• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2024

12:53

Srbija ima odgovoran pristup! Đurić naglašava: Ukazujemo na sve ono kroz šta prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji!

Informer

Politika

Srbija ima odgovoran pristup! Đurić naglašava: Ukazujemo na sve ono kroz šta prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je danas da Srbija nastoji da odgovorno pristupa svakom problemu, uključujući i pitanje Kosova i Metohije, boreći se za svoje interese i ukazujući na sve ono kroz šta srpski narod prolazi, naročito "u južnoj srpskoj pokrajni".

Podsetio je da se Srbija snažno borila u UN po pitanju Rezolucije o Srebrenici, kao i kada je reč o pokušaju Prištine da postane deo Saveta Evrope.

Naglasio je da je konačni cilj srpske diplomatije da se Srbija u svetu predstavi kao zemlja koja napreduje, koja ima šta da ponudi i neguje dobru saradnju.

- Srbija je zemlja koja je potpuno fokusirana na rast i napredak i koja u potpunosti želi da napravi mrežu prijatelja u regionu i svetu. Da probleme koji su nasleđeni poput nekih od odnosa, čak i unutar kada je reč o našoj južnoj pokrajni, rešava na odgovoran način, boreći se za srpske interese i ukazujući na sve ono kroz šta naš narod prolazi naročito na KiM - istakao je Đurić.

Đurić je istakao da rukovodstvo Srbije predano radi na pozicioniranju zemlje u svetu. Istakao je da se na tom putu suočava sa velikim izazovima.

- Trudimo se da ljude u Srbiji što bolje predstavimo i da ih ne razočaramo i one koji su nam dali poverenje. Imam veliku sreću da sam bio ambasador i svestan sam izazova sa kojima se suočavamo i imam snažnu podršku predsednika, vlade  da nastavimo da unapređujemo naše ministarstvo. Želim da isporučim najbolji diplomatski proizvod - poručio je Đurić.

Podsetio je da je godišnjica stradanja srpskog naroda u Oluji obeležena proteklog vikenda u Loznici, gde se, kako kaže, videla tuga i žal zbog izgubljenih ljudskih života i ljudi koji su ubijeni samo zato što su bili srpskog roda.

- Za duh našeg naroda, za kulturu sećanja, za poziciju Srbije ključno što obeležavamo zločine nad srpskim narodom i ukazujemo da je naš narod imao velike i bolne žrtve - poručio je Đurić.

Poručio je da je za razvoj Srbije veoma značajno da neguje kulturu sećanja, dok sa druge strane radi na institucijalnoj organizaciji, odbrani, ekonomiji, kao i odnosima kako na međunarodnom, tako i na regionalnom nivou.

- Dakle treba da negujemo sećanje i hod u budućnost - zaključio je Đurić.

Kada je u pitanju situacija na Bliskom istoku, ministar Đurić navodi da je ona veoma veoma ozbiljna. 

- Kao meru predostrožnosti zamolili smo naše građane da izbegavaju putovanja u područja zahvaćena ratom i ukoliko je potrebno da kontaktiraju naše ambasade. Američki izbori uvek imaju jako mnogo obrta i političkih iznenađenja i do kraja će biti neizvesna trka - rekao je Đurić i dodao:

- To su izbori koji imaju globalne političke implikacije. Srbi u SAD su više nego ranije aktivni u političkim dešavanjma, i komuniciraju sa svojim kongresmenima. Ima ih više od milion u SAD, postoji 137 hramova SPC i nadam se da će nastaviti da budu aktivni - kaže Đurić i dodaje.

- Politički kurs se menja polako i potrebno je mnogo strpljivog rada i vezivanja sa političkim akterima u najširom spektru i potrudiću se da nastavimo da gradimo srpski lobi u Americi - istakao je ministar spoljnih poslova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

TATA!
Olimpijske igre

TATA!

Plače Novak, plače Srbija, ma plače ceo svet! Sportski Bogovi na kraju sve kockice postave na mesto.

05.08.2024

07:04

Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!
Planeta

Šta se ovo sprema?! Šojgu hitno otputovao u Teheran!

Sekretara ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu doputovao je danas u Teheran u radnu posetu Iranu, gde će sa sekretarom iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Alijem Akbarom Ahmadijanom i načelnikom Generalštaba iranskih oružanih snaga Mohamedom Bagerijem razgovarati o bezbednosnoj situaciji na bliskom istoku i saradnji Irana i Rusije, prenela je RIA.

05.08.2024

13:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija