• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.10.2024

14:14

Novi projekti u najavi! Moguće povezivanje Srbije i Turske železnicom - Vesić razgovarao sa kolegom iz Turske

Informer

Politika

Novi projekti u najavi! Moguće povezivanje Srbije i Turske železnicom - Vesić razgovarao sa kolegom iz Turske

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas u Beogradu sa turskim kolegom Abdulkadirom Uralogluom o projektu brze pruge koja bi od Niša trebalo da ide prema Bugarskoj, a kasnije i prema Turskoj.

Vesić je rekao za Tanjug posle sastanka da bi time Srbija, pored brzih pruga koje gradi prema Evropi, imala i krak prema Aziji. 

Vesić je istakao da mu je zadovljstvo što je u Beogradu razgovarao sa kolegom iz Turske o svim važnim projektima.

- Razgovarali smo o projektu brze pruge. Vi znate da mi gradimo sada brzu prugu prema Nišu i kasnije prema Skoplju. Ali postoji ta ideja, s obzirom da Turska gradi svoju brzu prugu prema tursko-bugarskoj granici i da Bugari takođe, grade svoju brze prugu, da se povežemo preko Niša sa Bugarskom - rekao je Vesić.

On je dodao da bi naša pruga koja počinje iz Budimpešte imala jedan krak koji ide prema Grčkoj i drugi krak koji bi išao prema Turskoj, odnosno Istanbulu. 

- I u tom smislu smo se dogovorili da napravimo zajedničke sastanke četiri zemlje - Turske, Bugarske, Srbije i Mađarske, i da razgovaramo o toj zajedničkoj pruzi - dodao je ministar.

Rekao je da je sa turskim ministrom razgovarao o njihovim kompanijama u Srbiji i projektima i naglasio da je Turska zemlja koja ima više od 2.500 kilometara brzih pruga i da ima ogromno iskustvo u toj oblasti.  

Vesić je naglasio da je bilo reči i o problemima koji imaju autoprevoznici i srpski, i turski, kao i drugi prevoznici Balkana sa EU.

Foto: Informer

 

- Jer po novim pravilima Evropske unije, oni mogu da budu samo 180 dana na teritorije EU. Razgovarali smo da zajednički tržimo izuzetak za vozače kamiona, kao što već postoji za avio posade - rekao je on.

Istakao je da se sa Turskom nastavlja dobra saradnja, zahvaljujući takođe i dobroj saradnji i odnosima dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipu Erdogana. 

Vesić je rekao da je za turske kompanije Srbija prijatno okruženje gde se osećaju dobro. 

- Znate dobro da smo mi otvoreni prema svim zemljama, posebno prema prijateljskim zemljama i u tom smislu zaista se radujemo dolasku turskih kompanija. Biće dosta novih projekata na izgradnji, na tenderima koje ćemo raspisivati, javljaće se turske kompanije, videćemo kakvi će rezultati biti. U svakom slučaju mi smo zadovoljni ovim nivom saradnje,  ali čekamo da se ona i proširi - rekao je Vesić.

Ponovio je da je za nas najvažniji projekat krak brze pruge od Niša ka Bugarskoj i kasnije prema Turskoj, jer će se time Srbija povezati i sa Evropom i sa Azijom, jer turska pruga ide prema Iraku, Azerbejdžabu i Kini. 

Turski ministar saobraćaja i infrastrukture  rekao je za Tanjug nakon sastanka sa ministrom Vesićem da mu je zadovoljstvo što je razgovarao sa njim o daljoj saradnji. 

- Mnogo mi je drago, dobio sam informaciju da će se u novembru otvoriti u Srbiji dodatnih 100 kilometara brze pruge. Takođe sam dobio informaciju da će deo pruge ići preko Bugarske. Mi u Turskoj pravimo jedan krak ka granici sa Bugarskom. I kada budemo završili sve to, imaćemo jednu vezu od Kine preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Srbije do Evrope. Tako da ćete lako stizati svuda - rekao je turski minstar. 

On je naglasio da je Beograd prava centralna tačka ovog projekta, i da je sa ministrom razgovarao i o drugim projektima, ne samo u okviru saobraćaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)
Live TV

Zoran Marijanović je nevin, u pitanju je organizovani zločin? Novi momenti oko ubistva pevačice isplivali na videlo! (VIDEO)

Zoranu Marijanoviću nastavljeno suđenje za ubistvo supruge Jelene Marijanović. Sudsko veće je pozvalo kao svedoka kumu, kao i Jeleninu tetku koja se nije pojavila u sudu. Kuma je svedočila da se sa Jelenom čula neposredno pre nego što je ubijena. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je kriminolog Dobrivoje Radovanović. Uživo u program javili su se i Nenad Šipka iz Centra za forenzička istraživanja kao i advokat Nebojša Milosavljević.

11.10.2024

13:01

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)
Live TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Estradne ličnosti po novom zakonu više neće moći da reklamiraju kockarnice i kladionice. Vlada Srbije svojim merama pokušava na ovaj način da smanji mogućnost zavisnosti od ove vrste zabave. Zavisnost od kockanja vrlo je opasna, a smatra se da je svaki treći tinejdžer zavisi od kockanja, a najmlađi zavisnik ima samo 7 godina. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokatica Slavka Babić i Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje.

11.10.2024

12:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!
Srbija

Po ovome se prepoznaje Topola!

Po uzoru na ostala mesta u Srbiji, čije trgove krase ogromna trodimenzionalna slova kojima je ispisano ime grada, omiljene lokacije za selfije mladih i gostiju, i Topola je dobila takav simbol!

11.10.2024

15:16

Evo kako će Niš rešiti problem pasa lutalica!
Srbija

Evo kako će Niš rešiti problem pasa lutalica!

Ivan Mihajlović, doskorašnji direktor Javno komunalnog preduzeća "Mediana“ i odbornik u niškom parlamentu najavio je da će već do proleća iduće godine problem s napuštenim psima biti rešen.

11.10.2024

13:37