Na ova pitanja u "Info jutru" odgovarali su analitičar Emil Zoronjić i Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost.

20.03.2024

09:28

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija