• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2017

06:52

ĐURIĆ: Do normalizacije rešavanjem imovinskih odnosa!

Vesti

ĐURIĆ: Do normalizacije rešavanjem imovinskih odnosa!

Podeli vest

Rešenje imovinskih odnosa na Kosovu i Metohiji biće jedan od ključnih zahteva srpske strane da bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Prištinom, izjavio je direktor Kancelarija za KiM Marko Ðurić

Takođe, u nastavku briselskog dijaloga, naveo je Ðurić za Novosti, Beograd će tražiti reviziju privatizacije na KiM, a sa ovom inicijativom zvanično će se obratiti i Unmiku i Euleksu, kao organizacijama nadležnim za privremeno upravljanje Kosmetom.
Za svoje zahteve, ističe on, Beograd ima pokriće u papirima, jer katastarska evidencija pokazuje da je 58 odsto zemljišta na KiM u srpskom vlasništvu.

U državnom i društvenom je 29 posto, imovina privrednih subjekata iznosi 14 posto, dok je u privatnom vlasništvu Srba i SPC 15 odsto teritorije pokrajine.
Ðurić je naveo da nema komentara evropskih posrednika kada je na poslednjoj sesiji briselskog dojaloga predstavljena studija o privatizaciji na KiM, u kojoj je više od 900 preduzeća dobilo titulara na nelegalan način i bez saglasnosti stvarnih vlasnika.

Ne želimo ništa što je tuđe, niti da upravljamo resursima koji su vitalni za opstanak albanskog naroda. Želimo da se reguliše ono što smo decenijama, odričući se naših dohodaka iz drugih delova zemlje, izgradili na KiM, a to nijer malo, rekao je Ðurić.
Procena je, navodi on, da je od 1966. do 1990. godine Srbija na KiM samo kroz Fond federacije usmerila 1,5 milijardi dolara.

Ðurić kaže da je metoda obaveštavanja međunarodne javnosti o stvarnom stanju stvari već dala rezultate i da su zaustavljeni neki procesi, poput nastojanja da se bez saglasnosti vlasnika i srpskog naroda u opštini Štrpce otme ski centar Brezovica.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
S Spasojević

pre 6 godina

Ovo je prava tema. Vreme je da se na Kosovu i Metohiji zavede pravo i pravda!

miki

pre 6 godina

Ono sto je srpsko niko ne moze da nam oduzme...

Lela

pre 6 godina

Dace Bog da se i ovo sve resi,da narod dobije ono sto je njihovo i da sve krene konacno na bolje

sem

pre 6 godina

Nama su KiM upravo otele SAD.Zajedno sa svojim satrapima su podelili interesne zone,kao sto rade po celom svetu npr.arapske zemlje.Zaigrace mecka i pred njihovom kucom.

Jana

pre 6 godina

Na KiM ne zilimo nista sto je tudje ali hocemo ono sto je nase! To nam niko ne sme uzeti.

goran

pre 6 godina

Ako je 58% imovine na KiM u srpskom vlasnistvu, to znaci da je to nase i da niko nema pravo da nam to uzima. To je samo jedano od pitanje koje se treba resavati u dijalogu izmedju Beograda i Pristine.

Moma

pre 6 godina

Mnogo je srpske imovine u našoj južnoj pokrajini KIM i bez tog rešenja nema pregovora.

Marija

pre 6 godina

Srbija treba da trazi od medjunarodne zajednice da se rese imovinski odnosi na Kosovu.

Marija

pre 6 godina

Srpska imovina na Kosovu je ogromna i po broju firmu a i po imovinskom odnosno po katastaru i to treba resiti.

Dušan

pre 6 godina

Imovinske odnose treba jednom za svagda rešiti. Imamo papire za imovinu na Kosovu i to je najvažnije.

vesa

pre 6 godina

Đurić s e izvanredno snalazi i treba ga ostaviti da on radi za nas narod na Kimu i da se on pita.

MIMICA

pre 6 godina

Kosovo je Srpsko i sve na njemu, to je upravo ono sto mnogima smeta i bode u oči.

Filip

pre 6 godina

Srpska se imovina mora zaštiti i vratiti po svaku cenu.

Simon

pre 6 godina

Srbi imaju pravo na sve sto je nepravedno oduzeto.

Orleanka

pre 6 godina

Rešavanje imovinskih odnosa je ključno za Srbe na KiM! Samo napred!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set