• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

27.08.2024

12:34

SKANDALOZNO! Ubica Srba umesto u zatvoru, na malim ekranima! Naser Orić "heroj" nove turske serije! (VIDEO)

Fotoilustracija/YT tabii resmi

Politika

SKANDALOZNO! Ubica Srba umesto u zatvoru, na malim ekranima! Naser Orić "heroj" nove turske serije! (VIDEO)

Podeli vest

Mu­sli­man­ski ko­man­dant ko­ji je za Sr­be si­no­nim za stra­da­nje i ne­prav­du, pred­sta­vljen je kao voj­nik "ko­ji je pro­me­nio tok bo­san­skog ra­ta"?!

U Turskoj će se snimati serija o Naseru Oriću, ubici Srba, a već je objavljen i trejler za nju na platformi Tabii. 

Na­kon što je tur­ska pro­duk­ci­ja 2018. go­di­ne pred­sta­vi­la se­ri­ju o Ali­ji Izet­be­go­vi­ću, ovih da­na sti­že vest da je za­vr­še­no sni­ma­nje no­ve se­ri­je o još jed­nom kon­tro­verz­nom ak­te­ru bo­san­skog ra­ta – Na­se­ru Ori­ću. Ne­ka­da­šnji mu­sli­man­ski ko­man­dant, ko­ji je u Sr­bi­ji i Re­pu­bli­ci Srp­skoj si­no­nim za stra­da­nje i ne­prav­du, u se­ri­ja­lu sni­ma­nom u Is­tan­bu­lu bi­će pred­sta­vljen kao "he­roj ko­ji je pro­me­nio tok bo­san­skog ra­ta".

Već iz pr­vih na­ja­va u sa­ra­jev­skim me­di­ji­ma i ob­ja­vlje­nog trej­le­ra se­ri­je, či­ji da­tum pre­mi­je­re još ni­je po­znat, ja­sno je da će ma­te­ri­jal ko­ji no­si rad­ni na­slov "Be­li lji­ljan" iza­zva­ti bur­ne re­ak­ci­je, de­li­mič­no i zbog to­ga što do­la­zi ne­po­sred­no na­kon fa­mo­zne re­zo­lu­ci­je o Sre­bre­ni­ci, kao i zbog to­ga što rad­nja pra­ti rat­na de­ša­va­nja baš u toj op­šti­ni.

Pro­duk­ci­ja je po­no­vo po­ve­re­na TRT-u, tur­skoj na­ci­o­nal­noj ku­ći ko­ja je sni­mi­la i ne­u­spe­šnu se­ri­ju o Ali­ji, no za sa­da ni­je po­zna­to da li će sce­na­ri­sti ima­ti sme­lo­sti da se uhva­te uko­štac s tam­nim de­lo­vi­ma Ori­će­ve rat­ne pro­šlo­sti, što im ni­je po­šlo za ru­kom u de­lu o Ali­ji. Ho­će li u se­ri­ji bi­ti pri­ka­za­ni ma­sov­ni zlo­či­ni nad Sr­bi­ma, ko­ji su pod nje­go­vom ko­man­dom po­či­nje­ni već u pr­vim da­ni­ma ra­ta, a na­sta­vi­li se i ka­sni­je, po­seb­no na ver­ske pra­zni­ke, ili će se, kao i mno­go pu­ta do sa­da, ovi do­ga­đa­ji iz­o­sta­vi­ti u na­ra­ti­vu ko­ji glo­ri­fi­ku­je jed­nog od naj­kon­tro­verz­ni­jih li­ko­va bo­san­skog ra­ta, ko­ga u se­ri­ji glu­mi tur­ski glu­mac Isma­il Ege Sa­smaz? 

Re­di­telj Bo­ris Ma­la­gur­ski ko­ji je mi­nu­le go­di­ne pre­ži­veo linč i broj­ne pret­nje bo­šnjač­ke di­ja­spo­re zbog fil­ma o Srp­skoj (do­ku­men­ta­rac o isto­rij­skoj per­spek­ti­vi Sr­ba u BiH), ka­že za "Po­li­ti­ku" ka­ko Tur­ci ima­ju pra­vo da od rat­nih zlo­či­na­ca pra­ve he­ro­je TV se­ri­je, jer je u do­me­nu fik­ci­je sve mo­gu­će.

- Ali to go­vo­ri do­sta o dru­štve­noj sve­sti u toj ze­mlji, ko­ju ina­če ve­o­ma ce­nim. Iden­ti­fi­ko­va­nje sa bo­šnjač­kim na­ra­ti­vom to­kom de­ve­de­se­tih je za­ma­gli­lo isto­rij­ske či­nje­ni­ce, jer je Na­ser Orić ne­ko ko se otvo­re­no hva­lio ubi­ja­njem Sr­ba u za­pad­nim me­di­ji­ma. Me­ne su bo­šnjač­ki i tur­ski me­di­ji osu­di­li za sla­vlje­nje rat­nih zlo­či­na­ca u po­sled­njem fil­mu, iako sam u nje­mu naj­o­štri­je osu­dio zlo­či­ne. Sa­da je isti me­dij ko­ji me je na­pa­dao, TRT, sni­mio se­ri­ju upra­vo ra­de­ći ono za šta je me­ne, bez osno­va, kri­ti­ko­vao. Mo­gu­će da će gle­da­nost bi­ti ve­li­ka u Sa­ra­je­vu, jer fik­ci­ja je od­u­vek do­bro pro­la­zi­la ta­mo - ka­že Ma­la­gur­ski.

Za sa­da se uz ve­li­ku do­zu skep­se mo­že tek na­ga­đa­ti da li će auto­ri ve­ro­do­stoj­no pri­ka­za­ti lik "he­ro­ja" ko­ga su čak i nje­go­vi su­na­rod­ni­ci, iz­me­đu osta­lih i Ibran Mu­sta­fić, pro­zva­li "Pod­rinj­ski Ca­co", što je alu­zi­ja na sa­ra­jev­skog zlo­čin­ca i kri­mi­nal­ca ko­ji je rat­nu sla­vu ste­kao ubi­ja­ju­ći Sr­be. Iako je i se­ri­ja o Ali­ji, kao i naj­no­vi­ja o Ori­ću, pa­žnju i sim­pa­ti­je ste­kla sa­mo u jed­nom en­ti­te­tu, a u dru­gom gnev, iz­ve­sno je da se me­ka moć Tur­ske ni­je naj­bo­lje po­ka­za­la na de­lu ni u sa­moj Fe­de­ra­ci­ji BiH. Ta­mo je ekra­ni­za­ci­ja li­ka pr­vog mu­sli­man­skog li­de­ra opi­sa­na kao ne­ve­ro­do­stoj­na li­mu­na­da za­či­nje­na ver­skom pa­te­ti­kom. Do­dat­na ne­vo­lja za film­sku pro­duk­ci­ju na­ci­o­nal­ne te­le­vi­zi­je Tur­ske bi­li su ret­ki no­vin­ski iz­ve­šta­ji sa­ra­jev­skih por­ta­la da se lo­še ura­đe­nu se­ri­ju o Ali­ji ni­ko iz stru­ke u Sa­ra­je­vu ni­je usu­dio čak ni kri­ti­ko­va­ti, pa ni uop­šte tre­ti­ra­ti. Da je po­vr­šna pro­pa­gan­da naj­če­šće u ras­ko­ra­ku sa pre­ko­po­treb­nim po­mi­re­njem go­vo­re is­ku­stva srp­skih žr­ta­va iz Pod­ri­nja.

- Mo­žda će­mo u toj se­ri­ji vi­de­ti po ko­joj ce­ni je mu­sli­ma­ni­ma pro­da­van ki­lo­gram so­li ili bra­šna za vre­me ra­ta, ho­će li se pri­ka­za­ti aten­ta­ti na ne­is­to­mi­šlje­ni­ke u sop­stve­nom na­ro­du, da li će bi­ti pro­sto­ra za sce­nu u ko­joj Orić pla­ća oni­ma ko­ji su mu do­no­si­li od­se­če­ne srp­ske gla­ve kao tro­fe­je. Ka­ko će bi­ti ekra­ni­zo­va­ni na­pa­di na sva srp­ska se­la u Pod­ri­nju ko­ja su zbri­sa­na sa li­ca ze­mlje. Da li će auto­ri­ma se­ri­je bi­ti vred­no za­be­le­ške da je Na­ser Orić su­di­ji Ili­ću lič­no is­ko­pao oči... Do­ne­kle je i pra­ved­no to što su Bo­šnja­ci spa­li na to da za he­ro­je uz­di­žu jed­nog "kur­ban kri­mi­nal­ca" ko­ji je u vre­me ra­ta od­re­đi­vao čak i ce­ne ov­no­va. Vi­de­će­mo u ka­kvom ka­dru će bi­ti he­li­kop­ter ka­da je Orić be­žao iz Sre­bre­ni­ce pre ju­la 1995. go­di­ne, kao i na­knad­ni pro­boj mu­sli­ma­na u kom nje­ga ne­ma, a na či­jem če­lu se no­si zla­to. Bu­du li sce­ne prot­ka­ne ta­kvim he­roj­stvom, pr­vi će­mo po­zdra­vi­ti se­ri­ju - re­kao je za Bra­ni­mir Ko­jić, pred­sed­nik Skup­šti­ne re­pu­blič­ke or­ga­ni­za­ci­je po­ro­di­ca za­ro­blje­nih i po­gi­nu­lih bo­ra­ca.   

Foto: Public

Naser Orić

Nemanja Micić filmski producent, kaže da je za region u redu da se snimaju ovakve serije, a da kada Srbi snime nešto o svom stradanju, to automatski predstavlja pretnju.

- Kada govorite o nekim likovima iz rata devedesetih, ti likovi obično predstavljaju neku državu. Mi smo imali na hrvatskoj televiziji priloge od 15 minuta o filmu "Oluja", naš film je tada uzeo veliku medijsku pažnju. Ne možemo da kažemo da su svi filmovi potpuno istiniti, jer su filmovi uglavnom inspirisani stvarnim događajima. Snimao sam seriju o odbrani Petrovaradina koji je bio stub odbrane Evrope od Osmanlija, a prvu modernu bitku su Turci izgubili kod Slankamena. Ta platforma koja snima seriju je nezavisna - istakao je Micić za Informer.

Mile Bosnić, predsednik pokreta Srba Krajišnika, istakao je u gostovanju na Informer televiziji da se nastavlja narativ kako su Srbi genocidni i da se veličaju monstrumi.

- Oluja je bio odličan film je verodostojno prikazano dešavanje tokom ustaškog zločina nad Srbima. Ovaj film o Naseru Oriću, nastavlja narativ kako su Srbi krivi i prave heroja od njega, a on je klao srpsku decu. Veličaju zločince i kopaju po ranama. Turci su bili takođe aktivni oko vremena kada su hteli da uvedu rezoluciju o Srebrenici. Žele da potvrde svoj narativ kako su Srbi genocidni, jer su videli da smo počeli da govorimo istinu da to nije tako - kazao je Bosnić.

Ma ka­ko na kra­ju is­pa­la se­ri­ja o Ori­ću, to jest oso­bi za ko­ju bi se po bi­o­gra­fi­ji pre re­klo da ume­sto uzo­ra vred­nog sla­ve vi­še pod­se­ća na re­ci­mo ozlo­gla­še­nog srp­skog osu­đe­ni­ka iz Fo­če, to jest na "bo­šnjač­kog Mi­la­na Lu­ki­ća" ili "Bat­ka" sa Gr­ba­vi­ce, ize­sno je da će i ova se­ri­ja, kao i ona o Ali­ji, glo­ri­fi­ko­va­ti oso­be ko­je su si­no­ni­mi za pat­nju i stra­da­nje, či­me će kul­tur­ni de­lat­ni­ci se­ja­ti no­ve ani­mo­zi­te­te i et­nič­ke ne­spo­ra­zu­me.

U ce­loj pri­či je po­seb­no neo­bi­čan fe­no­men to što bo­šnjač­ka pu­bli­ka ipak ra­di­je bi­ra no­vi­je se­ri­je i fil­mo­ve sni­ma­ne u Be­o­gra­du, ko­ji se emi­tu­ju na fe­de­ral­nim te­le­vi­zi­ja­ma, i o ko­ji­ma se do­mi­nant­no pri­ča na film­skom fe­sti­va­lu i ko­ji, po­put, na pri­mer, "To­me" pa i "Ju­žnog ve­tra", oba­ra­ju re­kor­de gle­da­no­sti u bi­o­skop­skim dvo­ra­na­ma u Fe­de­ra­ci­ji BiH.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Da li će neko napisati rezoluciju o ovome?! "Vojnik Nasera Orića je oštrio nož pred nama, rekao je da će prvo zaklati decu, pa ostale"! Brano iz Srebrenice opisao horor kroz koji je prošao!
Politika

Da li će neko napisati rezoluciju o ovome?! "Vojnik Nasera Orića je oštrio nož pred nama, rekao je da će prvo zaklati decu, pa ostale"! Brano iz Srebrenice opisao horor kroz koji je prošao!

Brano Vučetić imao je samo 9 godina kada su njegovu porodičnu kuću napali srebrenički muslimani. U brutalnom masakru vojnika Nasera Orića, ubijeni su mu otac i stariji brat koji je imao 17 godina. Njega su ranjenog sa 30 gelera u telu ostavili u životu i odveli u logor, gde je trpio svakodnevno nasilje.

23.05.2024

13:35

sledeća vest

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

Preminuo mladić (24) povređen u nesreći kod Umke
Hronika

Preminuo mladić (24) povređen u nesreći kod Umke

N. U. (24), jedan od teže povređenih u jezivoj saobraćajnoj nesreći kod Umke preminuo je danas u Urgentnom centru. U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u subotu na Novom obrenovačkom putu, a u kojoj su učestvovali kamion i autobus koji saobraća na liniji 551, jedna osoba iz autobusa je smrtno stradala na licu mesta, a 18 povređenih putnika je prevezeno u Urgentni centar.

27.08.2024

13:27

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija