• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2024

08:58

Vesić: Nema suseda ka kojima gradimo toliko puteva i pruga kao prema BiH i Republici Srpskoj, kao njenom delu

Masha Bandjur

Politika

Vesić: Nema suseda ka kojima gradimo toliko puteva i pruga kao prema BiH i Republici Srpskoj, kao njenom delu

Podeli vest

Srbija ni prema jednom susedu ne gradi više auto-puteva, brzih saobraćajnica i pruga kao prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj kao njenom delu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, sumirajući zvaničnu posetu Banjaluci.

Ministar Vesić sastao se juče u Banjaluci sa kolegama iz Republike Srpske, ministrom prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Bojanom Vipotnikom i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem.

„Ti sastanci su nastavak realizacija zaključaka Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru, u okviru koje Srbija i RS sinhronizuju svoje aktivnosti, i radimo na sprovođenju Sporazuma o specijalnim vezama na koji imamo pravo po Dejtonskom sporazumu, čiji je jedan od garanata i Srbija“, rekao je Vesić za TV Prvu.

Naveo je i da svuda u Republici Srpskoj, svi politički faktori, kao i građani, ističu koliku pomoć imaju od Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, lično.

„Nema opštine u Republici Srpskoj u kojoj Srbija njie uradila neki vrtić, školu, infrastrukturni objekat, zahvaljujući politici predsednika Vučića“, istakao je Vesić.

Ministar je istakao da je u toku izgradnja jednog auto-puta, Beograd – Sarajevo, i dve brze saobraćajnice između Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske.

„Gradimo brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica, u dužini od 54 kilometra, koja će biti završena do kraja godine, a sledeće godine će se graditi deo Slepčević – Badovinci ka drugom graničnom prelazu. Bijeljinu ćemo staviti na mrežu naših brzih saobraćajnica, a to znači da će građanima Bijeljine, kada bude završen i Fruškogorski koridor, trebati samo oko sat vremena Beograda i Novog Sada. Zato i gradimo puteve“, istakao je Vesić.

Dodao je da se u okviru auto-puta Beograd – Sarajevo uveliko gradi deonica sa srpske strane Sremska Rača - Kuzmin, na kojoj je završeno 95 odsto mosta preko Save.

„Završeno je i više od 75 odsto nasipa i ako se turski izvođač bude držao dinamike i ako bude radio kako je obavezan ugovorom, mogu do završe do kraja godine“, napomenuo je Vesić.
Naveo je da se očekuje da deonica u Republici Srpskoj, od Rače do Bijeljine, duga oko 20 kilometara bude završena do septembra 2025. godine.

„Od Bijeljine bi put trebalo da se nastavi ka Brčkom i Dobiju pa Banjaluci i naravno ka Sarajevu, što je naš plan“, istakao je ministar Vesić.

Dodao je da uskoro počinje i obova mosta Karakaj, kojem je neophodna rekonstrukcija zbog oštećenja zbog čega se deo teretnog saobraćaja prebacuje na most Šepak. Najavio je i izgradnju još dva mosta.

Podsetio je da se projektuje i auto-put Požega – Kotroman, koji će se graditi iz dva dela – prvih 30 kilometara do skretanja za Zlatibor i zatim preostalih 30 kilometara do Kotromana.

Vesić je naveo i da se završava projekat rekonstrukcije pruge od Šapca prema Loznici, što je deo pruge Beograd – Sarajevo, za koju dve zemlje zajednički pokušavaju da nađu sredstva sa EU.

Ministar je ukazao i da bi naredne građevinske sezone trebalo da sve bude spremno za početak izgradnje aerodroma u Trebinju.

Proces eksprorijacije će početi u septembru, za šta je Srbija izdvojila deo novca.

„Za eksproprijaciju je potrebno 10 miliona evra, za ceo još uvek ne znamo koliko bi mogao da vredi. Ministar Vipotnik me je obavestio da će oni biti spremni da do naredne građevinske sezone izdaju građevinsku dozovlu i skladu sa zakonima BiH. Aerodrom u Trebinju će potpuno promeniti taj deo Hercegovine, koji će postati mnogo atraktivniji za ulaganja“, poručio je ministar Vesić.

Preneo je da je sa ministrom Vipotnikom razgovarao o rešavanju probelam sa licencama, te da je dogovoreno formiranje radne grupe koja će se baviti time, kako bi pravna i fizička lica iz Republike Srpske mogla u Srbiji da se prijave i dobiju licence, onako kako mogu građani Srbije u Republici Srbiji.

„Politika Vlade Srbije je da se u našoj zemlji građani Republike Srpske tretiraju isto kao građani Srbije i naći ćemo rešenje za to i rešićemo jedan od problema kompanija sa licencama“, rekao je ministar.

Dodao je da će Srbija pomoći Republici Srpskoj u izradi Prostornog plana.

„Razmenjivaćemo podatke iz oblasti urbanizma i građevinarstva i zajednički ćemo raditi na urbanistićkom uređenjeu predela srednje i donje Drine, koja je za nas važna reka“, rekao je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija