• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.03.2024

09:57

Milivojević: Priština neće promeniti stav, sve zavisi od posrednika u dijalogu

Informer

Politika

Milivojević: Priština neće promeniti stav, sve zavisi od posrednika u dijalogu

Podeli vest

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da ne očekuje da će Priština promeniti svoj stav, ali da posrednici u dijalogu imaju mehanizme da je na to nateraju, međutim, kako dodaje, to je pitanje političke volje.

- Srbija ne može odustati od svojih interesa, insistiranje na dinaru ostaje. Sve zavisi od međunarodne zajednice koja može insistirati da dinar opstane. Opstanak dinara na KiM postaje sada i humanitarno pitanje - istakao je Milivojević za RTS, komentarišući jučerašnju rundu dijaloga u Biselu.

Prema njegovim rečima, pritisci na Prištinu idu do granice verbalnih pritisaka.

- Međunarodna zajednica ima mehanizam da utiče na prištinsku stranu, pitanje je političke volje i interesa. U ovom trenutku ima potrebu da se potvrdi prištinska državnos - rekao je Milivojević.

Državni vrh Srbije od početka godine upozorava na pritiske da će biti sve jači, a najavljeno je da se očekuje zasedanje parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Priština je posle osam godina odlučila da vrati zemljište manastiru Visoki Dečani. 

Milivojević kaže da je i strategija u vezi sa Savetom Evrope u istom kontekstu kao i prethodno pitanje i ima veze sa "afirmacijom kosovske državnosti kao jednog od strateških stvari".

- Treba imati u vidu da je izborna godina. Pokušaće da se kosovsko pitanje nekako privede onome što je zajednički interes Prištine i zapadnih sila. Savet Evrope je jedan od tih elemenata i očigledno je da postoji politički interes i da postoji pritisak da se to reši mimo svih normi i standarda. Kosovo nema nikakve uslove da bude kandidat, a ne da bude uopšte član - rekao je Milivojević.

Istakao je da se ipak taj proces gura i da u Savetu Evrope postoji ta kritična masa, dvotrećinska većina, da se to pitanje izgura.

- Prištinska strana celu stvar postavlja tako da prvo treba Srbija da prizna defakto Kosovo, pa da onda kao deo bilateralnih odnosa i normalizacije na tom planu rešava i pitanje Zajednice srpskih opština i sva druga otvorena pitanja koja su vezana za normalizaciju. Za Srbiju je to neprihvatljivo, za Srbiju je Zajednica srpskih opština prethodno pitanje, ranije preuzeta obaveza - kaže Milivojević i dodaje da je jedino dobra stvar što to i na Zapadu prepoznaju.

Napomenuo je da je ZSO formula koja obezbeđuje koliko toliko normalizaciju na terenu i rešavanje pitanja dinara, kao i funkcionisanje institucija od kojih zavisi normalan život srpskog naroda.

Milivojević je naglasio da je veoma važno da pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo ostanu pri svom stavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija