• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.09.2024

11:08

Lajčak u Prištini: Postignut dogovor o sastanku u Briselu

Ekonomia Online

Politika

Lajčak u Prištini: Postignut dogovor o sastanku u Briselu

Podeli vest

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanka sa zamenikom "kosovskog premijera" Besnikom Bisljimijem rekao je da je na tom sastanku razgovarano o deblokadi primene postignutih sporazuma, Mostu na Ibru, kao i o datumu sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

- Ovde u Prištini sam na poziv Bisljimija, kao deo priprema za predstojeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu u danima koji predstoje. Razgovarali smo o detaljima o agendi sastanka i o pitanjima na koja treba da se obrati pažnja. Takođe, jako je bitno pitanje kako da deblokiramo primenu prethodno postignutog dogovora o normalizaciji, imao sam izuzetno bitnu konverzaciju baš o tome. Razgovarali smo i o tome koliki je napredak napravljen od poslednjeg sastanka glavnih pregovarača - rekao je Lajčak.

On je ponovio stav da Most na Ibru "treba da bude otvoren", ali u dogovoru sa međunarodnim partnerima Kosova.

- Razgovarali smo i o otvaranju mosta na Ibru za saobraćaj. Ponoviću svoj stav, most treba da bude otvoren, ali bi on trebalo da bude otvoren u saradnji sa međunarodnim partnerima Kosova - dodao je Lajčak.

Na pitanje o blokadi administrativnih prelaza koja je najavljena za danas u 18 časova, Lajčak je rekao da je video najave, ali da se nada da neće biti blokade, jer će to, kako je naveo, imati negativan uticaj na slobodu kretanja.

Na pitanje da li ima informacije da će se Srbija povući iz Ohridskog sporazuma, Lajčak je rekao da je sporazum pravno obavezujući za obe strane.

- Ohridski sporazum je pravno obavezujući i radimo na njegovoj primeni. Nijedna strana se nije povukla, i razgovaramo sa obe strane, i sa Srbijom i sa Kosovom kako bismo ubrzali implementaciju - rekao je Lajčak.

Kako je naveo, Srbija je povukla pismo iz decembra 2023. godine. u kome je izrazila da neće primeniti one delove Ohridskog sporazuma koji ugrožavaju nacionalne interese Srbije.

- Pismo je povučeno. Bilo je pojedinih izjava koje nisu bile od pomoći, ali sporazum je u potpunosti validan i u celosti, i više od toga...I kao takav sporazum je deo kosovskog i srpskog evropskog puta, tako da ima dvostruku važnost - rekao je Lajčak.

Na pitanje za kada je zakazan sastanak pregovarača Kosova i Srbije u Briselu, Lajčak je rekao da je dogovor postignut, ali da još uvek nije vreme da bude objavljen.

- Razgovarali smo o tome, imamo dogovor, ali nećemo još da objavljujemo - zaključio je Lajčak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)
Live TV

Vazdušni prostor predstavlja suverenitet jedne zemlje, a "rafali" su idealni za njegovo čuvanje! Sve pilote raduje nabavka novih aviona! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, povodom medijskih objava da će Srbija svoje ratne avione MiG-29 ustupiti Ukrajini, da on nikada u životu to ne bi uradio i da migove "nikome na svetu, ni za šta na svetu, ne bi dao". Ove izjave, ali i nabavku francuskih "rafala" komentarisao je penzionisani vojni pilot Boriša Mandić tokom svog gostovanja u "Info jutru".

06.09.2024

09:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30