• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

19.11.2019

21:27

LEPE I U TEGLI I NA STOLU! „Petokrake“ crvene i zelene na  trpezi su obavezne! (FOTO)

Vesti

LEPE I U TEGLI I NA STOLU! „Petokrake“ crvene i zelene na trpezi su obavezne! (FOTO)

Podeli vest

Kada se kaže petokraka prva pomisao je zvezda sa pet krakova ili simbol socijalizma i komunizma. Međutim u domaćinstvu Jovanović u selu Belosavci nadomak Topole petokraka je verovali ili ne jedna vrsta povrća

- To je sorta ljute paprike, koju smo mi nabavili od rođaka, inače holandsko seme. Koliko sam ja upoznata ovde je niko ne gaji, bar je na pijaci nigde nema. Jako je specifična i neobična, biljka  može da poraste i do 1,5 metar, ukoliko ima vode i dovoljno hrane. Na jednoj biljci i do 200 plodova se nabere, a boja je prvo zelena pa prelazi u crvenu - priča nam Nada Jovanović.

Foto: V.N.

Nada Jovanović

Foto: V.N.

Nadina porodica bavi se povrtarskom proizvodnjom, u plastenicima gaje papriku, paradajz, krastavac. Ova sorta paprike isključivo je njena proizvodnja pa nam otkriva kako se uzgaja.

- Ja sam je pikirala u humus, rasađuje se na otvorenom bez neke posebne pripreme zemljišta, a može i u plasteniku. Ove godine sam posadila nekoliko struka pored plastenika i do sada sam brala dva puta. To je rodilo Bože sačuvaj, a ima da se bere još, sve dok ne bude jače hladnoće i mraza ona će da zreli - kazala je Nada.

Foto: V.N.

Foto: V.N.

Na pijaci za ovom sortom paprike ima interesovanja, cena je do 100 dinara po kilogramu.

- Svako ko nam priđe na pijaci prvo zastane da vidi i pita šta je, neko pogodi kad malo bolje pogleda da je paprika ali mnogi i ne pogode. Uglavnom kupuje se, najviše za turšiju ali i kao dekoracija u svežem stanju. Nisu puno ljute, lepo izgledaju i u tegli i na stolu - ističe Jovanović i dodaje da se za njihovom trpezom ova paprika redovno služi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set