• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2024

16:04

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV! Pratite najnovije informacije povodom hapšenja Srećka Sofronijevića! (VIDEO)

Informer, EPA Images, Društvene mreže

Politika

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV! Pratite najnovije informacije povodom hapšenja Srećka Sofronijevića! (VIDEO)

Podeli vest

Na Informer TV možete pratiti specijalni program povodom nastavka terora nad Srbima na KiM i hapšenja Srećka Sofronijevića. Gosti emisije "Info dan" bili su Nenad Matejić, novinar Informera, Maja Jovanović, predsednica NAOS-a i Aleksandar Gajović, novinar i publicista. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome šta se trenutno dešava sa Srećkom Sofronijevićem.

Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je danas na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra.

Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, koja je očevidac ove najnovije represije kosovske policije. Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokata uhapšenom Srbinu, koji će proveriti sve elemente ovog slučaja. 

Sve najnovije informacije o ovom događaju možete pratiti u našem specijalnom programu na Informer TV.

 

Sofronijevićev advokat ubeđen da će Srećko biti oslobođen!

Advokat Srećka Sofronijevića Dejan Vasić govorio je da su prištinske vlasti odredile Srećku pritvor od 48 sati i da će se nakon sutradašnje sednice u Prištini znati hoće li mu pritvor biti produžen.

- Srećko je priveden danas u prisustvu supruge i terete ga za oštećenje imovine i učestvovanje u oružani sukob. Tužilaštvo je tražilo da mu se odredi sudski pritvor i sami ne znamo dovoljno o dokazima kojima se oni koriste. Optužbe koje mu se stavljaju na teret vezane su za događaje u Zvečanu 2021. godine. Trudiću se da pokažem da je Sofronijević u tim događajima bio žrtva koja je pretrpela ozbiljne povrede. Stoprocentno sam siguran da ćemo ga osloboditi optužbe, a danas sam razgovarao sa njegovom suprugom i cela porodica je uznemirena, a Srećko je kao i ja uveren da je nevin i da nema teoretske šanse da postoji dokaz protiv njega. Određen mu je pritvor od 48 časova, a nakon sednice u Prištini saznaćemo hoće li mu biti produžen pritvor - rekao je Vasić.

Foto: informer/printscreen

 

 

 Narodna poslanica Danijela Vujičić istakla je da ovo hapšenje opovrgava tvrdnje da Aljbin Kurti nema spiska za hapšenje svih viđenijih Srba na Kosovu i Metohiji.

- Umesto da odgovaraju oni koji su pucali na Srećka Sofronijevića kome su se lekari borili za život, jer je spasavao dete od metka, danas svedočimo njegovom hapšenju i ovo je još jedan putokaz Aljbina Kurtija da Srbi na KiM nemaju šta da traže. Toliko o tome da ne postoji Kurtijev spisak za hapšenje uglednih Srba među kojima su advokati, hirurzi itd. On time kažnjava one koji su bili na barikadi i borili se za svoja prava. Mi ne želimo rat i predsednik je to jasno rekao, jer nećemo na taj način da se borimo. Diplomatija je jedino rešenje, a svuda u svetu smo dijalogom pokušali da se borimo. Srećku je određeno policijsko zadržavanje, a oni odlično znaju ko je on - rekla je Vujičićeva.

Foto: informer/printscreen

 

Borac za prava Srba na KiM Ana Đorđević navela je da ne postoji ustav Kosova, već samo Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 i da kršenje ustavnog poretka na KiM nije moguće

- Ovo što se dešava na KiM je običan terorizam pod akreditacijom NATO i EU. Šiptarske teroriste, ekstremiste i za takve kao  što je Haradinaj, štitilo je to što su im svedoci misteriozno nestali. Ovo što se Sofronijeviću desilo je sistem eliminacije metodom "obezglavljivanja" svih viđenih Srba. Ne postoji ustavni poredak republike Kosova, već Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244, to je moja poruka onima koji ga optužuju za kršenje ustavnog poretka koji dole ne postoji. Moja poruka Vešljaniju je da će doći dan za svakog nepravedno utamničenog Srbina ide 10 njihovih terorista na suđenje. Uz sve dobre namere sa naše strane, računa se teren koji Kurti aktivno čisti od Srba, ali na našu sreću geopolitička situacija se menja i jedino rešenje će biti vojna operacija deokupacije KiM - rekla je Đorđevićeva.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Nova Kurtijeva represija nad Srbima!

Na KiM uhapšen je Srećko Sofronijević bez i kakvog razloga. Na šta ovo može da se izrodi?

Novinar Informera Nenad Matejić rekao je da je samo nastavljen teror Aljbina Kurtija, čoveka koji se igra sa policijom na KiM.

Foto: Tanja Andric

Nenad Matejić

On je krenuo sa suprugom sa Kosova ka Srbiji i oni su ga uhapsili bez i kakvog povoda. Zvaničan povod je bio  taj što je on kršio ustav tzv. Kosova. Kakav je on ustav kršio kada je pokušavao da skloni dete od specijalaca ROSU. Nije tek tako slučajno, već se ovde radi o dubljim ciljevima stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije. Svako normalan zna da na Kosovu neće izbiti rat. Ovo je izmišljeno da se napravi nova nepovoljna situacija Srbiji kako bi Srbija pognula glavu. Cilj je da se Srbiji vežu obe ruke. Ko zna šta još spremaju?- rekao je Nenad Matejić.

Maja Jovanović, predsednica NAOS-a rekla je da ona na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva zna koliko je života izgubljeno i koliko je majki izgubilo svoje sinove i ne zna ništa o tome.

Foto: Tanja Andric

Maja Jovanović

Glasnogovornici Srbi, Srbi patriote koji imaju određenu reputaciju na KiM imaju taj problem da ovako nešto bude očekivano. On je čovek kome ljudi veruju. Na Kosovu su pre svega naši ljudi. Kada govorimo o novinarki koja se u ratnoj spremi pojavila na Kosovu, to stvara negativnu sliku. Kada neko ko je novinar ode na granicu Kosova u panciru, stvara sliku da se iza njenih leđa stvara novi sukob. Svet vidi njen način prezentovanja. Takvim jednim postupkom se koriste svi ratni sukobi ne bi li se to mišljenje projektovalo da se na takav način predstavi i ovo. Ovo je iniciranje negativnog mišljenja- rekla je Maja Jovanović.

Novinar i publicista Aleksandar Gajovć rekao je da ovo što se desilo nije neočekivano.

Foto: Tanja Andric

Aleksandar Gajović

-To je sve povezano sa jučerašnjim danom kada se predsednik Vučić javno obratio i rekao da navodno Kosovo nema uslove da postane članica Evrope. Treba da se napravi atmosfera pritiska i da se izazove reakcija Srba. Srbi bi bili dobri samo kada bi priznali da su genocidni narod, kada bi priznali nezavisno Kosovo, kada bi uveli sankcije Rusiji i kada bi se odrekli odnosa sa Republikom Srpskom. Onda bi Srbi bili dobri. Dobro je što se predsednik Vučić obratio predsedniku Siju jer je Kina vrlo važna i uticajna država u Savetu bezbednosti. Ali najveći nam je problem Evropa- rekao je Gajović.

On je komentarisao tekst koji je izašao u Politici, a zapravo je objavio Britanski telegraf.

-Danas u geopolitici ništa nije slučajno.Taj tekst je toliko besmislen, a potekao je od posete predsednika Vučića predsedniku Makronu. Mi nismo oni koji žele rat. Mi se naoružavamo zato što se svi naoružavaju. Taj tekst je upravo nastao zato što nismo uveli sankcije Rusiji. Iz tog teksta se zaključuje da mi nameravamo da napadnemo takozvanu Republiku Kosovo. To se nikada neće desiti jer se tamo nalazi američka vojna baza. Mi hoćemo da mirnim putem rešimo kosovsko pitanje. Nažalost, ta diplomatija nije urodila plodom jer Kurti i njegov režim nisu spremni ni za promil kompromisa- rekao je Gajović.

Dopisnik Informera Lazar Stević rekao je da se Srećko Sofronijević trenutno nalazi u pritvoru sa advokatom.

Foto: Informer printscreen

Lazar Stević

-Međunarodna zajednica mora da reaguje na hapšenje Srećka Sofronijevića. Vidimo na primeru Srećka Sofronijevića, a navodno zbog kršenja ustavnog poretka Kosova. To je uvek bio samo izgovor. Nemaju šta da vam prikače, pa onda kažu kršenje ustavnog poretka. Narod je plašen. Ti spiskovi kretali su se po gradu. Na tim spiskovima bili su ugledni građani. Svi su uplašeni da ne budu sledeći. Zaista vlada blaga panika da se ti spiskovi nisu ponovo aktivirali- rekao je Stević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15