• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2024

18:00

Ana Brnabić ućutkala opoziciju: To ste uradili vi i apsolutno niko drugi!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Ana Brnabić ućutkala opoziciju: To ste uradili vi i apsolutno niko drugi!

Podeli vest

Popodnevni deo sednice o litijumu obeležila je polemika predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je nastupala kao ovlašćeni poslanik poslaničke grupe Alekandar Vučić - Srbija ne sme da stane, i poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića oko toga ko je doveo Rio Tinto u Srbiju.

Brnabić je rekla da nije problem u tome ko je doveo Rio Tinto, već kako je izmenjen Zakon o rudarstvu iz 2006. godine, izmenu koju je  predložila vlada Vojslava Koštunice, a kojom Rio Tinto jedini može da aplicira za eksploataciona prava. 

- To ste vi obezbedili - rekla je Brnabić i citirala tadašnjeg ministra Radomira Naumova iz Demokratske stranke Srbije, koji je rekao da to znači da pravo eksploatacije  stiče isključivo investitor koji je izvršio geološka istraživanja  bez raspisivanja tendera i prava na naknadu uloženih sredstava.  

- Mogao je Rio Tinto da dođe u šestom veku,  ali ste im vi izmenom Zakona o rudarstvu 2006. godine  dali eksploataciona prava. I niko to nakon toga nije mogao da promeni - ukazala je Brnabić. 

Dodala je da je onda Demokratska stranka 2011. godine, kako je rekla, da bude sasvim sigurna da samo Rio Tinto može da se prijavi za dozvolu za eksploataciju, ponovo promenila zakon i taj član 52. glasi da nosilac eksploatacije može biti privredno društvo, odnosno drugo pravno lica i preduzetnik koji je nosilac istraživanja. 

- I apsolutno niko drugi. Zaključno sa 2012. godinom, sve što je Rio Tintu trebalo u ovoj zemlji,  sve su im dali ljudi iz Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17+ -poručila je Brnabić.

Poslanik Demoktatske stranke Srđan Milivojević rekao je da je 1998. godine došla u Srbiju firma US Borax, ćerka firma Rio Tinta, i dobila eksperimentalnu dozvolu da istražuje na teritoriji Jadra, tvrdeći da niko za mandata DS nije dobio eksploatacionu dozvolu ni probnu dozvolu. 

On je naveo da je u vladi Mirka Marjanovića 1998. godine potpredsednik bio Tomislav Nikolić, ministar za ekonomsku i vlasničku transformaciju Jorgovanka Tabaković, a ministar informisanja Aleksandar Vučić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)
Kultura

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)

Posebnim modnim defileom Beogradska filharmonija je predstavila novu koncertnu garderobu koju je kreirao Modni studio Zabunović, a izradila fabrika Luss tekstil. Uoči filharmonijskog koncerta u petak 4. oktobra, filharmoničari su priredili modnu reviju za svoju publiku koja je ogromnim aplauzom pozdravila novo izdanje muzičara.

07.10.2024

19:48

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija