• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/Informer.rs

06.12.2018

12:02

STIŽE ZAHLAĐENJE: Pola decembra će biti sa snegom, a evo šta se prognozira za NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE!

Vesti

STIŽE ZAHLAĐENJE: Pola decembra će biti sa snegom, a evo šta se prognozira za NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE!

Podeli vest

Početak naredne sedmice donosi nam pad temperature za oko 5 stepeni i sneg, a prema dugoročnoj prognozu RHMZ, do kraja meseca imaćemo minimum 13 snežnih dana, koliko će između ostalog biti i u Beogradu

Vreme kao današnje zadržaće se u Srbiji do 9. decembra, za kada je u nižim predelima, kao što su Beograd, Niš i Kragujevac, prognoziran sneg i pad temeprature.

Jutarnje temeprature kretaće se oko 0, dok će najviše dnevne biti od 5 do 8 stepeni.

Najzanimljivije je što snega, prema dugoročnoj prognozi za decembar na zvaničnom sajtu RHMZ, ima i za Novu godinu, odnosno počeće da pada 28. decembra i nastaviće i u novogodišnjoj noći. Isto to je prognozirano i za Niš i Kragujevac.

Prvi naredni sneg možemo da očekujemo početkom sledeće nedelje, tačnije 9. i 10. decembra. Jutarnje temeparture kretaće se od 0 do 2 stepena u plusu, a tokom dana ići će do oko 6 stepeni.

U Beogradu 13 snežnih dana

Prema podacima RHMZ, 11. novembar će biti suvo, ali hladnije. Jutarnja temperatura će biti oko -2 , a najviša dnevna oko plus 4. Potom slede dva snežna dana. Zadržaće se slične temeprature - oko -2 jutarnje, a najviše dnevne oko 4.

Foto: printscreen rhmz

Opet slede dva suva dana, 17. i 18. i skok temperature. Prognozirane su jutarnje od oko 0, a najviše dnevne oko 6. Narednog dana, prognoziran je sneg. Jutranja temperatura oko 0, a maksimalna dnevna oko 7.

Od 20. decembra, kada se prognozira suvo vreme, temeprature će se razlikovati za oko stepen, dva, uz povremeni sneg svakog drugog dana, dok je za 27. prognoziran i mali skok, kada će najviša dnevna biti iznad 8 stepeni. Potom se temepraturna krivulja spušta za 2, 3 stepena Celzijusovih do kraja godine i od 28. do 1. janura padaće sneg.

Tako pokazuje dugoročna prognoza za decembar, objavljena na sajtu RHMZ, međutim, tu su uvek moguće oscilacije, naglašavaju meteorolozi.

U ponedeljak kraj "toplom vremenu"

Meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2Umbrella" kaže za "Blic" da je aposlutno izvesno zahlađenje od naredne nedelje i sneg u nižim predelima, i to posle vikenda za kada se prognozira čak 12 stepeni.

Prema njegovim rečima, i u ponedeljak se zadržava, uslovno rečeno, toplo vreme - od 5 do 10 stepeni, a odna u utorak sledi manje zahlađenje i uslovi da kiša pređe u sneg u nižim predelima.

Foto: Beta

- Neće biti minusa, već će maksimalna dnevna biti koji stepen iznad nule. Dakle, od tada nas očekuje to zahlađenje. Tako će se zadržati do narednog vikenda. Jutarnja malo ispod nule i blagi mraz, dok će dnevna biti u plusu. Oko 19. decembra biće kišovito, sneg na planinama, a posle toga ponovo otopljenje - naveo je Đurić.

Nema više temperatrunih obrta

Kako on kaže, do kraja decembra nećemo imati nagle promene vremena, da iz plusa idemo u -10, već ćemo imati srednju masimalnu 8, minimalnu oko 0.

- Kada nastupi smena toplog talasa tada bi temeperature bile za oko 4 stepena iznad proseka, a zahlađenje isto toliko ispod proseka. Biće klasični decembar - ističe sagovornik "Blica".

Kako Đurić prognozira, za Novu godinu on ne vidi sneg, jer na 10 godina budu dve do tri snežne u tom periodu kod nas.

Foto: Aleksandar Jovanović-Cile

 

- Sada se ne može sa sigurnošću reći da će biti snega. Naše Nove godine su suve, maglovite, bez snega - navodi on.

I naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović kaže da ove godine neće biti jake zime.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set