• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: RINA

19.07.2019

15:39

(VIDEO) SRPSKE MALINE RASPALILE LJUBAV DVOJE RUMUNA! Bračni par bere od jutra do mraka!

Vesti

(VIDEO) SRPSKE MALINE RASPALILE LJUBAV DVOJE RUMUNA! Bračni par bere od jutra do mraka!

Podeli vest

Dok se Srbi žale da u našoj zemlji nema posla, idu u Crnu Goru i Hrvatsku da rade sezonske poslove, dragačevske malinjake već deset godina beru - Rumuni

Petočlana porodica Bajku živi na samoj granici sa Moldavijom i ovog jula stigli su u Kotražu kod Sava Dobrosavljevića. Zajedno u vrsti od jutra do mraka su Marija i Veronel, bračni par, kojima je ovo idealan način da napune svoj kućni budzet, ali i da ojačaju svoju ljubav!

- Svakog leta smo ovde u Dragačevu. Navikli smo se na gazdu, a i on na nas. Radimo puno, ali dobro i zaradimo, kod nas u Rumuniji to ne bi mogli. Ovaj dragačevski vazduh pozitivno deluje na nas, pa mi je muž sve lepši i lepši - rekla je kroz šalu Marija Bajku i dodaje.

Foto: RINA

- Kad smo kući imamo brojne obaveze i nemamo kad da se posvetimo jedno drugom. Ovde u malinjaku smo zajedno po ceo dan - kaže Marija.

Jedno drugom daju moralnu, ali i svaku drugu podršku jer posao u malinjaku nije ni malo lak.

Foto: RINA

- Ovde su i moj otac i dva brata. Svi zajedno radimo. Nije loše, zadovoljni smo. Dobro smo plaćeni, što je najvažnije. Sa berbom krećemo oko 6 sati ujutru i beremo do pola osam, imamo nekoliko pauza u toku dana, a u proseku možemo da naberemo oko 35 do 40 gajbica - kaže Veronel.

Domaćin, Savo Dobrosavljević kaže da je dobre radnike izuzetno teško naći, pokušavao je prvo da angažuje naše ljude, ali nije bio zadovoljan.

Foto: RINA

- Svake godine sednem u kola i pređem čak 1000 kilometara kako bih u selo dovezao radnike iz Rumunije - priča Slobo i dodaje da je iz godinu u godinu berača sve manje.

- Retko ko sad hoće da bere maline i da se portudi. Svi samo otaljavaju taj posao kako bi zaradili novac za more. Pre su srednjoškolci radili, ali sad im brane moderne majke da ne idu na vrućinu i da se muče u malinjacima - kaže Savo.

Foto: RINA

Za Rumune kao radnike, ali i kao ljude ima samo pohvalne reči. Dok prosečan berač može da nabere oko 30, oni u proseku beru oko 80 kilograma dnevno.

- Oni su pun pogadak. Posvećeni su poslu, a najbitnije je što su izuzetno pedantni i ne ostavljaju malinu iza sebe. Njihova dnevnica je 25 evra, što je mnogo, ali ja imam računicu da ih platim jer rade veoma efikasno. Sa njima sam siguran i ne sikiram se - izjavio je Slobo.

Foto: RINA

Rad u malinjaku traje do pola osam, a zatim sledi večera, pa druženje. Stana Dobrosavljević sa gostima iz Rumunije nema nikavih problema.

- Nisu izbirljivi, vole našu hranu, a najviše krompir i pasulj. Uveče se zajedno družimo, slušamo muziku i pevamo. Sporazumevamo se na sve načine, malo na srpskom malo na engleskom, a najviše rukama - rekla je Stana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set