• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2024

13:17

Đurić izneo jasan stav: Uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja!

Masha Bandjur

Politika

Đurić izneo jasan stav: Uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta od vitalnog značaja!

Podeli vest

Đurić je, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom pojave tendencija da se ukinu restriktivne mere uvedene Privremenim institucijama samouprave u Prištini, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike u Departmanu za političke i poslove izgradnje mira Miroslavom Jenčom, i tom prilikom pozitivno ocenio dosadašnju saradnju sa timom UN u Srbiji podvukavši da je uloga UN po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije za nas od vitalnog značaja.

Đurić je, u tom smislu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom pojave tendencija da se ukinu restriktivne mere uvedene Privremenim institucijama samouprave u Prištini, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Potencijalno ukidanje ionako veoma ograničenih i nedovoljnih mera režimu Aljbina Kurtija značilo bi implicitno mirenje sa posledicama njegove etnonacionalističke agende koja je, već skoro tri godine, pogubna po život i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kurtijev režim trebalo bi sankcionisati, a ne nagrađivati i tolerisati neodgovorno ponašanje - rekao je Đurić.

Foto: Masha Bandjur

 

Regionu bi time, istakao je Đurić, bio poslat veoma loš signal da jednostrani, provokativni i štetni akti Prištine - uključujući najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, pritiske, zlostavljanja, brutalno fizičko i institucionalno nasilje nad Srbima i sveukupan sistematičan progon našeg življa - uživaju podršku međunarodne zajednice.

Kako se navodi, Đurić je podsetio i na važnost doslednog poštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i ukazao na neophodnost nastavka delovanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) u nesmanjenom obimu i neizmenjenom mandatu.

Sastanku je prisustvovala i specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Karolin Zijade, kao i nova stalna koordinatorka UN u Republici Srbiji Matilda Mort, koja je, uoči sastanka, imala odvojeni susret sa ministrom Đurićem, tokom kojeg je ministru predala uvodno pismo i na taj način i zvanično stupila na dužnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija