• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.08.2024

23:30

RIO TINTO HITNO REAGOVAO! Svetlana Bojković i Dragana Đorđević iznele brutalne laži tokom svojih govora!

printscreen

Politika

RIO TINTO HITNO REAGOVAO! Svetlana Bojković i Dragana Đorđević iznele brutalne laži tokom svojih govora!

Podeli vest

Kompanija “Rio Tinto” dala je odgovor na tendenciozne i netačne navode u izjavama učesnika protesta koji je održan u Beogradu 10. avgusta.

Njihov odgovor prenosimo u celosti:

"U izjavama učesnika protesta koji je održan u Beogradu 10. avgusta iznet je veliki broj netačnih navoda i kompanija Rio Tinto prinuđena je da reaguje da bi odbacila neosnovane optužbe.

 

Kompanija Rio Tinto poštuje pravo građana na miran protestu skladu sa zakonima Republike Srbije, ali je prinuđena da reaguje povodom lažnih navoda. Protiv projekta "Jadar" vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će Projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe bez ikakvih dokaza plasirane su sa ciljem da se javnost dovede u zabludu i izazove  neopravdana zabrinutost građana. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su predstavljene u nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te lažne tvrdnje.

U okviru svog obraćanja Dragana Đorđević je na skupu netačno navela da bi rudnik projekta "Jadar" "bio prvi i jedini rudnik u naseljenom, plodnom, vodnom, živom mestu". Ova izjava je tendeciozno netačna jer je Đorđević i ovog puta potpuno ignorisala činjenicu da u svetu već rade litijumski rudnici poput rudnika Greenbushes u Australiji koji se nalazi tik uz istoimeni grad u kome se, u gusto pošumljenom okruženju, uz rudarstvo uspešno odvijaju poljoprivredne aktivnosti, a pogotovo uzgoj vinove loze. Osim toga, samo u Evropskoj uniji razvijaju se slični litijumski projekti u naseljenim mestima, uključujući i projekte u zonama zaštite prirode Natura 2000. 

Đorđević je takođe iznela netačnu informaciju da je „rudna renta u Srbiji najniža“. Rudna renta u Srbiji za metaličke sirovine, u koje spada i litijum iznosi 5 odsto i jednaka je ili viša u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu. Ako bi projekat "Jadar" bio realizovan, bio bi podložan jednoj od najviših rudnih renti na svetu za vertikalno integrisan tip projekta kakav je Projekat „Jadar“:  5% od prihoda kompanije, odnosno oko 8% na vrednost koncentrata, što je skoro dvostruko više u poređenju sa Australijom, koja je relevantna kao najveći svetski proizvođač litijuma iz čvrste stene.

Đorđević je rečima da "pokušavaju da nas zavaraju da je rudnik podzemni", pokušala da javnost u Srbiji dovede u zabludu. Rudnik "Jadar" bi bio podzemni rudnik na dubini između 370 i 650 metara ispod površine zemlje. Istraživanja nezavisnih stručnjaka, među kojima je 40 profesora univerziteta, koja su javno dostupna u okviru Nacrta studija procene uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar", pokazuju da poljoprivredna proizvodnja može nesmetano da se nastavi paralelno sa rudarenjem. 

Dalje u svojoj izjavi Đorđević je takođe dovela javnost u zabludu sugerišući da kompanija Rio Tinto na bilo koji način sakriva potencijalne opasnosti oko odlaganja otpada za rudnik i preradu jadarita, ističući da će "otpad da klizi nizbrdo" i sugerišuči da će odloženi čvrsti otpad da se otapa. Sprovedena naučna istraživanja pokazuju da se otpadom koji bi generisao Projekat "Jadar" može upravljati na održiv način u skladu sa najvišim standardima Republike Srbije i Evropske unije.

Foto: printscreen

 

Kompanija Rio Tinto izričito demantuje i netačne navode gospođe Svetlane Bojković da je "Rio Tinto nastavio sa svojim bušotinama i ispitivanjem tla sve ovo vreme, do ponovnog aktiviranja projekta". Sve istražne radnje i ispitivanja u okviru Projekta "Jadar" zaustavljeni su u skladu sa Uredbom o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koju je vlada Republike Srbije usvojena u januaru 2022. godine.

Kompanija Rio Tinto oštro demantuje da je kompanija u Srbiji zbog "jefine radne snage" kako je na skupu navela gospođa Bojković. Projekat "Jadar" predviđa izgradnju modernog rudnika koji podrazumeva primenu najsavremenijih tehnologija i zahteva visokokvalifikovanu radnu snagu, što će uključivati i razvoj novih mladih kadrova kroz saradnje sa fakultetima i srednjim školama. Projekat ima priliku da privuče i brojne druge investicije, poput proizvođača katoda, baterija za električna vozila i same proizvođače električnih vozila. Po procenama ekonomske studije sve te investicije kreirale bi preko 20.000 radnih mesta.  

Foto: printscreen

 

Kompanija Rio Tinto apeluje na medije u Srbiji da ne učestvuju u širenju lažnih vesti i panike o Projektu "Jadar". Za sve informacije o Projektu "Jadar", kompanija Rio Tinto je na raspolaganju svim medijima. 

Širenje netačnih informacija i neosnovanih optužbi, shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije", saopšteno je iz kompanije "Rio Tinta".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)
Olimpijske igre

Sija bronza kao zlato! Košarkaši Srbije uzeli medalju na OI i osvetili se Nemcima za Mundobasket! (FOTO/VIDEO)

Trebalo je da bude zlato, ali i bronza je vrhunski rezultat! Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je treće mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, pošto je u današnjem meču za bronzanu medalju pobedila svetskog šampiona Nemačku sa 93:83 (21:30, 17:16, 25:26, )! "Orlovi" su se tako revanširali "pancerima" za prošlogodišnji poraz u finalu Mundobasketa u Manili, a osim toga, pokazali su neverovatnu mentalnu snagu da se podignu nakon nepravednog poraza od Amerike u polufinalu.

10.08.2024

12:47

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23