• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2024

08:23

Vučić danas sa predsednikom Egipta: Potpisivanje niza sporazuma o saradnji dve države

Tanjug

Politika

Vučić danas sa predsednikom Egipta: Potpisivanje niza sporazuma o saradnji dve države

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, prvog dana zvanične posete Egiptu, sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem.

Predsednik Vučić, koji je sinoć doputovao u posetu Egiptu, prvo će posetiti Memorijalni kompleks neznanom junaku i položiti venac na grob Neznanom junaku, a obići će i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata i položiti venac na grob. Nakon toga, uslediće zvanični susret sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem u Predsedničkoj palati.

Po dolasku u Kairo, predsednik Vučić je razgovarao sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Al Hatibom i istakao da je poseta Egiptu ''velika i važna''.

- Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Egipta, ali i da konkretizujemo ranije dogovore - naveo je Vučić.

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta. U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović. U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Po zavšetku plenarnog sastanka dve delegacije, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture. Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će nakon ratifikacije obuhvatati 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika, nakon čega će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Egipta Al Sisi. Kasnije tokom dana predsednik Vučić razgovaraće i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a na kraju dana posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina. Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije našoj zemlji. Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima. Tokom drugog dana posete, u nedelju, predsednik Vučić sastaće se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52