• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.07.2024

12:50

Vujović: Država neće dozvoliti realizaciju projekta Rio Tinto bez pune zaštite životne sredine

Privatna arhiva

Politika

Vujović: Država neće dozvoliti realizaciju projekta Rio Tinto bez pune zaštite životne sredine

Podeli vest

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je danas u Narodnoj skupštini da je država ta koja će zaštititi interese građana, i da će donositi još rigoroznije zakone, kako bi osigurala i zahtevala najviše standarde zaštite životne sredine.

Vujović je oštro odgovorila delu poslanika, da isti oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju, sada pokušavaju da uplaše građane, bez bilo kakvih činjenica i zvaničnih dokumenata.

- Podsetiću da je 26. januara 2012. godine, kada je tadašnja Vlada donela Strategiju upravljanja mineralnim sirovinama, procenjeno da će 2020. godine učešće litijuma iz Srbije u proizvodnji činiti više od 10 odsto svetske proizvodnje i više od 90 odsto evropske. Tada su se ponašali kao da su već imali rudnik i kao da već eksploatišu. Država je ta koja će zaštititi inerese građane, jer je ova Vlada odgovorna i građani su joj najvažniji. U narednom periodu donosićemo i rigoroznije zakone kako bismo osigurali najviše standarde zaštite životne sredine. Litijum je izuzetno važan za e-mobilnost i omogućava zeleni razvoj, što je jedan od glavnih ciljeva zelene agende i  omogućava nam put ka zelenoj budućnosti - rekla je Vujović.

Vujović je dodala, da kada je reč o dolini Jadra i čitavom okrugu, upravo je ova vlast, nizom projekata, dokazala da se brine o zaštiti životne sredine. 

- Mi smo uklonili istorijski opasan otpad iz fabrike Viskoza. Tada kada je bilo puno otpada niko nije organizovao proteste. Mi smo uklonili popucale buriće koji su uticali na kvalitet vazduha, vode i zemljišta. Takođe, mi smo ti koji su rekultivisali jalovište Zajače. Gradimo moderan Regionalni centar za upravljanje otpadom u selu Kalenić, gde će se otpad iz 15 gradova i opština tretirati po najsavremenijim standardima, a kada počne sa radom, biće omogućeno zatvaranje nesanitarnih deponija u svim lokalnim samoupravama koje gravitiraju ka tom centru. Poštovani građani Srbije, sve što smo čuli od opozicionih političara je neistina i služi isključivo njihovim političkim interesima. Kada se izradi i preda studija o proceni uticaja na životnu sredinu, tek tada možemo svi da komentarišemo, ali i da čujemo reč stručnjaka - rekla je Vujović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija