• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

10.02.2020

12:37

(FOTO/VIDEO) DANICA JE PRE 25 GODINA UZELA BAKIN RECEPT, a sada njene proizvode nose u koferima i JEDU ČAK I U ZAMBIJI

Vesti

(FOTO/VIDEO) DANICA JE PRE 25 GODINA UZELA BAKIN RECEPT, a sada njene proizvode nose u koferima i JEDU ČAK I U ZAMBIJI

Podeli vest

Kada je počinjala pre više od četvrt veka, Danica Terzić (59) iz Mokrina nije ni sanjala da će od bakine recepture, koju je usavršila, napraviti rolovani lisnati sir za kojim luduje ceo svet

Danas se plodovi njenog rada koferima odnose u inostranstvo. Od 30 do 40 kilograma lisnatog sira putuje u Kanadu, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Rumuniju, a stigao je čak i do Zambije.

Ovu vrednu ženu koja se odlično snalazi i u štali i za volanom traktora, zatičemo u porodičnoj kući u selu Mokrin kod Kikinde, u svojoj maloj „radionici" za kuhinjskim stolom.

- Nisam počela od nule. Tradicija pravljenja sira u ovoj porodici duga je bezmalo 90 godina. Pravila ga je moja baka, pa moja mama, svekrva i njena majka i sad ja.  Bila sam dobro potkovana na početku, s tim što sam uradila neke izmene, ne pravim baš sve po njihovoj recepturi za običan sir u kačici. Razvlačim ga preko stola, a potom sečem u trake i rolujem - ispričala je Danica za Informer o tradiciji pravljenja sira koju i ona neguje skoro tri decenije. 

Foto: V. N.

Dobar glas daleko se čuje, pa se tako brzo pročula i vest o Daničinom prvom uspehu 2002. godine na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu kada je osvojila veliku zlatnu medalju. Nakon toga, nagrade za čuveni mokrinski sir samo su se nizale. Ponosni je vlasnik oko 20 priznanja, diploma, plaketa, zlatnih medalja...

- U početku sam pravila samo čist sir bez dodataka, dok nisam prvi put konkurisala na Novosadskom sajmu. Odličja koja sam osvajala, ali i mediji koji su se interesovali šta ću sledeće godine izumeti, dodatno su me motivisali da pravim razne varijacije od rolovanog lisnatog sira - ističe Danica.

TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA! Evo čime možete da ZAMENITE JAJA u receptima

Široka proizvođačka paleta uslovljena je različitošću ukusa njenih brojnih mušterija, koje se dugi niz godina redovno snabdevaju od ove Mokrinčanke. Pored običnog i onog sa domaćom šunkom i višnjama, pravi lisnati sir i sa susamom, belim lukom, praškom šunkom, ruskom salatom, ljutom paprikom, orasima, sir torte, sitne sireve-siriće, ružice, vrećice, kiflice... Od početaka do danas prošla je mukotrpan put, a sada ima toliko posla da ne može sve da postigne, ne krije naša sagovornica.

- Imam mušterije koje u koferima odnose sir  u Kanadu, Švedsku, Holandiju, Nemačku, Rumuniju, u sve krajeve sveta,  čak i do Zambije u Africi. Za sve to bio je potreban ogroman trud i rad i stalno usavršavanje u pravljenju, ne manje od pola godine uvežbavanja za nov proizvod. Recimo, sir ne sme da se razdvaja od šunke, a sa višnjama mi je bilo najteže, jer ne smeju da cure i ispadaju, nego da budu kompaktne sa sirom. I uspela sam, svi su se oduševili - navodi Danica koja dnevno napravi i do 25 kilograma sira.

U PET KORAKA NAPRAVITE DOMAĆI BUREK! Bolji nego iz pekare, TOPI SE U USTIMA

Pokušavali su mnogi da joj stanu na crtu, ali bez uspeha, nema joj ravne. Da bi se napravio vrhunski  sir, kaže naša sagovornica, potrebno je ono nešto plus, "caka" koja daje poseban ukus. Danica, naravno, ne želi da je otkriva. A i zašto bi, nama je samo dovoljno da uživamo u ukusu njenog rolovanog lisnatog sira.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set