• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.07.2024

10:50

Mali razobličio laži opozicije - Spisak sramota je podugačak!

Tanja Andric

Politika

Mali razobličio laži opozicije - Spisak sramota je podugačak!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na nove prozivke od strane opozicije predvođene Draganom Đilasom.

- Najpoznatiji srpski inženjerski mozak Dragan Đilas nikako da počne da se razume u ekonomiju i da razume brojke, koje nedvosmisleno pokazuju ono što on i njegovi sledbenici ne mogu da shvate i prihvate - da se Srbija promenila od vremena njihove vlasti i da konstantno napreduje.
Uostalom, koliki je Đilas ekonomski stručnjak videli smo u vreme njegove vlasti tokom koje su devastirali jednu od najperspektivnijih evropskih zemalja i doveli je do ruba propasti, čega se svi jasno sećamo.


Đilasov nekadašnji saradnik, njegov “mali mozak” Mlađan Dinkić ostaće upamćen po šargarepi od 1.000 evra, što je jedna od najvećih laži prethodne vlasti.


Ali “veliki mozak”, kao i njegovi prateći umovi, poput Dušana Nikezića, čak ni ne razumeju šta pričam, pa uporno loše interpretiraju sada već famoznih 16 odsto BDP-a, jer ne razumeju da je projektovana korist od iskopavanja litijuma u Srbiji u iznosu od 16 odsto prošlogodišnjeg BDP-a, a ne da dostiže tu brojku. Litijum bi Srbiji godišnje donosio između 10 i 12 milijardi evra, ali ne razume Đilas relacije u kojima korist ide državnom budžetu, a ne njegovom ličnom. Treba to malo izmozgati, ali Đilas to ne samo da ne razume, nego i ne zna da pročita. A kad smo već kod litijuma, bilo bi dobro podsetiti i da je Đilas još 2017. godine jasno rekao da je litijum razvojna šansa.


Idemo dalje, jer spisak sramota je podugačak, a samo neke od njih su, da podsetimo, da je Dragan Đilas ostao dužan porodiljama, da je roditeljima u Beogradu skuplje naplaćivao vrtiće, doveo Grad Beograd do prezaduženosti, pa da samo napomenem onaj projekat kopije Terazija na Novom Beogradu, Pionirski park koji je oteo deci, Pazl grad…. Projekti su propadali, ali su zato njegovi računi bili u plusu 619 miliona evra. I onda, 619 miliona evra kasnije, Dragan Đilas stiže i da objasni šta je to pošten političar. Inženjerski potezi, nema šta.


A kakav je to trust mozgova predvođen tipom 1 i tipom 2 mozga, đilasovskim i dinkićevskim, koji je zajedno doveo Srbiju do bankrota, videli smo već. Za razliku od njih, mi smo svako obećanje koje smo dali i ispunili.


Jer, danas je kriza u Srbiji toliko “duboka”, po Đilasu, da smo u prvom kvartalu ove godine, sa rastom BDP-a od 4,7 odsto najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Da čoveka, koji se iole razume u ove brojke, prosto mozak zaboli.


A pre 2012, bez ikakvih kriza, Srbija je bila na dnu evropske lestvice sa najnižim primanjima u Evropi budući da su građani prosečno zarađivali 330 evra, penzionerima je uplaćivana crkavica, a ne penzija jer je iznosila 204 evra, a na računu čak ni za to nije bilo novca.
Danas je Srbija na korak od svog cilja da do kraja sledeće godine prosečna plata bude hiljadu evra, a da do kraja 2027. godine prosek plata u Srbiji iznosi 1.400 evra, penzija 650, i da BDP dostigne 100 milijardi evra.


Strane direktne investicije već dostižu rekordnih 4,5 milijarde evra a kroz EXPO i program “Skok u budućnost – Srbija 2027” ćemo u 323 projekta u celoj Srbiji uložiti 17,8 milijardi evra. Imamo i rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost od 9,4 odsto. Istovremeno devizne rezerve su na rekordno visokom nivou od 27,5 milijardi evra, kao i rezerve zlata od 46,5 tona.
Čuvamo našu makroekonomsku stabilnost, a infrastrukturni i ekonomski preporod Srbija doživljava u deceniji u kojoj se oslobodila Đilasa i sličnih.


Danas, kada su oni opozicija, treba imati bar stomak, ako ništa drugo, za prihvatanje uspeha vlasti koju toliko mrzite. Jer to još plastičnije demonstrira njihov neuspeh, neznanje, nestručnost. Kad to ovako posložite, mozak vam kaže samo jedno - u ekonomiji brojke su svete - poručio je ministar Mali.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!
Tenis

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!

Novak ni u jednom trenutku nije ostavio utisak da ima oružje da odlučno zastraši Alkaraza. Njegovim udarcima nedostajala je preciznost i snaga, pokušao je novu taktiku koja se na kraju pokazala samoubilačkom, poručio je trener Rafaela Nadala, Toni Nadal.

15.07.2024

20:53

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52