• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.08.2024

15:06

Nebojša Bakarec: Zapad je uložio 700 miliona dolara u rušenje Vučića za 12 godina!

Masha Bandjur

Politika

Nebojša Bakarec: Zapad je uložio 700 miliona dolara u rušenje Vučića za 12 godina!

Podeli vest

Narodna Republika Kina je zvanično objavila u zvaničnom dokumentu Ministarstva spoljnih poslova, da iza protesta i demonstracija u Srbiji, 2022. i 2023., stoje direktno SAD, tj. "NED" - Nacionalni fond za demokratiju (National Endowment for Democracy) koji finansira i organizuje proameričke i proevropske nevladine organizacije, koje su upriličile proteste, u cilju nasilnog rušenja srpske Vlade i celog državnog rukovodstva. NED je zvanična, vladina, državna organizacija SAD odnovana 1983., koju finansiraju Kongres i Ministarstvo inostranih poslova SAD.

NED je do sada uložio stotine miliona dolara u antisrpske NVO, koje uglavnom imaju cilj da ruše Predsednika Srbije i Vladu Srbije. Stejt dipartment je indikativno, demantovao ovo, čime je u stvari to potvrdio. Bolje da su ćutali.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

 

SAD i ostale države zapada, imaju još more načina na koje finansiraju rušenje Srbije. SAD veliki deo finansija daju raznim NVO u svetu, pa i u Srbiji, preko NED i USAID-a. Međutim i američki Stejt dipartment direktno daje finansije. Takoše SAD imaju i organizacije IRI i NDI, koje takođe imaju svoja finansijska sredstva. Uz to, velika sredstva za NVO daju i američke ambasade širom sveta. Za antisrpske NVO, USAID je do sada dao stotine miliona dolara, isto kao i NED i Stejt dipartment. Dakle, vlada SAD ima najmanje 6 načina na koji finansira antisrpske NVO u Srbiji. Nemojmo zaboraviti ni mnogobrojne privatne i porodične SAD fondacije, kojih u SAD ima 44000! Mnoge od tih fondacija takođe ulažu novac radi ispunjenja svojih interesa, ali i radi širenja moći SAD. Najpoznatije su: The Rockefeller Foundation, Rockefeller Brothers Fund (RBF), Open Society Foundations, The Gates Fuondation, Carnegie Corporation of New York, The Ford Foundation, ZOOM Foundation, William and Flora Hewlett Foundation, Conrad N. Hilton Foundation, Salesforce Foundation, Alfred P Sloan Foundation, Hall-Perrine Foundation, The JPB Foundation, S & R Foundation, Elia Philanthropies, Rosenkranz Foundation, Paul E Singer Foundation itd.

Na području Srbije najaktivnije su prve tri fondacije koje sam naveo: The Rockefeller Foundation, Rockefeller Brothers Fund (RBF) i Open Society Foundations. Ove tri američke privatne fondacije su do sada uložile stotine miliona evra u rušilački NVO sektor u Srbiji. Da podsetim, da antisrpski NVO sektor i antisrpske medije u Srbiji, još finansiraju i EU, i pojedinačne države Evrope- Velika Britanija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Danska, Švedska, Norveška i njihove mnogobrojne vladine i nevladine fondacije. Kad sve to vidimo, čudimo se da uopšte postoji slobodna Srbija.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Da se Vlasi ne dosete, sve SAD i uopšte zapadne vladine organizacije daju sredstva i vladi Srbije i lokalnim samoupravama. Sve ovo služi širenju meke moći i uticaja SAD i zapada. SAD i zapad uopšte ne skrivaju da jednom rukom daju Srbiji sredstva u konstruktivne svrhe, a drugom rukom daju sredstva u destruktivne svrhe (sa stanovišta Srbije). Sa stanovišta SAD i zapada obe vrste sredstava su konstruktivne, i obe su u interesu SAD i kolektivnog zapada. Međutim, primetićete da interesi Srbije ne moraju da se poklapaju sa interesima SAD. Na primer, SAD ulažu milijarde dolara u suzbijanje uticaja Rusije u Evropi. Srbija je jedina država Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji. Stoga SAD ulažu stotine miliona dolara u suzbijanje ruskog uticaja u Srbiji. To je destruktivno. SAD ulažu stotine miliona evra u promenu medijske slike u Srbiji. To je destruktivno. SAD ulažu stotine miliona dolara u antisrpski NVO sektor u Srbiji. To je destruktivno. Kolektivni zapad daje desetine miliona dolara onima koji se protive litijumu u Srbiji. Javno, kolektivni zapad podržava vađenje litijuma. To je destruktivno i licemerno. To su neki od načina na koji SAD i zapad ruše vlast Srbije i samog predsednika Vučića. Neuvođenje sankcija Rusiji je ispravan i demokratski potez, u interesu Srbije. Sankcije su pogrešna stvar u načelu. Sa druge strane Srbija, uopšte ne podleže uticaju Rusije, na bilo koji način. Srbija je država sa visokim stepenom demokratije. Izbori u Srbiji su organizovani po najvišim standardima EU, čak i bolje i ugledni primer su slobodnih izbora. Mediji u Srbiji su slobodni, a većina medija je privatna. Postoje samo dva javna servisa, i dve novine u kojima država ima udeo. U Srbiji već decenju rade dve američke televizije N1 i NovaS, koje su ekstremno antisrpski nastrojene i potpuno neprofesionalne. Što se tiče NVO, Srbija je zemlja koja ima najveći broj NVO po glavi stanovnika u svetu. Antisrpski NVO sektor je izuzetno moćan i brojan. Projekat litijum je izvanredan i za Srbiju i za zapad. Sve ovo navodim zbog toga što hoću da kažem da nema logičnog i racioanalnog razloga da SAD i zapad ulažu ovoliki novac u Srbiji, protiv Rusije, za nametanje svojih medija, i za širenje antisrpskih NVO i protiv litijuma. Ipak, SAD i zapad to čine, jer žele da Srbiji nametnu svoju politiku. Njima smeta to što Srbija sarađuje i sa Kinom i Rusijom. Ukratko i jednostavno, SAD i zapad žele da Srbija uvede sankcije Rusiji, da ne sarađuje sa Kinom i Rusijom, da Srbija uđe u NATO. Kada bi to Srbija uradila, to i dalje ne znači da bi SAD i zapad želeli ekonomski jaku Srbiju. Ne, čak i tada SAD i zapad bi želeli ekonomski slabu Srbiju, onakvu kakva je bila do 2012. Zbog čega? Zbog toga što SAD i zapad ispunjavaju želje svojih favorita na Balkanu, a to su lažna država Kosovo, BiH i Hrvatska – a sve tri žele, ne slabu Srbiju, već uništenje Srbije. Stoga, SAD i zapad žele slabu Srbiju, u svakom slučaju.

Primeri kako USAID ulaže sredstva u rušene Srbije!

USAID trenutno ima u Srbiji 15 projekata, vrednih 126,4 miliona dolara. Zanimljivo je da USAID pomaže i Vladi Srbije kroz pojedine projekte. To pošteno kažem. Kao što vidite, USAID jednom rukom pomaže Srbiji, a drugom odmaže, tj. ruši Srbiju. Ništa neobično. To isto rade sve države zapada. Tih 15 trenutnih programa USAID-a u Srbiji su: 1.Civil Society Resilience Strengthening project 9 miliona dolara, 2.E-Health project 3 miliona dolara, 3.Economic Empowerment of Persons with Disabilities project 2 miliona dolara, 4.Improving Public Procurement project 14,5 miliona dolara, 5.Inspire2action project 10 miliona dolara, 6.Justice for All Project 10 miliona dolara, 7.Let’s Come Out – Let’s Work Together project 2 miliona dolara, 8.Media Innovation project 14 miliona dolara, 9.Political Processes Strengthening project 14,5 miliona dolara, 10.Regional Youth Partnerships 4 miliona dolara, 11.Big Small Businesses project 18,2 miliona dolara, 12.Serbia Innovates project 6 miliona dolara, 13.Venture an Idea project 4,2 miliona dolara, 14.Better Energy project 10 miliona dolara i 15.Together for the Environment project 5 miliona dolara.

Najmanje 5 projekta je usmereno protiv države Srbije, i sredstva su namenjena rušiteljima Srbije. To su projekat 1., projekat 5., projekat 8., projekat 9. i projekat 10. Ukupna vrednost ovih 5 antisrpskih USAID projekta je 51,5 miliona dolara! To je gotovo polovina sredstava USAID u ovom petogodišnjem periodu. Pa vi vidite.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Prvi primer – Projekat 5. Projekat 5. je program USAID „SNAGA AKTIVIZMA“ „Inspirisani da deluju“ („Inspire to Action“). Glavni korisnici 10 miliona dolara su ekstremno antisrpski orijentisane NVO - CRTA, KOMS i Fondacija Slavko Ćuruvija. KOMS učestvuje, npr. u blokiranju pruga i autoputeva, i kaže da teži uništenju srpske privrede. Američka vladina fondacija USAID će od 2023. do 2028. pokloniti 10 miliona dolara, antisrpskim NVO kao što su CRTA, KOMS, BeFem, Fondacija Slavko Ćuruvija i Srpski filantropski forum, preko "Fondacije Trag" koja radi u Beogradu. To rade kroz program USAID „Inspirisani da deluju“ („Inspire to Action“). To stoji na sajtu USAID na donjoj adresi.

https://www.usaid.gov/.../Inspire%20to%20Action%20fact

Podsećam CRTA je NVO konzorcijum različitih antisrpskih organizacija (Crta, Istinomer, Otvoreni parlament...) i otvoreno radi protiv države Srbije. KOMS (Krovna organizacija mladih) je antisrpska NVO, inače paravan organizacija koju vode agresivni nasilnici poput Ivana Bijelića, koji je nedavno blokirao Železničku stanicu Centar (Prokop) i prugu Beograd – Novi Sad. Dakle, USAID plaća razne ludake da blokiraju srpske pruge i da ruše Srbiju i srpsku privredu. Fondacija Slavko Ćuruvija, je takođe antisrpska NVO koja neprestano blati i Srbiju i predsednika Vučića.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Drugi primer – Projakat 1. Projekat 1. je program USAID „Jačanje otpornosti organizacija civilnog društva“ („Civil Society Resilience Strengthening“). Glavni korisnik ovih 9 miliona dolara je antisrpska NVO „Građanske inicijative“ poznata po zastupanju stava da je Srbija počinila genocid u Srebrenici. Ovaj program, kao što i naslov kaže, služi da jača antisrpske NVO u Srbiji. Američka vladina fondacija USAID i Švajcarska vladina agencija za razvoj i saradnju („Swiss Agency for Development and Cooperation“ - SDC) će od 2022. do 2027. pokloniti 9 miliona dolara, antisrpskim NVO kao što su Građanske inicijative i „DT Institut“i „Evropski centar za neprofitno pravo“, preko organizacije „Partneri Srbija" koja radi u Beogradu. SAD daju 6 miliona dolara, a Švajcarska daje 3 miuliona dorara za rušenje Srbije i Vučića!?! To stoji na sajtu USAID na donjoj adresi.

https://www.usaid.gov/sites/default/files/2023-09/Civil%20Society%20Resilience%20Strengthening%20fact%20sheet_1.pdf

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Treći primer - Projekat 8. Media Innovation project - 14 miliona dolara, Projekat daje podršku odabranim, antisrpskim nedijskim pružaocima usluga da poboljšaju svoj pristup finansiranju, iskoriste podršku USAID-a i u ovom slučaju švedske SIDA-e. Ovaj Projakat zajedno finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID/Srbija) i Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA). Projekat sprovodi International Research and Exchanges Board (IREX). IREX je američka međunarodna organizacija koju najviše finansiraju SAD i koja u suštini služi za sprovođenje američke meke moći u odabranim zemljama. IREX se najviše bavi medijima, obrazovanjem i pomaganjem NVO. IREX od 1997. daje finansijsku podršku antisrpskim medijima u Srbiji i sprovodi projekte USAID i drugih američkih vladinih i nevladinih organizacija. Ovih 14 miliona dolara SAD će dati antisrpskim akterima iz medijske, informacione i digitalne sfere.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Četvrti primer - Projekat 9. Projekat za jačanje političkih procesa (Political Processes Strengthening project) 14,5 miliona dolara. Projekat sprovode američke organizacije Međunarodni republikanski institut (IRI), i Nacionalni demokratski institut (NDI), i zapadna (u suštini američka) organizacija Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES). Svi sprovode projekat američke moći i mešanja u izbore odabranih država. U suštini ovaj projakat služi slabljenju, a ne jačanju izbornih i političkih procesa u Srbiji.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Peti primer - Projekat 10. Regionalno partnerstvo mladih (Regional Youth Partnerships) - 4 miliona dolara, Regionalno partnerstvo mladih je trogodišnji regionalni projekat koji služi jačanju veza antisrpski orijentisanih mladih iz Srbije sa takođe antisrpski mladima iz Bosne i Hercegovine (BiH), i iz lažne države Kosova. Projekat sprovodi američki Međunarodni republikanski institut (IRI) u saradnji sa šest lokalnih antisrpskih organizacija:Beogradski centar za bezbednosnu politiku(BCBP) i Fondacija Ana i Vlade Divac, Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS), Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA), Centar PRONI za razvoj mladih i Mreža za vršnjačku edukaciju (PEN) (oba sa Kosova).

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

Šesti primer. USAID od 2017. godine finansira pseudoekološku NVO „RERI“. Na papiru „Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu“ (RERI) je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 2017. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine, kao i održivog korišćenja prirodnih resursa. U suštini to je antisrpska opoziciona NVO koja napada državu Srbiju u ublasti zaštite životne sredine. Upravni odbor RERI čine: Jovan Rajić, advokat, Predsednik Upravnog odbora, Mirko Popović, programski direktor i Predsednik Skupštine, Atila Mraznica, advokat, glavni parničar, Sofija Mandić, pravni ekspert i aktivista za ljudska prava, Marko Pavlović, advokat, Rodoljub Šabić, advokat. Savetodavni odbor čini troje ljudi, od kojih su dvoje stanci - Anatole Boute, profesor na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu i Ludwig Krämer, profesor na Univerzitetu u Bremenu.

Da je RERI antisrpska i opoziciona organizacija svedoči sledeće. Sofija Mandić je visoki funkcioner stranke SC, Zdravka Ponoša. Rodoljub Šabić je bio dosovski najviši funkcioner, i Tadićev žuti režim ga je postavio na mesto Poverenika za informacije. Jovan Rajić je bio vođa Đilasovog pravnog tima, koalicije „Srbija protiv nasilja“ koji je dokazivao navodnu izbornu krađu u decemnru 2023. Mirko Popović je plaćeni lobista protiv Rio Tinta. Marko Pavlović je vodio proces protiv Gondole na Kalemegdanu. Svi članovi UO RERI su stalni gosti Šolakovih antisrpskih medija, i konstantno napadaju državu Srbiju.

Foto: Informer/Nebojša Bakarec

 

U Izveštaju RERI za 2022. godinu, koji stoji na sajtu RERI, vidi se da je godišnji budžet RERI za projekte 2022. godine, bio 413.383 evra. U tom Izveštaju stoji da su Donatori za 2022. bili: Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Fondacija za otvoreno društvo, Srbija, Rockefeller Brothers Fund, Ambasada kraljevine Holandije, Britanska Ambasada u Beogradu, Ambasada Republike Rumunije, Nacionalni demokratski institut, „Heinrich Böll Stiftung ” fondacija, Evropski fond za Balkan, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, CRTA, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Helvetas Swiss Intercooperation Serbia, Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA), Beogradska otvorena škola, Olof Palme centar (Švedska) itd.

Da sumiram. Samo USAID godišne ulaže oko 25 milona dolara u projekte u Srbiji. Gotovo pola od toga, recimo 10 miliona dolara, ide za rušenje Vlade i Vučića. Vučić je na vlasti 12 godina. Za tih 12 godina samo USAID je uložio 120 miliona dolara u rušenje Vučića. Naveo sam da gotovo ista takva sredstva daju i NED - Nacionalni fond za demokratiju (National Endowment for Democracy) i Stejt dipartment. Ukupno to je 360 miliona dolara za rušenje Vučića od strane tri američke vladine organizacije, od kojih je jedna ministarstvo spoljnih postova (Department od State). Setimo se nešto manja sredstva u rušenje Vučića ulažu takođe i američke vladine organizacije IRI i NDI. Takođe sredstva za to ima i ambasada SAD u Beogradu. Tu dođosmo do 400 miliona dolara za rušenje Vučića. Ne zaboravite, postoje i mnogobrojne privatne SAD fondacije, dve Rokfelerove, i jedna Sorošova i mnoge druge. Pretpostavljam da su američke privatne fondacije za 12 godina uložile oko 100 miliona dolara u rušenje predsednika Vučića. Došli smo do iznosa od 500 milona dolara za 12 godina. Međutim i druge zapadne zemlje postupaju slično Amerikancima. Zemlje EU – Nemačka, Holandija, Švedska, Danska Norveška, ali i Velika Britanija, Švajcarska, Kanada, Australija itd. I to rade isto kao i SAD, putem vladinih i nevladinih fondacija. Ove države ulažu ipak manja sredstva od SAD u „razvoj demokratije“ u inostranstvu i širenje svoje meke i tvrde moći. Stoga je osnovano pretpostaviti da su sve pobrojane neameričke države, u rušenje Vučića, za 12 godina uložile oko 200 miliona dolara. Tako dođosmo do cifre od 700 miliona dolara koju je kolektivni zapad uložio u promenu vlasti u Srbiji, tj. u rušenje Vučića. Ključnu stvar sam rekao govoreći o američkoj politici. Sve i kada bi bio srušen Vučić, kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, prekinula saradnju sa Kinom i Rusijom, ušla u NATO., kolektivni zapad bi i dalje želeo ekonomski slabu Srbiju, onakvu kakva je bila do 2012. Zbog čega? Zbog toga što kolektivni zapad ispunjava i želje svojih favorita na Balkanu, a to su lažna država Kosovo, BiH i Hrvatska. I Hrvatska i BiH i lažna država Kosovo žele, ne slabu Srbiju, već uništenu Srbiju. Stoga kolektivni zapad, ne žili uništenu, već želi slabu Srbiju. Pametnom dosta! Živela slobodna Srbija!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast?
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast?

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija