• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

05.08.2020

08:55

U OVOJ SREDNJEVEKOVNOJ CRKVI U BANATSKOJ PUSTARI LEŽI ZAKOPANO BLAGO "BIČA BOŽIJEG"!  Tu je konačio i Ričard Lavlje Srce, njegov štit sa zlatnim lavovima čuva svetinju!

Vesti

U OVOJ SREDNJEVEKOVNOJ CRKVI U BANATSKOJ PUSTARI LEŽI ZAKOPANO BLAGO "BIČA BOŽIJEG"! Tu je konačio i Ričard Lavlje Srce, njegov štit sa zlatnim lavovima čuva svetinju!

Podeli vest

Na 12 kilometara od Novog Bečeja, u ataru sela Novo Miloševo, nalazi se srednjovekovna crkva Arača, trobrodna bazilika, jedna od najznačajnijih svetinja u Srbiji

O njoj se ispredaju razne legende među kojima je i ona koja priča da je pod njenim krovom utočište našao engleski kralj Ričard Lavlje Srce, dok je prema drugima, u okolini crkve zakopano blago hunskog osvajača Atile "Biča Božijeg". Sve priče imaju svoje razumno tumačenje i opravdanje.

Ričard Lavlje Srce i Atila "Bič Božiji"

Foto: V. N.

Brojne legende vezane su za srednjovekovnu crkvu Araču koje dodatno razbuktavaju maštu radoznalim turistima, iako za njih nema pisanih dokaza. Vodili su kroz ovo naselje trgovački putevi daleko u prošlosti, a utabanim banatskim drumovima prolazili su i krstaši na svom pohodu ka Jerusalimu. Tako je svoje utočište u Arači potražio engleski kralj Ričard Lavlje Srce nakon Trećeg krstaškog pohoda. Nedaleko od Arače nalaze se poslednji ostaci Panonskog mora-Slano kopovo, bogato lekovitim blatom kojim su umornom kralju vidali rane. Priča kaže da je tu zakopao svoj štit sa zlatnim lavovima. Prema legendi, ovde je svoje blago zakopao i hunski osvajač Atila "Bič Božiji".

Pogled ka nepreglednoj banatskoj ravnici preseca uzvišenje na kojem se nalaze impresivne ruševine benediktanskog manastira Arača iz 13. veka. Vekovi su prošli, a ova do kraja neistražena romanička crkva i dalje postojano odoleva vremenu. Fascinira, zbunjuje i intrigira svojim ostacima nekada velelepnog hrama podjednako i naučnike i turiste. Pretpostavlja se da je podignuta oko 1230. godine na temeljima crkve iz 11. veka. Legende o ovom svetilištu prenose se s kolena na koleno, a starost Aračke crkve, prema istorijskih podacima, ne može pouzdano da se utvrdi.

- Osnova ove impozantne crkve kao i prostorni raspored karakterističan za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila upućuju na mogućnost da je građena krajem 12. ili početkom 13. veka. O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijali- tesani kamen, mermer, tesanik i opeka - kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. 

Danas je sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda. U pljačkaškim pohodima Osmanlija nekoliko puta je razarana, a spaljena 1551. godine. Od početka 18. veka po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama i ostavljena u stanju u kakvom je danas.

- Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, koja datira iz 12. veka. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi - kažu u zrenjaninskom Zavodu.

Foto: V. N.

U posedu Arače najduže su bili Ugari. Kralj Žigmund II je za specijalne zasluge 1407. ovu znamenitu svetinju darovao despotu Stefanu Lazareviću, a kasnije je nasledio despot Đurađ Branković. Njenu obnovu od 1970. do 1978. godine i konzervatorsko-restauratorske vodio je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Arheološke i konzervatorske radove je nastavio Muzej Vojvodine i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Arača je od 1948. godine spomenik kulture od posebnog značaja. 

Foto: V. N.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 3 godine

Kada je tako znacajna , a jeste. Zasto se bar koliko toliko ne sagradi srusen deo. Nego ce mo da se ponosimo rusevinama . I dana danas kradu cigle i kamen

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set