• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

12:25

Petković pisao Lajčaku: Verodostojno izvestite EU o destabilišućem delovanju Prištine!

Reuters/informer

Politika

Petković pisao Lajčaku: Verodostojno izvestite EU o destabilišućem delovanju Prištine!

Podeli vest

Direktor Kancelarije Petar Petković obavestio je pismom specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka o upadu takozvane kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice u četiri opštine na severu KiM i istakao da su oni namerno koristili duge cevi i punu ratnu opremu kako bi zastrašili civile i zaposlene, a zatim i zatvorili pet ekspozitura Banke poštanske štedionice.

On je u pismu upućenom Lajčaku, u koje je Tanjug imao uvid, zatražio od njega da verodostojno izvesti države članice EU o destabilišućem delovanju Prištine i gaženju dijaloga i zatražio konkretne korake kojima bi se ubuduće svi jednostrani i nasilni akti Prištine onemogućili.

Petković je naglasio da je ova nova jednostrana akcija, u kojoj su bili angažovani i pripadnici specijalne jedinice tzv. ROSU, sastavljene isključivo od albanskih pripadnika, nastavak etnički motivisanog nasilja protiv Srba, kojom Priština ciljano remeti njihovu svakodnevicu i za njih namerno kreira nepodnošljive uslove za život.

Dodao je da je Priština upadom direktno zgazila autoritet EU, kao i da je to direktan atak na javno izneto očekivanje Lajčaka da je moguće da će u narednom periodu moći da sazove još jedan sastanak, a povodom odluke Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na KiM. Međutim, Priština je delima dokazala da je ne zanimaju ni pregovori, ni stavovi EU, niti život Srba, naglasio je Petković podsetivši da je do upada u ekspoziture Poštanske štedionice na severu KiM došli svega tri dana nakon poslednje, sedme runde dijaloga u Briselu.

- Podsećam Vas da je Priština tokom svih tih sastanaka uporno odbijala predlog Beograda da se strane obavežu da će odbaciti svaki jednostrani potez koji vodi eskalaciji. Time je i pred Vama i Vašim saradnicima otvoreno potvrdila šta je njen cilj, što je samo materijalizovala, nebrojenim po redu, jednostranim nasilnim aktom protiv Srba - naveo je Petković.

Kako je napisao tražimo da hitno i verodostojno izvestite države članice o svim navedenim činjenicama u vezi proteklih sedam rundi pregovora, da jasno označite Prištinu kao destablišući faktor u tom kontekstu i da delujete kako bi se svi njeni jednostrani i nasilni akti poništili i ubuduće onemogućili.

- Ukoliko to ne učinite, prištinski plan ubijanja Dijaloga suštinski će biti ispunjen, što će dodatno otežati ionako katastrofalan položaj Srba koji se nalaze pod prištinskom okupacijom i terorom - napisao je Petković.

Dodao je da je sada poslednji trenutak da se Priština onemogući da nadalje sprovodi ovakve jednostrane i eskalatorne mere i vrati se za pregovarački sto kako bi se pronašlo rešenje problema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20