• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2024

11:06

Borelj: Vršićemo pritisak na Beograd i Prištinu da napreduju u primeni Ohridskog sporazuma

Beta

Politika

Borelj: Vršićemo pritisak na Beograd i Prištinu da napreduju u primeni Ohridskog sporazuma

Podeli vest

isoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas, povodom godišnjice Ohridskog sporazuma i uoči sutrašnjeg sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, da će EU nastaviti da vrši pritisak na obe strane kako bi se ostvario napredak u primeni ovog sporazuma.

Borelj je novinarima u Briselu, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, podsetio da je danas prva godišnjica od postizanja Ohridskog sporazuma i ocenio da su Beograd i Priština postigli "veoma ograničen napredak" u primeni sporazuma, uprkos, kako je naveo, velikoj podršci EU i međunarodne zajednice.

- Uskoro će biti novi sastanak glavnih pregovarača ovde u Briselu. Veoma mi je žao što ovaj dogovor, koji je bilo veoma teško postići, nije sproveden. Nastavićemo da vršimo pritisak na obe strane kako bismo napredovali, ali godinu dana kasnije, primena nije bila baš onakva kakvu sam očekivao da će biti - rekao je Borelj.

Borelj je juče pozvao lidere Beograda i Prištine da ostvare napredak u primeni Sporazuma iz Ohrida i poručio da je krajnje vreme da dve strane prekinu "začarani krug kriza i tenzija" i pređu u novu, kako je rekao, evropsku eru. On je u saopštenju, povodom godišnjice Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog implementacionog aneksa, naglasio da EU očekuje da lideri Beograda i Prištine "pokažu odgovornost, viziju i liderstvo tako što će ostvariti napredak u primeni bez daljeg odlaganja".

Borelj danas predsedava Savetom EU za spoljne poslove, tokom kojeg će glavne teme biti rat u Ukrajini, situacija u Belorusiji i na Bliskom istoku.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17